Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Pomáhají Romům, ale vzbouřili se proti ministrovi: Agentura zůstane pod Dienstbierem

Ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier
Ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier  (Autor: Foto Blesk - Ladislav Křivan)
Autor: ČTK - 
20. května 2015
05:41

Vládní agentura pro sociální začleňování by měla dál zůstat součástí „úřadu“ ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera (ČSSD). Po schůzce premiéra Bohuslava Sobotky se o tom „vzbouřenci“ informoval jeden z protestujících pracovníků agentury.

Zaměstnanci jsou kvůli neshodám s Dienstbierem o podobu a fungování agentury ve stávkové pohotovosti. Do konce května by se mělo konat další jednání s předsedou vlády. Ten věří, že setkání pomůže k uklidnění situace.

Stávku, kterou zahájili minulé pondělí, zatím přerušili. Celkem 24 z nich chtělo podat výpověď. Spor vypukl po odvolání šéfa agentury Martina Šimáčka. Úřad už vypsal výběrové řízení na nového ředitele či ředitelku. Jeho či její jméno by mělo být známo za týden ve středu.

„Po dokončení výběru nového ředitele odboru se chci za účasti ministra Dienstbiera se zástupci zaměstnanců sejít znovu, abychom pokračovali v diskusi o budoucí struktuře agentury, která zůstane součástí úřadu vlády a jeho sekce pro lidská práva,“ uvedl po schůzce v prohlášení premiér.

Dodal, že má zájem na tom, aby byla agentura co nejdřív připravena na čerpání evropských peněz z nových programů a pomáhala zlepšit situaci chudých. Zaměstnanci žádali nezávislost na Dienstbierovi a samostatnost pro svou instituci. Ministr plánoval kvůli služebnímu zákonu od července reorganizaci. Agentura jako jeden odbor se původně měla rozdělit na odbory dva.

„Pan premiér několikrát zdůraznil, že chce, aby agentura zůstala pod ministrem Dienstbierem, ale ne dělená. Rozhodně to není zpráva, kterou by všichni zaměstnanci agentury přivítali. Velmi pomalu, ale posouváme se k cílům. Nemohu říct, jestli je to horší nebo lepší. Je to nějaké kompromisní řešení,“ uvedl jeden z pracovníků agentury Petr Čáp.

Agentura má sedm desítek pracovníků. Ti nyní zváží výsledky dnešní schůzky. O dalším postupu chtějí informovat ve středu. Podle Dienstbiera se na podmínkách práce agentury nic nemění. „Platí to, že v rámci systemizace pro státní službu k 1. červenci zůstává struktura agentury vcelku stejná jako k dnešnímu dni, nic se nemění. K další debatě přistoupíme následně,“ řekl novinářům ministr.

S případnými změnami počítá po dohodě s novým šéfem či šéfkou agentury a s pracovníky od ledna. Zopakoval, že důvody ke stávce či dalšímu protestu nevidí. Agentura působí ve 36 městech a obcích. Postupně by měla posílit na stovku zaměstnanců, měli by být na 70 místech. Na sociální začleňování by se mohlo v příštích letech využít až deset miliard korun z EU.

zauber ( 20. května 2015 17:37 )

No, voni pomáhají hlavně sobě. Jojo, kde jsou ty časy kdy Romové byli obyčejnými cikány a svět byl tak nějak rozumnější a normálnější.

jarypadlo ( 20. května 2015 11:47 )

Dienstbier a další jen jasně ukazují kam nás už 25 let vedou (_:_)a jak to s námi myslí = na 3,14ku.

franta15 ( 20. května 2015 10:28 )

Lituji města a jejich vedení, kteří mají řešit tento 100 roků zanedbaný problém a mají to dělat přes jakousi vládní agenturu a navíc pod vedením Diensbiera!!! Něco takového nemůže nikdy fungovat, utratí spousy peněz jenom za svoje platy a výdaje agentury a celé se to mine účinkem. Premiér bohužel dělá taková teoretická a nikam nevedoucí řešení. Paní ministryni PaSV je toto téma daleko bližší, Diensbier je neschopný politik a co vezme do rukou, tak je z toho paskvil. Peníze musí dostat města a místa, na konkrétní věci, které oni sami navrhnou, ne co jim schválí Diensb. Vláda může vydat pouze noty, podle kterých to všechno poběží a Diensb.by si měl hledat jinou náplň práce a podřízené. Jestli premiér nechce aby se jenom utratily peníze neměl by s plány Diensb.vůbec souhlasit. Zatím se vyjádřil jenom k rozdělení agentury, protože Diensb. tam chce mít více šéfů, kteří ho budou poslouchat. Tím se však nic nevyřeší, protože on není člověk, který je schopný tyto věci řešit, nemá na to hlavu. Je to nesympatický a arogantní gestapák- už od pohledu, který strpí jenom lokaje, kteří mu budou přitakávat.

aronak ( 20. května 2015 09:42 )

každý z těch zaměstnanců agentury, dále každý ministr či poslanec by si měl vzít alespoň jednu rodinu k sobě domů a živit ji ze svého a dotace dávat na potřebné věci, které slouží všem občanům republiky (nové silnice apod.)

vera51 ( 20. května 2015 09:41 )

souhlas s nbcz, a vsechny agentury zrusit protoze to jsou vyhozene penize

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa