Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zeman před cestou do Ruska: Pietní akce a vzpomínka na padlé v Polsku

Autor: ČTK - 
7. května 2015
23:15

Miloš Zeman se chystá uctít památku padlých Sovětů z druhé světové při své kontroverzní cestě do Ruska, ačkoli Západ akci v Putinově zemi ignoruje. Předtím se však Zeman vydal ještě na jinou zahraniční cestu – do sousedního Polska, kam přijeli i představitelé EU a ukrajinský prezident Porošenko.

Několik evropských představitelů v čele s polským prezidentem Bronislawem Komorowským, českým prezidentem Milošem Zemanem a také generálním tajemníkem OSN Pan Ki-munem si dnes na konferenci s historiky v severopolském Gdaňsku připomnělo 70. výročí konce druhé světové války v Evropě.

Konference předcházela pietnímu aktu, který se o půlnoci uskuteční na gdaňském poloostrově Westerplatte, kde v roce 1939 padly během útoku nacistického Německa na Polsko první výstřely druhé světové války. Tématem dvoudenní panelové diskuze, která začala již ve středu, byl odkaz druhé světové války. Komorowski připomněl, že pro Poláky znamenal mír konec německé okupace, posunutí hranic země na západ a také polohu na špatné straně železné opony mezi komunistickým Východem a demokratickým Západem.

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun prohlásil, že Evropská unie a Organizace spojených národů vznikly v reakci na tragédie druhé světové války, aby se válečné hrůzy již nikdy nemohly opakovat. Stejný názor vyslovil ukrajinský prezident Petro Porošenko, který zároveň varoval před obdobným válečným konfliktem.

„Musíme mít ponaučení z historie na paměti i v 21. století, kdy se má země stala obětí agrese. Kupodivu jsme svědky pokusů o ústupky agresorovi. Ukrajina plně respektuje dohody z Minsku, ale útočník na Donbase dále stupňuje svou činnost,“ řekl Porošenko o vyhrocené situaci na východní Ukrajině.

Vzpomínkové akce v Polsku vyvrcholí v noci na pátek, kdy se na poloostrově Westerplatte za účasti několika evropských prezidentů, předsedy Evropské rady Donalda Tuska a generálního tajemníka OSN Pan Ki-muna uskuteční pietní ceremonie.

Do Polska spolu se Zemanem přijeli například prezidenti Litvy, Estonska či Bulharska, Slovensko zastupuje premiér Robert Fico. Baltský poloostrov Westerplatte považuje Polsko za symbol svého vzdoru proti nacistické invazi, která oficiálně začala 1. září 1939 časně ráno palbou německé bitevní lodě Schleswig-Holstein na tamní vojenské zařízení. Jeho posádka poloostrov sedm dní proti značné nacistické přesile bránila.

dzery ( 8. května 2015 07:44 )

Koukám chlape že máš přehled a hlavu ne jen na klobouk.

xindlceskej ( 8. května 2015 04:32 )

Co se ti stalo??

realistaii. ( 8. května 2015 02:50 )

Patří Češi na západ či na Východ? Ptejte se lidí. Opět jsem mezi blogy zaznamenal pár názorů, které by Čechy nejraději viděli v područí východu. Na to, zda víc patříme k západu či k východu, byste se měli ptát obyčejných lidí, co je jim bližší. Chtěl bych říci, že se mi zásadně nelíbí, když někdo z venku rozhoduje o tom, zda Češi patří ke kultuře či politice východní nebo západní Evropy. Já osobně se totiž domnívám, že to, zda český národ patří víc k východu nebo k západu, by si měli určit především oni sami obyvatelé Česka, kam se víc cítí. A jestli chce nějaký zdejší a nebo zahraniční „odborník“ nás přiřadit k východu, tak ať se nejdřív ptá běžných Čechů, aby je do nějakého kulturního okruhu nepřiřadil proti jejich vůli. Ať se podívá, jak běžný český člověk žije. Zda píše latinkou nebo azbukou, zda je tu víc katolíků s protestanty a nebo pravoslavných, kam to zdejší lidi táhne víc na dovolené (do hor a letovisek v západní Evropě a nebo v Rusku?). A zda tu místní lidi obdivují víc západ a nebo a východ. Velice bych se divil, kdyby tento „odborník“ na geopolitickou příslušnost dospěl k názoru, že Češi mají větší vztah ke státům východní Evropy než k západu! Chovejme se hlavně k sobě slušně, i na diskuzích! ,-ad.

realistaii. ( 8. května 2015 02:49 )

Jsem pro dobré vztahy s Ruskem-Možná se budete divit, ale i jako velký kritik rusofilních nálad v Česku jsem pro dobré vztahy s Ruskem. Ovšem samozřejmě to má určité ale.Já osobně si myslím, že pokud v kterékoliv zemi působí nějací politici, kteří usilují o to mít s nějakým zahraničním státem špatné vztahy, tak v politice nemají co dělat. Každý stát by se měl přece snažit i o to, aby žil v mírovém souladu se svým okolím. A tak jsem samozřejmě i pro to, abychom i my měli dobré zahraniční vztahy i s třeba takovým Ruskem. A to stejně, jako bychom měli mít dobré zahraniční vztahy například s Pákistánem, Kambodžou, Nigérií nebo s Peru. Určitě je dobré nebýt s nimi v nepřátelství. Proč? Vždyť s nimi např.přeci můžeme čile obchodovat. Takovéto a podobné státy i přesto, že jsou nám vzdálené, můžou přeci být vítaným exportním odbytištěm našich výrobků. A samozřejmě také, že kdo chce, může si po vzoru rusofilů založit třeba klub přátel Pákistánu, Klub přátel Kambodži, Klub přátel Nigérie, nebo Klub přátel Peru. (Myslím, že minimálně v případě u toho Peru nějaká taková facebooková stránka existuje, neboť sám jsem ji členem.)Musíme však mít na vědomí jedno: jsme Češi. A jako takoví kulturně i geopoliticky patříme k západu. Patřili jsme tam historicky i celý středověk (viz naše příslušnost ke Svaté říši římské) i novověk (tedy vyjma té čtyřicetileté návštěvy východního bloku). Proto by naše zahraniční politika měla vždy vypadat tak, aby státy evropského středozápadu a Severní Ameriky měli oni k nám a naopak my k nim blíž než k těm státům, které jsem vypsal v prvním odstavci. Tady je naše místo. A tak je podle mého názoru nesmysl namísto západu hledat náruče jakých jiných nám kulturně i politicky vzdálenějších zemí. A to i přesto, že bychom samozřejmě měli usilovat o to být s nimi alespoň zadobře. Pokud se to takto povede, tak se vlk nažere, ale koza zůstane celá. A tak milí diskutéři, ZAMYSLETE SE JAK SE K SOBĚ CHOVÁTE DÍKY VIRTUÁLNÍMU SVĚTU A ZKUSME TO TADY ZNOVU A LÉPE, jsme

realistaii. ( 8. května 2015 02:42 )

Jsem pro dobré vztahy s Ruskem Možná se budete divit, ale i jako velký kritik rusofilních nálad v Česku jsem pro dobré vztahy s Ruskem. Ovšem samozřejmě to má určité ale.Já osobně si myslím, že pokud v kterékoliv zemi působí nějací politici, kteří usilují o to mít s nějakým zahraničním státem špatné vztahy, tak v politice nemají co dělat. Každý stát by se měl přece snažit i o to, aby žil v mírovém souladu se svým okolím. A tak jsem samozřejmě i pro to, abychom i my měli dobré zahraniční vztahy i s třeba takovým Ruskem. A to stejně, jako bychom měli mít dobré zahraniční vztahy například s Pákistánem, Kambodžou, Nigérií nebo s Peru. Určitě je dobré nebýt s nimi v nepřátelství. Proč? Vždyť s nimi například přeci můžeme čile obchodovat. Takovéto a podobné státy i přesto, že jsou nám vzdálené, můžou přeci být vítaným exportním odbytištěm našich výrobků. A samozřejmě také, že kdo chce, může si po vzoru rusofilů založit třeba klub přátel Pákistánu, Klub přátel Kambodži, Klub přátel Nigérie, nebo Klub přátel Peru. (Myslím, že minimálně v případě u toho Peru nějaká taková facebooková stránka existuje, neboť sám jsem ji členem.)Musíme však mít na vědomí jedno: jsme Češi. A jako takoví kulturně i geopoliticky patříme k západu. Patřili jsme tam historicky i celý středověk (viz naše příslušnost ke Svaté říši římské) i novověk (tedy vyjma té čtyřicetileté návštěvy východního bloku). Proto by naše zahraniční politika měla vždy vypadat tak, aby státy evropského středozápadu a Severní Ameriky měli oni k nám a naopak my k nim blíž než k těm státům, které jsem vypsal v prvním odstavci. Tady je naše místo. A tak je podle mého názoru nesmysl namísto západu hledat náruče jakých jiných nám kulturně i politicky vzdálenějších zemí. A to i přesto, že bychom samozřejmě měli usilovat o to být s nimi alespoň zadobře. Pokud se to takto povede, tak se vlk nažere, ale koza zůstane celá. A tak milí diskutéři, ZAMYSLETE SE JAK SE K SOBĚ CHOVÁTE DÍKY VIRTUÁLNÍMU SVĚTU A ZKUSME TO TADY ZNOVU A LÉPE,

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa