Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Každý rok deset miliard: Tak chce Babiš snižovat státní dluh

Ministr financí Andrej Babiš
Ministr financí Andrej Babiš  (Autor: Karel Kopáč, archiv)
Autor: ČTK - 
14. dubna 2015
20:29

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) navrhne vládě, aby schodek státního rozpočtu v příštím roce činil 70 miliard korun. V roce 2017 by měl být deficit 60 miliard Kč a v roce 2018 pak 50 miliard korun. Uvedla to dnes Česká televize (ČT) s odvoláním na první návrh státního rozpočtu na příští rok, který ministerstvo vypracovalo.

Na letošní rok je rozpočet schválen se schodkem 100 miliard korun, příští rok tedy počítá Babiš s deficitem o 30 miliard nižším. V loňském roce státní rozpočet skončil se schodkem 77,8 miliardy Kč.

I přes plán snižovat v příštích letech schodek počítá podle televize Babiš s postupným zvyšováním výdajů. Růst by prý měly například výdaje na platy státních zaměstnanců, na které by z rozpočtu mělo směřovat o tři miliardy více, nebo na penze, na které výdaje vzrostou o čtyři až pět miliard korun. „Zhruba o dvě miliardy si také polepší sféra zdravotnictví,“ uvedla ČT.

Schodek má podle plánů ministerstva financí klesat především díky zvýšení příjmů, opozice ale v takový vývoj nevěří. „Andrej Babiš musí být buď kouzelník, nebo věřit špidlovskému ‚zdroje jsou‘. Protože na jedné straně slibuje snižovat deficit státního rozpočtu, na druhé straně slibuje zvyšovat veřejné výdaje,“ řekl ČT ekonomický expert ODS Jan Skopeček. Bývalý ministr financí a místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek uvedl, že Babiš nenavrhuje šetřit, ale naopak „zvyšovat výdaje, navrhuje utrácet“. Poslanec hnutí Úsvit Marek Černoch poznamenal, že dosavadní výběr daní optimistické scénáře o zvýšených příjmech rozpočtu nenaplňuje.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

zauber ( 15. dubna 2015 17:23 )

Babiš, dobre hovorí. Len aby začal už něčo robiť.

dzery ( 15. dubna 2015 10:23 )

petkule ( 14. dubna 2015 20:44 )

Snížení dluhu je taky možno sledovat on-line http://www.andrejbabis.cz/

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa