Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zeman: Blanka je opravdu tunel. A proto ji slavnostně otevřít nepřijdu

Miloš Zeman odmítl, že se v budoucnu zúčastní otevření tunelu Blanka.
Miloš Zeman odmítl, že se v budoucnu zúčastní otevření tunelu Blanka.  (Autor: Foto Blesk - David Malík, ČTK)
Autor: ČTK, simao - 
30. dubna 2015
22:15

Prezident Miloš Zeman se na závěr návštěvy Středočeského kraje pustil i do dopravních témat, která hýbou Českem. Oznámil, že bude vetovat návrh na zvýšení rychlosti na 150 km/h na některých úsecích dálnic. A promluvil také o tunelu Blanka.

Miloš Zeman se nezúčastní otevření tunelového komplexu Blanka v Praze, které se plánuje na září. Stavba podle Zemana spojuje oba významy slova tunel. Řekl to na závěrečné tiskové konferenci k návštěvě Středočeského kraje.

„I kdybych byl náhodou pozván na otvírání tunelu Blanka a případné přestřihování pásky, zcela určitě se nezúčastním,“ řekl prezident. „Tento tunel považuji za syntézu dvou základních významů slova tunel,“ zdůvodnil Zeman své rozhodnutí.

Tunelový komplex Blanka by se podle současných plánů měl otvírat v září, původně to ale mělo být už před několika lety. Otevření zpozdila například výměna kabelů, které poškodila voda, ale třeba i problémy s proplácením faktur za vícepráce na stavbě tunelu.

Do řešení problémů s touto stavbou se prezident zapojit neplánuje. „Já se nerad pletu do věcí, které jsou v kompetenci v daném případě pražského magistrátu,“ uvedl Zeman. Tunelový komplex, který měl řidičům sloužit už před čtyřmi lety, vyšel zatím na 37 miliard korun. Stavbu zahájila radnice, kterou tehdy vedl primátor Pavel Bém (ODS). Od té doby se práce prodražily minimálně o šest miliard korun. 

Rychlost 150 km/h na dálnicích bude Zeman vetovat

Blanku se Praha snaží otevřít již dlouhou dobu. A otázkou je, nakolik Praze nakonec dopravně uleví. Co se dopravy po Česku týče, chystají však poslanci jednu důležitou změnu – schválili zvýšení rychlosti na některých úsecích českých dálnic na 150 km/h a na vybraných silnicích první třídy na 110 km/h.  

Ministerstvo dopravy Dana Ťoka je proti, stejně tak prezident Zeman. „Považuji toto rozhodnutí většiny poslanců za nezodpovědné. Tvrzení, že je to v Německu, je sice hezké, ale tak se podívejte na české silnice a srovnejte si je s německými,“ vysvětlil Zeman na tiskovce na konci třídenní návštěvy středních Čech. „Budu tento zákon vetovat, protože považuji za škodlivou jakoukoli oběť lidského života, jakékoli těžké a konec konců i lehké zranění,“ uvedl Zeman.

alff ( 1. května 2015 09:57 )

jarypadlo ( 1. května 2015 08:47 )

Tunel může slavnostně otevřít tunelář Bém,ten přece tvrdil že jen nejdražší varianty je nejlepší.Když se přidají další tuneláři,doporučuju koupit v akci vejce a beztrestně i bezpřestupkově si hodit.

maxovskej ( 1. května 2015 06:55 )

Je možná pravda že některé rychlostní silnice nejsou pro takovou rychlost 15O Km/h stavěné nebo vhodné,ale co člověk,příroda jaksi nepočítala z tím že se budeme pohybovat rychlostí 150 km/h a naše reakce a vnímání prostě na to nemají a tak nebude divné že bude hodně smrtelných nehod i proto že někteří řidiči jezdí jako prasata.

rada42 ( 1. května 2015 06:01 )

Měli by zveřejnit jména těch , kdo sepsal smlouvy, které nejsou k ničemu - tady se krade ve velkém...a pan Bém je na tunel hrdý ...je mi z toho chlapa na blití...

petr11 ( 1. května 2015 04:38 )

.....všichni křičí, jaký je to tunel,Kalousek, jaký je to mafián a to je všechno....mně zajímá, kdo půjde do lochu...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa