Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Sobotka prosil Merkel: Pomozte nám s železnicí!

Autor: ČTK - 
4. května 2015
19:35

Český premiér Bohuslav Sobotka dnes při návštěvě Německa požádal kancléřku Angelu Merkel o spolupráci při modernizaci železničních tratí mezi Prahou a Berlínem a také Mnichovem. Zájem na zlepšení spojení vyjádřila i Merkel.

„Já doufám, že paní kancléřka pochopila, že to patří mezi klíčové priority, které má Česká republika ve vztahu k Německu,“ řekl o modernizaci železnice Sobotka. „Je ostuda, pokud to železniční spojení mezi Českou republikou a Německem v 21. století je v takovém stavu, v jakém je,“ podotkl.

Podle Sobotky stojí Česko o vysokorychlostní trať, která by spojila Berlín s Prahou. Má pro to i podporu saské zemské vlády. Stavba trati by mohla na českém území začít nejdříve v roce 2022. Je však třeba, aby Německo tuto trasu zařadilo do svého plánu výstavby dopravní infrastruktury, aby na ni bylo možné čerpat prostředky z evropských fondů jako na přeshraniční projekt.

Sobotka s Merkel jednal též o problému zkrachovalé firmy Viktoriagruppe. Česko ve skladu firmy v bavorském Kraillingu uložilo strategické zásoby nafty v hodnotě 1,2 miliardy korun. Insolvenční správce ale v dubnu předběžně všechny pohledávky České republiky vůči firmě popřel. Vláda následně oznámila, že je připravena domáhat se nafty soudní cestou.

„Podle našeho právního názoru bude klíčová otázka, do jaké míry bude možné zohlednit vlastnické nároky českého státu,“ řekla dnes Merkel. „Věc je teď v rukou soudu, ale Německo a Česká republika úzce spolupracují na tom, co by se ještě dalo udělat, aby se zlepšilo vlastnické postavení českého státu,“ dodala.

Sobotka německé vládě poděkoval za spolupráci. „V každém případě jde skutečně o majetek České republiky, který byl pořízen za prostředky daňových poplatníků České republiky a přirozeně česká vláda má zájem na tom, aby tento majetek nebyl dotčen jakýmikoli problémy společnosti Viktoriagruppe,“ řekl.

Český premiér se v Berlíně setkal i se zástupci německých firem, které investují v ČR. Společnosti podle něj vnímají své investice v Česku kladně, jako riziko ale vidí možný nedostatek kvalifikované pracovní síly. Sobotka se proto vyslovil pro větší podporu technického vzdělávání na středních školách, větší zapojení firem do vzdělávání a pro podporu výuky němčiny.

atakdale ( 5. května 2015 12:48 )

odporná čuráčí hlava by měla táhnout do haj.zlu a ta esesácká důchodkyně taky

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa