Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zeman podlehl tlaku a ustoupil, říká politolog o vojenské přehlídce v Moskvě

Prezident Zeman do Ruska pojede. Vojenské přehlídky se však prý nezúčastní.
Prezident Zeman do Ruska pojede. Vojenské přehlídky se však prý nezúčastní.  (Autor: ČTK, EPA)
Autor: Jaroslav Šimáček - 
10. dubna 2015
16:53

Západní prezidenti kvůli krveprolití na Ukrajině ruské oslavy ignorují. Miloš Zeman si však moskevskou akci ujít nenechá, i když na kontroverzní vojenskou přehlídku se nakonec nevydá. Oznámil to dnes hradní mluvčí Jiří Ovčáček, počínal si však tak trochu jako chytrá horákyně, upozornil politolog Jiří Pehe. A situaci to vlastně nemění. Zeman bude v Putinově Rusku jednou z mála hlav států EU.

Prezident Zeman neustoupil od své květnové cesty do Moskvy, kde se uskuteční několikadenní akce při příležitosti konce druhé světové. Ovšem včetně kontroverzní přehlídky ruské armády, která je kritizovaná za obsazení Krymu i podporu separatistů při krveprolití na východní Ukrajině. Na přehlídku se přitom chystají i světoví diktátoři – v čele s Kim Čong-unem, Alexandrem Lukašenkem či bratrem Fidela Castra Raúlem.

Zeman dle mluvčího Jiřího Ovčáčka na Rudém náměstí sledovat mašírující Rusy nebude. Chce se místo toho setkat se slovenským premiérem Ficem. Jinak ale do Moskvy vyrazí. „Já to samozřejmě vítám, že pan prezident nebude na té přehlídce. Na druhé straně ta celková symbolika jeho cesty do Moskvy za současných okolností, kdy Rusko je agresorem na Ukrajině, zůstává bohužel více méně stejná,“ upozornil Blesk.cz politolog Jiří Pehe. „Zeman bude ze západních státníků jeden z velmi mála, kteří tam přijedou, a ať už se zúčastní přehlídky, či nikoli, tak tam prostě bude stát při různých příležitostech vedle Vladimira Putina a jeho různých hostů,“ pokračuje politolog.

Anketa
Zeman vynechá Putinovu přehlídku v Moskvě. Rozhodl se správně?
počet hlasujících: 2236
Anketa
Zeman vynechá Putinovu přehlídku v Moskvě. Rozhodl se správně?
ANO
63 %
NE
37 %
počet hlasujících: 2236

Odpověď chytré horákyně

„Já osobně nevím, proč se to tolik zužovalo na účast na přehlídce, samozřejmě chápu, že ta přehlídka je symbolická, protože tam budou pochodovat vojáci a možná někteří z těch, kteří se účastnili bojů na Ukrajině. Ale na druhé straně si myslím, že to podstatné je, že pan prezident Zeman jede do Moskvy, ačkoli naprostá většina hlav států tam nejede,“ uvedl pro Blesk.cz Pehe, že v principu se na Zemanově výjezdu nic moc nemění.

Zeman se dostal kvůli rozhodnutí účastnit se ruských oslav pod palbu kritiky, nesouhlasné reakce se objevovaly i mezi vládními politiky. Podle Zemanova mluvčího Ovčáčka však jde o „suverénní a nezávislé“ rozhodnutí, které prý s kritikou nesouvisí. „To je vyjádření chytré horákyně, když to řeknu kulantně. Pan prezident se dostal pod tlak, viděl, že jinak hrozí nebezpečí, že by vláda jeho cestu do Moskvy neschválila a že by to byl skandál kolem něho a možná porážka, tak ustoupil. Může to vysvětlovat, jak chce, ale skutečností je, že se podvolil tlaku, který na něho byl vyvíjen,“ dodal Pehe.

Jede na oslavu Putinova Ruska, míní Doležal

K Zemanově účasti na oslavách v Rusku se pro Blesk.cz vyjádřil i další politolog, Bohumil Doležal: „Pan prezident očividně ucouvl z té své původní pozice, že tam pojede a zúčastní se té přehlídky jako jediný z hlav států EU. Pan prezident tam ale stejně vůbec neměl jet a zachovat se solidárně s ostatními prezidenty. Protože to, co se v Moskvě oslavuje, v tuto chvíli není oslava padlých ve druhé světové válce, ale je to oslava Putinova Ruska a jeho agresivní politiky,“ uvedl Doležal. Ovčáčkovu vysvětlení se však nediví. „Já být v pozici a kůži pana prezidenta, tak bych asi říkal také něco takového, protože co by mi zbývalo,“ dodal.

Němcová: Na seznamu Putinových hostů zůstává

Do Zemana se za jeho cestu do Moskvy ostře pouštěla např. poslankyně ODS Miroslava Němcová. „Na seznamu hostů Vladimira Putina dne 9. května Miloš Zeman zůstává,“ zareagovala pro ČTK. Miroslav Kalousek, další hlasitý kritik, který o Zemanově cestě chtěl nechat hlasovat ve Sněmovně, neúčast na vojenské přehlídce vítá.

„Myslím, že postoj prezidenta Zemana nyní umožňuje i koaličním partnerům, aby příští středu na vládě jeho cestu do Moskvy na oslavu 70. výročí konce války podpořili,“ řekl ČTK premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). „Tento krok prezidentské kanceláře chápu jako určitý projev snahy najít kompromis. „Je důležité, abychom v této věci byli schopní vytvořit nějaký konsensus. Domnívám se, že by Českou republiku poškodilo, kdybychom nebyli schopni jednat mezi sebou,“ dodal ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.

Video Zeman nebude na vojenské přehlídce v Moskvě, jaký má náhradní plán? - Blesk TV
Video se připravuje ...

decathklon ( 11. dubna 2015 01:35 )

chrápej jentakjen

decathklon ( 11. dubna 2015 01:35 )

protože ho tapetuješ ty, zlodějko pipkovaná

stejne ( 10. dubna 2015 23:06 )

 ach jooo, blbečkové mají zase večerku.

stejne ( 10. dubna 2015 23:01 )

andreslawicky... co blbneš, proč tapetuješ, proč se tak ztrapńuješ?  

stejne ( 10. dubna 2015 22:39 )

 Chudinka pgga už ani raději nevyleze, nikde se na západě o Zemanovi nepíše, ach jooo, zase lže a lže. Mohu tě pgga ujistit, že to neudělal kvůli vašemu prašivýmu hajzlovi co se do něho nasíral, ale proto, že posra.ná EU začala bojkotovat Česko a Zeman řekl: Ok, nechci, aby lid trpěl. Takže to je diplomatické rozhodnutí. Zatím se nedrbe na perdeli jako ta vaše opice Obama. A až bude vládnout Hillary, tak se těš, ta Němce nesnáší. Navíc už by bylo na čase, aby jste se věnovali čas etice, to je děs, co Amík to buran.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa