Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Sobotkova vláda ustála hlasování o nedůvěře: Babiš označil opozici za zoufalou

Zasedání Sněmovny při návštěvě prezidenta Zemana a před hlasováním o důvěře vládě
Zasedání Sněmovny při návštěvě prezidenta Zemana a před hlasováním o důvěře vládě  (Autor: Foto Blesk - Martin Hurda)
Autor: ČTK - 
26. května 2015
22:13

Koaliční vláda premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) přečkala dnes ve Sněmovně pokus části opozice o vyslovení nedůvěry. Proti kabinetu hlasovalo 47 poslanců TOP 09 a Starostů, ODS a Úsvitu. Ke svržení vlády by bylo nutných o 54 hlasů víc. 

Poslanci TOP 09, ODS a Úsvitu žádali vyslovení nedůvěry vládě hlavně kvůli sporům o daňové zvýhodnění biopaliv. Upozorňovali na údajný střet zájmů ministra financí a majitele skupiny Agrofert Andreje Babiše (ANO). V tomto volebním období se jednalo o první pokus o vyslovení nedůvěry kabinetu, výsledek se předpokládal. 

Hlasování předcházela více než sedmihodinová debata, v níž byl Babiš hlavním terčem kritiky části opozice. Komunisté i další poslanci se hlasování v souladu s dřívějšími prohlášeními zdrželi. 

Na výsledek už reagoval prezident Miloš Zeman. "Pan prezident vítá výsledek hlasování o nedůvěře a lituje, že se Poslanecká sněmovna nemohla věnovat přípravě kvalitních zákonů," uvedl na Twitteru jeho mluvčí Jiří Ovčáček. 

Babiš ke kritickým výrokům členů opozice při debatě na svou adresu konstatoval, že už dávno o sobě neslyšel tolik lží. "Je vidět, že opozice je zoufalá a vymýšlí stále nové lži a nemá jiný program než antibabiš. Ta schůze byla akorát ztracený den pro mě. Jsem rád, že to máme za sebou," uvedl Babiš. Zdůraznil, že vláda je úspěšná.

"Bylo zřejmé, že to nemůže skončit 101 hlasy pro nedůvěru vlády, ale splnilo to svůj účel. Každý objektivní posluchač si mohl na vlastní oči a uši ověřit, že ministr financí se svými nejbližšími spolupracovníky několik let několikrát lhal a dopouští se jednoznačného obohacování na úkor veřejných rozpočtů ve prospěch Agrofertu," zhodnotil Kalousek výsledek hlasování, v němž nedůvěru vládě vyslovilo jen 47 poslanců TOP 09, ODS a Úsvitu. 

Na adresu koaličních poslanců uvedl, že převzali odpovědnost za "Babišův korupční režim". V reakci na prohlášení šéfa hnutí ANO v rozpravě, že ho zplodily pravicové vlády, Kalousek reagoval, že se "těžko může cítit jako plodnice ministra financí". "Já jsem nikdy žádného estébáka neporodil," poznamenal. 

Opoziční strany vyvolávaly v minulosti taková jednání poslanců opakovaně. Uspěly zatím jen jednou v roce 2009, kdy skončil kabinet Mirka Topolánka (ODS).

merrylou212 ( 30. července 2015 09:43 )

Vláda českého státu, který má dluh 1 663 000 000 000 korun (slovy jeden bilión šest set šedesát tři miliardy korun) a schválený schodek rozpočtu pro rok 2015 sto miliard, rozdala za první letošní pololetí na odměnách pro své úředníky bezmála 220 miliónů korun.

tgbb. ( 28. května 2015 23:00 )

Levácká pakáž schálila Babišovy rozkrádačky.

forest555 ( 27. května 2015 19:47 )

Hraju milionovou hru Blesku, dřív to byla Bleskovka. Koukám, že někdo v denní hře už vyhrál televizi, ale já chci vyhrát ten milion. Tak ve čtvrtek běžím pro Blesk do trafiky! Kdo jde se mnou?

erisielka ( 27. května 2015 14:28 )

je vůbec tohle možný? Švýcarsko nutilo Česko aby se o peníze přihlásilo a na starosti to měl Kalousek, bože jak tohle může mít volební právo

eliska963852 ( 27. května 2015 14:10 )

To má stejnou výpověďní hodnotu, jako kdybych to řekla o komkoliv.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa