Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Cameronovi konzervativci dle průzkumu vyhráli, premiér už chce sestavovat vládu

Autor: shp, ČTK - 
8. května 2015
07:44

Ještě neoznámili konečné výsledky a on už mluví o tom, jak sestaví vládu! Britský premiér David Cameron ráno vyjádřil naději, že jeho konzervativci sestaví příští britskou vládu. Konzervativní strana má za sebou „velmi silnou noc“, řekl Cameron v hrabství Oxfordshire, kde obhájil své křeslo v Dolní sněmovně. Předvolební průzkumy ukazovaly na vyrovnanou situaci mezi oběma hlavními stranami a výsledek konzervativců je tak do jisté míry překvapením.

Cameron zdůraznil, že chce přenést další pravomoci z celostátní úrovně do Skotska a do Walesu. Podle listu The Guardian je tento tón v příkrém rozporu s tím, co Cameron tvrdil v kampani. „Cameron většinu kampaně varoval před hrozbou, jakou by představovali poslanci SNP, kteří by podporovali menšinovou vládu a nutili ji prosazovat zájmy Skotů,“ napsal The Guardian.

Podle prvních odhadů po uzavření volebních místností měli získat konzervativci v 650členném parlamentu 316 křesel, ale podle upřesněných předpovědí televizí BBC, Sky a ITV by měli mít toryové dokonce 325 poslanců. Získali by tak sami de facto většinu a nemuseli by vstupovat do koalice jako v dosavadním kabinetu, kdy vládli s liberálními demokraty.

Většina v Dolní sněmovně je sice 326 křesel, ale faktická o něco nižší, protože severoirská strana Sinn Féin tradičně odmítá zasednout ve Westminsteru. Nyní by měla mít tři poslance. Dosud byly vyhlášeny oficiální výsledky v 519 volebních okrscích. Konzervativci zatím mají 229 křesel, labouristé 207, Skotská národní strana 55 a liberální demokraté jen šest.

Jednoho poslance zatím získala Strana nezávislosti Spojeného království (UKIP). Volby ukázaly, že pětileté vládnutí v koalici s toryi prakticky zlikvidovalo liberální demokraty. Do parlamentu se nedostala řada jejich ministrů, například ministr obchodu Vince Cable nebo náměstek ministra financí Danny Alexander.

Znovuzvolen byl v Sheffieldu šéf strany a vicepremiér Nick Clegg, ale předpokládá se, že jeho pozice v čele oslabené strany je ohrožena. To samé platí o Edu Milibandovi, kterému se nepodařilo dovést labouristy k úspěchu a neuspěl zejména ve Skotsku, kde labouristé byli dosud dominující stranou.

Ve Skotsku naopak triumfovala SNP, která prosazuje samostatnost Skotska a je současně levicovější stranou než labouristé. Úspěch SNP, která měla v minulém parlamentu jen šest poslanců, tak opět vyvolává otázky o budoucnosti Skotska, kde konzervativci nemají jediného poslance.

V loňském referendu Skotové nevelkou většinou odmítli samostatnost, ale tato otázka se vzhledem k dominantnímu postavení SNP zřejmě opět dostane do popředí. Stane se tak tím spíše, pokud Cameron splní předvolební slib a uspořádá v roce 2017 referendum o setrvání Británie v Evropské unii. Pokud by Británie z unie odešla, dala SNP již dříve najevo, že bude usilovat o členství v EU a o další referendum.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa