Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Selfie s Babišem a pak vyhazov? Varufakis už leze na nervy i Řekům

Autor: ljš - 
26. dubna 2015
20:04

V sobotu mu v Rize nadávali špičky světové politiky, podle kterých je řecký ministr financí Janis Varufakis gambler, flákač a amatér. Podle všeho si to ale začínají myslet už i jeho dosud věrní Řekové. V zemi se spekuluje, že politik dostane z vlády padáka. Selfíčko s Babišem by tak mohlo být jedno z posledních do jeho politického alba.

V Aténách se šíří spekulace, že by řecký ministr financí Janis Varufakis mohl být v brzké době odvolán z funkce. Týdeník To Vima dnes napsal, že Varufakis „ztratil veškerou důvěryhodnost“. Na pátečním zasedání ministrů financí eurozóny v Rize Varufakis před svými kolegy podle listu opět působil nepřipraveně a byl zcela izolován.

Věnoval se mu zřejmě jenom jeho český protějšek. Ten rozhořčenou náladu svých kolegů rozhodně nesdílel. „Řecký ministr financí Varufakis. Sympaťák, až na těch 329 mld euro dluhů. Chce zavést chorvatskou evidenci tržeb,“ napsal k selfíčku na svůj Facebook.

O Varufakisově odchodu se v tisku spekulovalo již dříve, vláda však tyto spekulace popírala. Silně zadlužené Řecko se nyní kvůli nedostatku hotovosti potýká s hrozbou platební neschopnosti. Eurozóna v březnu schválila čtyřměsíční prodloužení záchranného programu pro Řecko, výplatu zbývajících 7,2 miliardy eur (téměř 200 miliard Kč) z tohoto programu ale pozastavila do zhodnocení reformních plánů nové řecké vlády.

Aténám se zatím nepodařilo s věřiteli na podobě reforem dohodnout. Řecko se proto snaží získat peníze na financování svého provozu a splácení půjček od Mezinárodního měnového fondu (MMF) ze státního sektoru. Řecký parlament v pátek schválil kontroverzní vládní plán záboru veškeré volné hotovosti na všech stupních státní správy a ve veřejnoprávních institucích, mimo jiné i v nemocnicích a školách.

Řecko se v květnu 2010 ocitlo na pokraji státního bankrotu a muselo požádat Evropskou unii a MMF o úvěrovou pomoc. Dohodlo se přitom na dvou záchranných programech v celkovém objemu 240 miliard eur (asi 6,6 bilionu Kč).

Výměnou za úvěrovou pomoc však v uplynulých letech musely Atény zavést masivní výdajové škrty, snížit důchody a mzdy a opakovaně zvýšit daně. To prohloubilo hospodářskou recesi, zvýšilo nezaměstnanost a zhoršilo životní úroveň obyvatel. Nová řecká vláda záchranný program ostře kritizuje a například premiér Alexis Tsipras před lednovými volbami sliboval zmírnění jeho podmínek.

cernykarkul ( 26. dubna 2015 22:43 )

cert to vem, dulezity je vedlejsi clanek co pronesl Putin

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa