Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Sbohem, Evropo! Cameron vyhrál volby, slíbil referendum o vystoupení z EU

Autor: shp, ČTK - 
8. května 2015
10:09

Ve Velké Británii sečetli poslední hlasy a britský premiér se raduje. Jednoznačně vyhráli konzervativci Davida Camerona (48). Britové tak vědí, že za dva roky budou znovu hlasovat. Tentokrát v referendu, které má rozhodnout o vystoupení země z Evropské unie.

Největším lákadlem na voliče v Cameronově předvolební kampani byla ekonomická stabilita země. Když se v roce 2010 ujal úřadu, byla Evropa včetně Británie uprostřed vážné hospodářské krize.

Z té ji ale vysekal. Ekonomika loni vzrostla o 2,6 procenta a nezaměstnanost klesla pod šest procent. A podle výsledků voleb Britové na Cameronovy sliby o stabilní ekonomice slyšeli. Premiér hrál ale ještě na jinou, pro voliče lákavou notu.

Slíbil, že pokud jeho strana vyhraje a sestaví vládu, vyhlásí v roce 2017 referendum o setrvání Británie v Evropské unii. A to je pro Brity velmi žhavé téma. Podle největšího dosud provedeného výzkumu YouGov a The Sun je 41 % Britů pro opuštění, 41% pro setrvání a zbylých 18 % neví.

Pokud tak k referendu dojde, jeho výsledek lze jen stěží odhadnout. Referendum však Britové jasně chtějí a tisk jim přitakává. „A nyní nám dej hlasování o EU,“ zní titulek na první straně pátečního vydání deníku Daily Express.

datelobecny ( 8. května 2015 19:42 )

Kdyby se situace v Evropě vyhrotila, tak ti EU poslanci by jako první opouštěli evropu - ti mají beztak dávno koupené americké, australské... občanství

gabreta ( 8. května 2015 18:52 )

No jo. Brusel začne přidělovat islámisty do jednotlivých zemí a Angláni to balí. Aby v EU nakonec nezůstal jen Brusel i s jeho slavnýma poslancema!!

santikxauz ( 8. května 2015 16:11 )

I v Rakousku už nemají zájem zůstat v EU. : http://zpravy.e15.cz/zahranicni/politika/rakousko-usporada-referendum-o-vystoupeni-z-evropske-u nie-1151705 My by jsme je měli ihned následovat a ještě vystoupit z útočné aliance NATO.

sores ( 8. května 2015 15:58 )

Naprosto ve všem co se týká lidí a budoucnosti by se mělo dělat referendum. Politici slouží lidu a ne lid politikům kteří neplní sliby a jen berou úplatky a astronomické platy. Pár lidí ve vládě dělá bordel a milióny lidí je musí poslouchat! Je nás 10 mil. ale posloucháme pár politiků jako když je dítě malé a poslouchá rodiče. Nic bez referenda!!! V Česku je to super nutné.

datelobecny ( 8. května 2015 15:38 )

A to jako není třetí možnost? To znáš jen 2? Jedna totalita nebo druhá?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa