Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Klaus si notoval s nacionalistkou Le Pen. Zklamala ho jen kouřením cigarety

Autor: simao, ČTK - 
6. května 2015
16:29

Exprezident Václav Klaus se u piva sešel s francouzskou nacionalistkou Marine Le Pen a setkání si pochvaloval. Především kvůli velmi blízkým názorům na EU. Le Pen označil za talentovanou političku, zároveň však prozradil, že ho lehce zklamala – kouřením elektronické cigarety.

„Prezident Václav Klaus se včera s paní Le Pen setkal poprvé v životě a utvrdil se v tom, že mají na řadu věcí velmi podobné názory. Jejich rozhovor se samozřejmě po celou dobu točil okolo problematiky Evropy a Evropské unie,“ sdělil Blesk.cz Petr Macinka z Institutu Václava Klause.

O samotné schůzce s šéfkou Národní fronty (Front National) se na webu Parlamentních listů rozpovídal i samotný Klaus. Setkání si pochvaloval, na oko si však i lehce postěžoval. 

„Předvedla se mi jako racionální politička s velmi otevřeným a přirozeně přátelským jednáním. Myslím, že je to politický talent. Trochu mne zklamala, že kouřila elektronickou cigaretu. S úsměvem jsem jí řekl, že to považuji za třetí cestu a že jsem to od ní nečekal,“ řekl ke schůzce u piva Klaus.

Fotku s Marine Le Pen okomentoval Klausův institut na svém Facebook následovně: "Moderní levicoví politici by si samozřejmě pořídili selfie. My s Marine Le Pen jsme si raději dali pivo."

Marine Le Pen do Česka přicestovala na konferenci „Mír a prosperita v Evropě po Evropské unii, kterou pořádala neparlamentní Občanská konzervativní strana exposlance ODS Jiřího Janečka a proběhla pod záštitou „okamurovce“ Radima Fialy. Ten proto u piva s Le Pen nechyběl, stejně jako Tomio Okamura.

Klaus k setkání s dcerou kontroverzního francouzského politika Jeana-Marieho Le Pena dodal: „Názory na EU máme velmi blízké. Až mne ta blízkost překvapila.“ A jako známý euroskeptik Klaus v Parlamentních listech připojil: „Paní Le Penovou velmi trápí, že je jakýkoli kritický názor na EU považován za extremismus. Velmi se proto brání démonizaci každého (ona hezky říká diabolizaci), kdo se odváží takový názor mít a nahlas ho říkat.“

Francouzská nacionalistka Le Pen přitom na adresu EU kritikou rozhodně nešetřila. Unii označila za nebezpečný a utopický projekt. Což se exprezidentovi Klausovi jistě zamlouvalo. "Evropská unie je projektem, který je nebezpečný a utopistický, který byl vnucen, a to bez našeho souhlasu a proti naší vůli, a změnil myšlenku evropské spolupráce v byrokratický zlý sen federalistického charakteru uprostřed globalizace, který je naprostým oponentem liberalismu," prohlásila Le Pen.

Na tiskovce po skončení konference se přitom Marine Le Pen u setkání s Klausem pozastavila. Probrali prý spolu budoucnost Evropy. Klause také pozvala do Francie. Měl by vystoupit na akcích Národní fronty a mluvit o svých názorech na EU a euro, které podobně jako Le Pen dlouhodobě kritizuje. „Pan prezident Klaus řekl, že Francie byla jedinou zemí, která ho nepozvala. Já tu velkou nespravedlnost napravím,“ poznamenala Le Pen k pozvání Klause na setkáních její strany.

st.rec ( 7. května 2015 10:51 )

Kikin se "nechal nachytat" s letuškami,teď Le Pen /pen=francouzsky pero/ a kouřila cigaretu,věřím že si notovali.Nějaký frantík letoušek by nebyl?

kung-fu-jane ( 6. května 2015 22:16 )

Řídím se podle současného vzorce demokracie podle EU/USA ≠ demokracie, fašismus ≠ fašismus a nacionalismus ≠ nacionalismus. Z toho lze odvodit, že demokratická ukrajinská vláda je fašistická a nacionalistická Le Pen je racionálně uvažující politička. Klause jsme nikdy nemusela, ale určitě má více soudnosti než všichni řiťolezci do EU-zadku a americké (_!_).

milan1959 ( 6. května 2015 19:34 )

ODS a LePen si představit dovedu, ale soudruha (voliče Zemana) Klause ne

ooo.4 ( 6. května 2015 18:24 )

Nedivím se,že mají k sobě blízko. Mají shodné názory na spoustu věcí. Ale u paní Le Pen si nejsem jistá, zda se nejedná o pouhý populismus. Ale já prostě Francouzům nevěřím ani pozdrav a zatím se nestalo za těch cca 70let nic, co by můj názor mohlo změnit.

maruch ( 6. května 2015 17:44 )

Mě zas zklamala Kikinova amnestie.(nebo spíš na.srala)

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa