Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Před 70 lety osvobodili Dachau, kde byl i Peroutka. Dostal ho tam článek, který na něj vytáhl Ovčáček

Zemanův mluvčí se opět pustil do Ferdinanda Peroutky. Tentokrát však kvůli článku, který spisovatele dostal do Dachau.
Zemanův mluvčí se opět pustil do Ferdinanda Peroutky. Tentokrát však kvůli článku, který spisovatele dostal do Dachau.  (Autor: Archiv Blesku, ČTK)
Autor: simao, ČTK - 
28. dubna 2015
11:50

Hrad rozjel kampaň proti novináři a spisovateli Ferdinandu Peroutkovi. Prý stranil nacistům. Jenže právě Peroutka prošel mj. i koncentračním táborem Dachau, od jehož osvobození brzy uplyne přesně 70 let. Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček však nyní na Peroutku vytáhl článek, který mu u gestapa přitížil...

Hradní mluvčí Jiří Ovčáček stále nenašel článek „Hitler je gentleman“, který měl podle prezidenta Zemana napsat Ferdinand Peroutka. Namísto toho došlo ke zveřejnění dalšího článku, kterým prý Peroutka v minulosti pochybil. Jenže tentokrát Ovčáček poukázal na text, který na Peroutku vytáhlo i gestapo. „Zveřejňujeme další z kontroverzních článků Ferdinanda Peroutky, Dynamický život, který byl publikován 26. dubna 1939, tedy krátce po okupaci Československa nacisty,“ uvedl na oficiálních stránkách Hradu mluvčí Ovčáček.

Jenže podle historika Martina Gromana ze Sdružení Ferdinanda Peroutky je tenhle článek dvojznačný a právě kvůli tomu se na Peroutku zaměřili nacisté. Prý i německý cenzor pochopil to, co nepochopil hradní mluvčí Ovčáček... Při výslechu měli Peroutkovi gestapáci říct, že právě toto psaní ho dostalo do vězení. A následně do koncentráku. Článek na Peroutku vytáhli i při výslechu. „Gestapák v něm Peroutkovi říká: Pochopili jsme, že jste to psal dvojsmyslně. Toto psaní vás dostalo do koncentračního tábora,“ řekl Groman iDNES.cz. „Pan Groman účelově vytrhává věci z kontextu,“ bránil se na Twitteru Ovčáček.

Osvobození Dachau

Ovčáček přitom první článek ze série těch, které mají poukázat na Peroutkova údajná selhání, vydal minulé pondělí – v den výročí smrti uznávaného novináře, který zemřel 20. dubna 1978 v New Yorku. Peroutka během nacistického teroru prošel táborem Dachau a poté Buchenwaldem.

Právě od osvobození Dachau uplyne 29. dubna již 70 let. V Dachau, poklidném bavorském městečku nedaleko Mnichova, byl v roce 1933 otevřen nacisty vůbec první koncentrační tábor v zemi. Za 12 let existence prošlo tímto koncentrákem nejméně 200 000 lidí, z nichž asi 41 500 zahynulo. Dachau sloužilo jako model pro další koncentrační a vyhlazovací tábory zřizované nacisty a jejich nohsledy po celé Evropě.

Vězně v Dachau osvobodila americká armáda, která zde nalezla více než 30 000 zubožených lidí. Ani tady nad vstupem nechyběl nápis známý i z Osvětimi či Terezína – „Arbeit macht frei“. Práce osvobozuje... Již v březnu 1933, pouhé dva měsíce poté, co se Adolf Hitler stal říšským kancléřem, přitom do Dachau putovali nepřátelé režimu – komunisté, sociální demokraté, odboráři, šlechtici. A dále „podvratné živly“, jak nacisté označili duchovní či Romy.

Ze slavných Čechů táborem prošli například bývalí čeští kardinálové Štěpán Trochta a Josef Beran, malíř a spisovatel Josef Čapek, spisovatelé Norbert Frýd a právě Peroutka či průmyslník Jindřich Waldes. Z transportu smrti směřujícího do Dachau uprchl spisovatel Arnošt Lustig.

Europoslanec žádá Ovčáčkův vyhazov

Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček to za použití tohoto článku a postupně i celou kauzu Peroutka na sociálních sítích pořádně schytává. Zvlášť ostře se do Ovčáčka opřel europoslanec za KDU-ČSL Tomáš Zdechovský. „To, co dělá, je tragédie,“ reagoval na Ovčáčka na Twitteru.

„Myslím, že s posledním vyjádřením pana Ovčáčka musela dojít trpělivost všem slušným lidem v této republice. Pokud je někdo tak nevzdělaný a hloupý a označí za kolaborantský text fejeton, za který se někdo dostal do koncentračního tábora, musí okamžitě ve své funkci skončit,“ sdělil pak Blesk.cz europoslanec Zdechovský. „Věřím, že Miloš Zeman ukáže svůj nadhled a chybu přizná a omluví se. Rád bych věřil, že zůstal gentlemanem,“ dodal lidovec.

keep.smiling ( 29. dubna 2015 14:59 )

PEROUTKA... z wikipedie K zatčení došlo v létě roku 1939. Nejprve byl Peroutka vězněn v koncentračním táboře Dachau, dlouhodobě pak v táboře Buchenwald, kde se v roce 1945 dočkal osvobození americkou armádou. V letech 1942/1943–1944 byl dočasně umístěn v pražské věznici na Pankráci.[4] ZA POVŠIMNUTÍ STOJÍ POSLEDNÍ VĚTA. A TO - PROČ BYL DOČASNĚ UMÍSTĚN V PRAŽSKÉ VĚZNICI NA PANKRÁCI?? A TO OD ROKU 1942 AŽ DO ROKU 1944 !!!!

keep.smiling ( 29. dubna 2015 14:48 )

ovšem toto tvrdil jeden jeho spoluvězeň, který je, bohužel,. už po smrti. Už se nikdy nedozvíme, jak to doopravdy bylo. nemělo by se to tedy nijak už "řešit" .-) - jsou důležitější věci k vyřešení v této rozkradené prohnilé republice s takovou vládou, než nějaký pisatel Peroutka.

keep.smiling ( 29. dubna 2015 14:45 )

asi bylo hodně těžké zachovat si dobrý charakter a čest, i novinářskou etiku. Nikdy nevíme, jak bychom se zachovali my. Je ovšem tak okaté, že vše, co řekne prezident Zeman, je použito proti němu!! A to je ještě horší, než pohled tak rozporuplný na Peroutku. Je taky podivné, že tolik lidí prohlašuje, "jak to Peroutka myslel"...))) - zřejmě jsou jasnovidci. Jeho články se totiž dají vyložit dvojím, neli vícerým způsobem. Tak, aby se vlk najedl a koza zůstala celá

keep.smiling ( 29. dubna 2015 14:39 )

 1. Peroutka pro mě v minulosti také byla zvláštní osobnost a jeho články, které jsem měla možnost číst na začátku devadesátých let, jsem už, bohužel, nenašla. Vůbec nechápu, jak to je možné...Hledala jsem je před pár lety a dokonce mně bylo jednou zasvěcenou osobou řečeno, že byly některé noviny skartovány... 2. Peroutka nebyl po celou dobu v koncentráku, uvádí se, že nějakou dobu (více jak rok) žil v Praze a potom znovu byl do koncentráku vrácen. 3. Někde jsem nedávno četla, že bylo jeho zdraví podlomeno právě díky životu v koncentráku. Zajímavé, že se dožil pak tak vysokého věku. A ještě zajímavější je, proč nebyl v boudě s ostatními, ale měl samostatné "ubytování" spolu s penězokazi (pracovali pro Němce, tiskli falešné libry a dolary) Nevím vůbec co z toho je pravda, dost různých, nejen o Peroutkovi, informací na začátku devadesátých let prostě a jednoduše zmizelo z archívů!!

dzery ( 29. dubna 2015 10:28 )

Souhlas až na bývalého komunistu Zemana krycím jménem Man.Bejvalej komunista je mrtvej komunista.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa