Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Z kauzy Peroutka je mi nevolno, napsal Hamáček. Hrad je trapný, dodal Pospíšil

Zemanův mluvčí pátrá po článku od Peroutky a uveřejňuje jiné, podle Hradu kontroverzní. Řadu politiků však kauza znechutila
Zemanův mluvčí pátrá po článku od Peroutky a uveřejňuje jiné, podle Hradu kontroverzní. Řadu politiků však kauza znechutila  (Autor: Archiv Blesku)
Autor: ČTK, simao - 
29. dubna 2015
17:09

Hradní mluvčí Ovčáček pátrá po článku Ferdinanda Peroutky. Miloš Zeman tvrdí, že ho na vlastní oči četl. Ke kauze Peroutka se však vyjadřují i další politici. Šéfovi sněmovny Hamáčkovi se z ní dělá špatně, podle Jiřího Pospíšila je to celé trapné, šéf ODS Fiala mluví o diletantech. A lidovecký europoslanec žádal dokonce hlavu Ovčáčka.

Kauzu Ferdinanda Peroutky, uznávaného novináře a spisovatele, který prošel koncentračními tábory, ale podle Hradu historicky selhal, dnes Miloš Zeman opět oprášil při návštěvě Středočeského kraje. Zemanův mluvčí Ovčáček má čas do konce června, aby našel článek Hitler je gentleman, který Zeman údajně na vlastní oči četl. jenže podle historiků jej Peroutka nikdy nenapsal. Sdružení Ferdinanda Peroutky vyzvalo prezidenta, aby svá tvrzení buď doložil, nebo se veřejně omluvil.

„Jiří Ovčáček nedělá nic jiného, než že proti těm, kteří tvrdí, že Ferdinand Peroutka byl nevinný, otiskuje jeho články,“ poznamenal přitom dnes v Milovicích prezident Zeman. Smutné přiznání.

Hrad v posledních dnech zveřejnil již pět Peroutkových článků, které považuje za kontroverzní. Jako poslední na hradní web Ovčáček umístil ve středu text Ani – ani z Lidových novin z 30. července 1939.

Na dehonestování Peroutky však reagují i politici. Ovčáčkovi na Facebook napsal vzkaz šéf sněmovny Jan Hamáček. Upozornil na to iDNES.cz. „Jirko, z celé kauzy Peroutka je mi nevolno… Je to nešťastné a do jisté míry ubohé… Vždy jsem říkal, že historie patří historikům, ne politikům… Teď dodávám, že nepatří ani tiskovým mluvčím,“ uvedl Hamáček.

Není však jediným z politiků, kterým se hradní zabývání se Peroutkou příčí. „Opravdu ničeho nebudeme v politice ušetřeni? :-( Proboha nechte už na Hradě toho diletantského ostouzení Peroutky,“ napsal na Twitter šéf ODS Petr Fiala. „Chybovat je lidské. Omluvit se by mělo být přirozené. Co teď předvádí Hrad a mluvčí Ovčáček je trapné a nehodné úřadu prezidenta,“ vzkázal europoslanec Jiří Pospíšil.

Europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) pak dokonce vyzval prezidenta Zemana k tomu, aby odvolal svého mluvčího Ovčáčka. Důvodem jeho zloby bylo to, že Ovčáček zveřejnil Peroutkův text Dynamický život, ale právě za tento článek měl Peroutka skončit v koncentračních táborech Dachau a Buchenwald. „Pokud je někdo tak nevzdělaný a hloupý a označí za kolaborantský text fejeton, za který se někdo dostal do koncentračního tábora, musí okamžitě ve své funkci skončit,“ uvedl Zdechovský.

Dílo novináře, spisovatele, dramatika a kritika Ferdinanda Peroutky se přitom stalo součástí zlatého fondu českého politického myšlení a publicistiky. Za první republiky řídil kulturně politickou revui Přítomnost a přispíval do různých periodik v čele s Lidovými novinami. Za okupace odmítl spolupráci s gestapem a byl až do konce války vězněn v Buchenwaldu. Po osvobození řídil jako šéfredaktor Svobodné noviny a týdeník Dnešek, věnoval se vlastní literární tvorbě a stal se poslancem Národního shromáždění za národní socialisty. Po komunistickém puči v roce 1948 autor monumentálního historického díla Budování státu emigroval, pak se usadil v USA. Byl jedním ze zakladatelů a do roku 1961 vedoucím českého vysílání Rádia Svobodná Evropa. Zemřel 20. dubna 1978 v New Yorku. 

Video Peroutkova vnučka: Ovčáček a Zeman kopají do mrtvoly mého dědy! -  David Vaníček, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

jarypadlo ( 30. dubna 2015 00:12 )

Čestný Pospíšil by asi rád kandidoval na Hrad a já bych rád věděl jak to bylo se zapálením exekutorského úřadu v Plzni a co ministr spravedlnosti udělal pro prošetření justičních zločinů. .https://www.youtube.com/watch?v=3nlCAZ7dVKU . . .https://www.youtube.com/watch?v=PbGiEGf81Jo

johnbee ( 29. dubna 2015 23:33 )

VŠ kdysi a nyní je rozdíl jako maturita kdysi a nyní. Někteří kritici pana presidenta nemají ani tu maturitu. Bohužel. A trochu úspěšný gymnasista před plyšákem strčí kdejakého současného vysokoškoláka zfleku do kapsy.

dsmann ( 29. dubna 2015 22:11 )

Tak dokonce až na úroveň papouška jsi klesl pošetilý starče? ? Dál se ti věnovat je jen ztráta času za kterou nestojí ani tvůj účelový "výběr" z dějin. Plkej si tu dál sám.

dsmann ( 29. dubna 2015 21:56 )

Podsouvání na mě také neplatí. Ani tím svojí hloupost nezamaskuješ pošetilý starče.

xiioma ( 29. dubna 2015 21:46 )

Bůh ví co pan prezident četl a v jakém stavu to četl. Od špinavé práce má hradního beránka, jménem Ovčáček.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa