Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Stávka! Pracovníci vládní agentury pro začleňování bojují za nezávislost na Dienstbierovi

Jiří Dientsbier řeší stávku ve své agentuře.
 (Autor: Blesk - Zbyněk Pecák)
Autor: ČTK - 
11. května 2015
07:32

Většina pracovníků vládní agentury pro sociální začleňování vstupuje od pondělka do stávky. Pro svou instituci, která spadá pod ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera (ČSSD), žádají nezávislost a samostatnost. Chtějí o tom jednat s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD).

Agentura pro sociální začleňování je jedním z odborů úřadu vlády a je v Dienstbierově sekci pro lidská práva. Působí ve 36 městech a obcích, kde pomáhá řešit problémy s ghetty.

Spor mezi pracovníky agentury a ministrem vyvolalo nedávné odvolání jejího šéfa Martina Šimáčka. Neshody se týkají i případné reorganizace či využití evropských peněz a sledování jejich účinnosti při integraci Romů.

Stávku se chystá zahájit 59 ze sedmi desítek zaměstnanců a spolupracovníků agentury. Obávají se, že instituce v nynější podobě a s nynějšími pravidly přestane fungovat a ohrozí to pomoc regionům, v nichž ghetta jsou. Odboráři protest označili za „poslední apel“.

Pracovníci a odbory chtějí o situaci a požadavku na autonomii jednat s premiérem. Ten ale před pár dny ministra pro lidská práva podpořil. Řekl, že odbory mají právo protestovat a usilovat o co nejlepší pracovní podmínky, personální rozhodování členů vlády či vysokých úředníků ale nahrazovat nemůžou.

Premiér také řekl, že si nemyslí, že by vyčlenění agentury z úřadu vlády a její autonomie byly nutné k efektivnímu fungování a pomoci potřebným.

Dienstbier už dřív řekl, že by agentura měla posílit a měla by mít stovku pracovníků. Působit by měli v sedmi desítkách měst. Do roku 2020 by se na sociální začleňování mohlo z evropských fondů využít kolem deseti miliard korun.

salto ( 12. května 2015 09:52 )

Pokud se přizpůsobí bílí osadníci cigošům, tak za takovéto "agentury" budeme vděčni....

pravlast ( 11. května 2015 14:24 )

A hezky se můžou všichni začlenit do Chánova,Litvínova,Teplic a mluvit o diškrimináci.Dienstpivo jako první,ten má totiž protekci u šabatky.

aaobcanka ( 11. května 2015 12:18 )

Petr Podhorný, Otaslavice, 11. května 2015, Tak zase 70 zbytečnejch užíračů daní ...

aaobcanka ( 11. května 2015 12:16 )

Ladislav Žák, Praha, 11. května 2015, Státní úředník a stávka? kromě toho různé agentury jsou černé díry na finance a výsledky jsou minimální. Je tam většina kecalů která vymýšlí směrnice, metodiky a pokyny a to je vše. proto je potřeba tvětšinu tzv. agentur zrušit. Porovnejte výdaje na začleňování Rómů as výsledkem a zjistíte více jak 50 spolků a anetur a skoro nulové výsledky. ZRUŠIT to je jediná cesta.

aaobcanka ( 11. května 2015 12:15 )

Alena Slovakova, Usti nad Labem, 11. května 2015, jsem zvědavá kolik těch výpovědí nakonec bude

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa