Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Letec Mynář za kniplem stíhačky: Jestřáb Zeman mu radil, jak pilotovat

Autor: ČTK - 
29. dubna 2015
19:00

Hradní kancléř Vratislav Mynář usedl do kabiny gripenu a předvedl bezelstný úsměv. Stejný jako mají chlapci hrající si s oblíbenými hračkami. Miloš Zeman v zelené vojenské bundě mu pak radil, jak pilotovat.

Prezident Miloš Zeman si dnes na vojenském letišti v Čáslavi prohlédl letoun Jas-39 Gripen. Ke kokpitu stíhačky s motivem tygra na ocasní ploše vystoupal po schůdkách se zábradlím za pomoci ochranky.

Zatímco Zeman se spokojil s nahlížením do letounu a výkladem velitele základny, jeho kancléř Vratislav Mynář neodolal a usedl do pilotní kabiny. Prezident Mynářovi ze země nejdříve radil, jak letoun obsluhovat, později ale prohodil, ať na nic raději nesahá. „Nezapomeň na meziplyn, to je strašně důležité, a pomalu, pomalu,“ doporučil prezident Mynářovi. „Pane kancléři, to je automat,“ zvolal kdosi z hloučku novinářů.

Na čáslavskou základnu prezident zavítal při své návštěvě Středočeského kraje. Nastoupené vojáky pozdravil tradičním „Vojáci, nazdar!“ a pak se odebral do hangáru k prohlídce letounu a výstroje.

Gripen, který byl pro prezidenta připraven, loni reprezentoval Českou republiku na mezinárodním cvičení NATO Tiger Meet. „Tento letoun má polepenou ocasní plochu. Součástí cvičení jsou i doprovodné programy o nejhezčí pomalování či polep letounu,“ řekl ČTK mluvčí základny Tomáš Maruščák. Právě stíhačky Gripen přitom tento týden prolétly nad Pražským hradem k připomínce výročí 70 let od konce druhé světové války.

Zemanova návštěva středních Čech začala v úterý a končí ve čtvrtek, kdy má prezident v plánu návštěvu Brandýsa nad Labem u Prahy. Mimo jiné ho čeká plavba parníkem po Labi. Na začátku května ho však čeká další, hlavně na cestování náročný program.

Zemanův program k výročí 70 let od konce války

Výročí konce druhé světové války si Zeman připomene hned několikrát. Vzpomínkové akce zahájí v úterý 5. května, kdy se na Pražském hradě uskuteční slavnostní shromáždění za účasti válečných veteránů. Večer se pak Zeman vydá na koncert do pražského Kongresového centra. Zúčastnit by se ho mělo více než 1700 lidí, z toho polovinu budou tvořit vojáci a váleční veteráni.

Pozvaní jsou kromě Zemana další ústavní činitelé včetně premiéra Bohuslava Sobotky, členové vlády a diplomaté. Ve čtvrtek 7. května pak Zeman odletí na pozvání polského prezidenta Bronisława Komorowského na Westerplatte u Gdaňsku, kde útokem Německa začala 1. září 1939 druhá světová válka. Ve státní svátek 8. května se Zeman zúčastní piety na Vítkově, která se koná každoročně. Na Hradě poté jmenuje nové generály.

Odpoledne pak prezident odletí do Moskvy, kde 9. května uctí památku „osvoboditelů a obětí války“. Tato cesta v minulých týdnech způsobila rozruch kvůli možnosti, že by Zeman přihlížel vojenské přehlídce na Rudém náměstí. Český prezident se jí ale nakonec nezúčastní.

alff ( 3. května 2015 09:30 )

westouw ( 30. dubna 2015 02:25 )

mototo ( 29. dubna 2015 22:15 )

Bimbo se do toho kokpitu naklání, jako kdyby jim tam chtěl hodit šavli.

mototo ( 29. dubna 2015 21:58 )

 Jak tak koukám na Zemana, tak myslím, že bimbo bude mít brzy *** na prkně. A kde vyhrabali toho Mynářskýho dacana, to je mi taky záhadou.

aronak ( 29. dubna 2015 20:29 )

To půjde bojovat v první linii, proto už se cvičí?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa