Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Zemanův program v Moskvě: Hodinová schůzka s Putinem, Fico a veteráni

Prezident Zeman se v Moskvě setká s ruským prezidentem Putinem.
Prezident Zeman se v Moskvě setká s ruským prezidentem Putinem.  (Autor: ČTK, Reuters)
Autor: ČTK ljš - 
5. května 2015
12:02

Obdivovat ruské vojsko na přehlídce sice nepůjde, zato se setká s Putinem. Prezident Miloš Zeman má se svým ruským protějškem na sobotní podvečer naplánovanou zhruba hodinovou schůzku. Zúčastní se také slavnostní recepce v Kremlu a promluví se slovenským premiérem Ficem.

Ovčáček dnes představil Zemanův program v Moskvě. Odletí tam v pátek odpoledne poté, co se na kbelském letišti setká s válečnými veterány a přednese k nim krátký projev. Deset veteránů z bojů na východní frontě pak prezidenta doprovodí i na ruské oslavy. V pátek večer se veteráni na českém velvyslanectví v Moskvě setkají s ruskými kolegy.

V sobotu ráno se Zeman zúčastní přivítání národních delegací v Kremlu ruským prezidentem a poté se setká se slovenským premiérem Robertem Ficem. Se slovenským ministerským předsedou se sejde v době konání vojenské přehlídky na Rudém náměstí, kvůli níž byla Zemanova cesta do Moskvy v tuzemsku terčem kritiky. S Ficem bude prezident podle Ovčáčka jednat hlavně o ekonomice a dopravní infrastruktuře.

Před polednem se Zeman zúčastní pietního aktu v Alexandrovském sadu a následně recepce pořádané Putinem v Kremlu. „V podvečerních hodinách se uskuteční setkání pana prezidenta s prezidentem Ruské federace Vladimirem Vladimirovičem Putinem. Hlavním tématem budou ekonomické otázky, a pokud bude pan prezident dotázán, sdělí i svůj názor na ukrajinskou krizi, kdy klade důraz na dodržování dohody Minsk II o příměří,“ uvedl hradní mluvčí k plánované schůzce s Putinem.

Její konání Zeman nevyloučil už v nedělním rozhovoru pro Blesk.cz. Řekl tehdy, že s ruským protějškem by chtěl mluvit především o ekonomických vztazích a konkrétně o nesplacených pohledávkách některých českých podniků v Rusku. V případě debaty o Ukrajině plánuje Zeman prý mimo jiné ocenit nedávné kroky ukrajinského prezidenta Petra Porošenka, který zbavil gubernátorské funkce miliardáře Igora Kolomojského a zrušil jeho soukromou armádu.


kkkastr ( 7. května 2015 17:37 )

To nemyslíš vážně, že ne?

eliska963852 ( 5. května 2015 18:25 )

Hitler je gentleman Ano, okupace Německem přinese národu ztráty. Ale neponíží náš národ, nepošpiní samu podstatu naší národní existence. To můžeme udělat jen my sami. A taky to uděláme. Tři čtvrtě století po abstinentovi a vegetariánovi Hitlerovi bude naše země v područí jitrnicožravého alkoholika. Nyní jsou české korunovační klenoty v moci Hitlerových přisluhovačů, ale přijde den mnohem větší potupy. Přijde den, kdy korunovační klenoty Karla IV. budou normálně poblitý.

eliska963852 ( 5. května 2015 18:16 )

.zabibol. ( 5. května 2015 16:46 )

Zeman: Nerozlišuji mezi těmi, kdo bojovali na Západě nebo na Východě. To jen vy rudí bolševici pitomci tu žvaníte

tgbg ( 5. května 2015 16:42 )

Ruský krvelačný, fašistický mongol se sejde s odporným bolševickým vlezdoruszadku z hradu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa