Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Zeman: Papež František přijede brzy do Česka!

Autor: ČTK - 
24. dubna 2015
17:30

Papež František navštíví v blízké budoucnosti Českou republiku. Přijal pozvání na Velehrad. Ve Vatikánu to řekl prezident Miloš Zeman, který se s papežem dopoledne setkal. Návštěva Františka v Česku by se podle Zemana měla uskutečnit do jara 2018, kdy českému prezidentovi končí jeho první funkční období.

Video Zeman u papeže - Vera Renovica, Petr Soukup
Video se připravuje ...
Setkání s papežem podle hlavy státu přineslo také pokrok při přípravě smlouvy mezi Vatikánem a Českem. „Svatý otec přijal pozvání na Velehrad. A protože přijetí takových pozvání bývá někdy pouze diplomatickou zdvořilostí, slíbil, že se tak stane v blízké budoucnosti,“ uvedl Zeman.

Při otázce na konkrétní termín návštěvy novinářům řekl, že by se měla uskutečnit dříve, než šéf hradního protokolu Jindřich Forejt nastoupí jako velvyslanec ve Vatikánu. To by se prý podle předběžných dohod s ministerstvem zahraničí mělo stát na konci Zemanova prvního funkčního období.

Diskutovali jsme o struktuře této návštěvy. Nabídl jsem Svatému otci dvě varianty. Buď pastorační cestu, nebo setkání s patriarchy ortodoxních církví v rámci ekumenie. Svatý otec se rozhodl pro druhou variantu, a já jsem proto požádal kardinála Duku, aby zaslal pozvání oněm patriarchům, aby se uskutečnila tato ekumenická schůzka na Velehradě,“ uvedl také prezident.

Na Velehrad byl František pozván už na loňské výročí příchodu věrozvěstů Cyrila a Metoděje, z akce se ale omluvil. S papežem se Zeman zabýval také přípravami smlouvy mezi Vatikánem a Českem. Papež podle něj přijal návrh, který připravilo ministerstvo zahraničí, spočívající v tom, že katolická církev bude rozšiřovat svoji působnost v oblasti sociálních, kulturních, zdravotních, vzdělávacích a dalších služeb.

„Myslím si, že právě toto je cesta, kterou bychom se měli vydat v situaci, když velká část veřejnosti je nespokojena s konkrétním řešením problému církevních restitucí. Nikdo nežádá od katolické církve, aby rozdala svůj majetek chudým a zůstala sama chudá. Ale myslím si, že je oprávněný požadavek, aby v duchu samotné filozofie katolické církve tato církev sloužila bližním,“ podotkl Zeman. František podle hlavy státu souhlasil s názorem, že by se církev měla daleko více otevřít veřejnosti a nezůstat uzamčena v kostelech nebo klášterech.

Papež se prý také Zemana zeptal, v čem vidí základní příčinu poklesu prestiže katolické církve. „Já jsem odpověděl, že tu základní příčinu vidím právě v otázce sporu o majetek, kdy církev uhnula od svého základního poslání a někdy to vypadalo, že se stává spíše realitním makléřem, dealerem nebo investičním bankéřem než tím, kdo má sloužit Bohu a věřícím, ale i nevěřícím,“ uvedl prezident.

bissla ( 24. dubna 2015 18:28 )

Príma - v tom, proč je katolická církev v čR neoblíbená, má prezident jasno. Co by měl udělat, aby byl oblíbenější on, to mu ještě nedošlo

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa