Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Dienstbier: Už si vytipoval nováčky do agentury

Ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD) už má vytipovánu náhradu za část pracovníků agentury pro sociální začleňování.
Ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD) už má vytipovánu náhradu za část pracovníků agentury pro sociální začleňování.  (Autor: Foto Blesk - Ladislav Křivan)
Autor: ČTK - 
24. května 2015
15:00

Ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD) už má vytipovánu náhradu za část pracovníků agentury pro sociální začleňování, kteří podali výpověď v souvislosti s odvoláním šéfa agentury Martina Šimáčka. Uvedl to v neděli v pořadu Partie televize Prima.

"Průběžně my už reagujeme i na ty výpovědi, které přišly, a za některé lidi my už máme vytipovanou možnou náhradu, takže to budeme průběžně řešit," uvedl Dienstbier. V pátek přitom Dienstbierova mluvčí řekla ČTK, že ministr zatím náhradníky nezačal hledat a že s výběrovým řízením počká na Šimáčkova nástupce.

Výpovědi podalo ve čtvrtek 14 pracovníků užšího vedení agentury, která má sedm desítek zaměstnanců, další se prý chystají. Agentura je odborem úřadu vlády, spadá pod Dienstbiera. Zaměstnanci se s ním neshodují na podobě a fungování agentury, stěžují si na politické tlaky. Vyhlášenou stávku přerušili kvůli jednání s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD).

Dienstbier zopakoval, že na fungování a podobě agentury se do konce roku nemá nic měnit. "Jediné, do čeho jsem zasáhl, byl pravděpodobně kult osobnosti Martina Šimáčka," poznamenal. Pracovnice agentury Lucie Macků zase označila důvody Šimáčkova sesazení po šesti letech za nesmyslné. "Chceme hájit zájmy sociálně vyloučených, ne politické zájmy ministra," uvedla.

Šimáčkův nástupce má vzejít příští týden z výběrového řízení, do kterého se přihlásilo sedm adeptů. Mohl by jím být podle informací Primy vedoucí oddělení preventivních programů, dobrovolnické služby a lidských práv Radek Jiránek. Dienstbier to ale odmítl komentovat. Jiránek se o místo šéfa agentury hlásil už v roce 2009, skončil ale až jako druhý v pořadí za dlouholetým pracovníkem organizace Člověk v tísni Šimáčkem.

Odcházející pracovníci zdůvodnili své rozhodnutí tím, že se ani po pěti týdnech od Šimáčkova odvolání nepokročilo v řešení sporu o podobu a budoucí fungování agentury. Dienstbier původně plánoval od července kvůli služebnímu zákonu její "systemizaci". Agentura jako jeden odbor se měla rozdělit na odbory. Pracovníci to odmítli a chtějí, aby už nespadali pod Dienstbiera.

jarypadlo ( 25. května 2015 19:22 )

Dienstbiere koukej fofrem něco udělat pro rodinu co nemá ani na ubytovnu a oba přitom pracují.Otce se 6-letým synem našli spát v parku.Holt nejsou hnědí a nemají nárok na lidská práva jako tvoji milovaní tmavočeši?

franta15 ( 24. května 2015 15:55 )

Chudáčku, ty nevíš o čem píšeš. Diensbier chce dělat všechno tak, jak se to dělalo už 50 roků a nikam to nevedlo. A komu se to nelíbí, tak toho vyhodí a je to! Ten management agentury to nejsou žádní kopáči a popeláři. Nesmíš podle sebe soudit jiné. Ti lidé dělají tuto práci řadu roků a snaží se pohnout tím, s čím zatím nikdo pohnout neuměl. A to je právě jejich chyba, protože právě toto ministr nechce. A ty se zorientuj o čem píšeš, právě ti lidé kteří odcházejí to jsou ti tví VŠ a SŠ a ty tady blábolíš a nevíš o čem je řeč! Anebo jsi na výplatní listině Diensbierova ministerstva? Ten má stejný názor, že má lepších lidí mraky! Ty by ses měl nastěhovat do domu s těmi, kteří tam ničí všechno co je okolo nich. Určitě by se ti tam líbilo.

franta15 ( 24. května 2015 15:46 )

Vysoupení pane ministra na Primě bylo velmi poučné. Všichni zúčastnění se shodli na tom, že chyba není v lidech agentury, ani jejím bývalém šéfovi, ale panu ministrovi. Řekla to tam jak paní z agentury, která už podala výpověď, tak zástupce TOP09 a nejvýstižněji to napsal prezident. A všichni diváci bychom se určitě shodli na tom, že nejlepší by bylo kdyby odešel on, bylo by to nejrychlejší a nejefektivnější. Agentura má pravdu, měla by být nezávislá, protože úkol je dlouhodobý a nová vláda a nový šéf pro lidská práva může mít na věci jiný názor. Jde o osobní averzi a taky ministr nemá žádnou zkušenost s odvoláváním lidí. Z principu by se mělo postupovat jinak. Říct co dělá Šimáček špatně a když jde o opravdu závažnou věc a nedojde k zlepšení, tak teprve potom se odvolává. Jenže ministr je přesně v situaci o které píše prezident. Ten má pochybnost o tom, že je pan ministr ten správný člověk, který bude umět ten složitý problém řešit. Jeho samého se to ani moc netýká, partnery šéfa agentury budou jiní ministři, kteří určitě mají také jiné představy než Diensbier. Škoda, že se lidi z měst nepostavili víc za lidi z agentury a raději si budou muset začít zvykat na někoho nového, kdo to začne řešit od základu. Podle Diensbiera se to všechno organizuje tak složitě, že se za dalších 10 roků těžko něco pohne z místa. Měl by si jít vyzkoušet žít v těch městech a zkusit řešit to co teď musí dělat města. On by dal výpověď všem místním politikům i lidem co tam musí žít v podmínkách, které nám televize ukazuje. Protože ti by ho určitě taky nechtěli poslouchat. Je to arogantní američan, který si myslí že tím že všechny vymění něco vyřeší! A jenom se odvolává na podporu premiéra, o čem všichni víme své. Svůj první velký úkol jako ministr vůbec nezvládl, na tom se shodnou všichni, i my občané. Je nám všem jasné, že premiér nemá jinou možnost než podpořit všechny jeho špatné kroky a rozhodnutí. Tak se bude muset holt začít odznova. On má lidí dost a nový ředitel se bude divit koho

stop.armenum ( 24. května 2015 15:44 )

Jirkovi D. v této věci fandíme. V ČR vládne od pádu komunismu anarchie, tzv.bordel. Každý by si vládl nejraději sám, každý si chce rozhodovat sám, a pak to tady takto vypadá. Sodoma Gomora. Jirko, nedej se, kdo si neváží tak dobré práce a, musíme konstatovat, že mnohem snazší, než je např. práce zedníků, kopáčů, svářečů, horníků, prodavaček, řidičů, stěhováků, popelářů, uklízeček, za pásem atd., nechť táhne "od válu". Vyměňte je, to nejsou kvalitní pracovníci. Máme dalších x lepších a práce chtivých občanů s VŠ, SŠ na jejich místa.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa