Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Babiše naštval útok kvůli biopalivům: Kalousek je lhář! Přirovnal ho k nacistovi Goebbelsovi

Babiš zkritizoval Miroslava Kalouska. Použil i příměr k nacistovi Goebbelsovi
Babiš zkritizoval Miroslava Kalouska. Použil i příměr k nacistovi Goebbelsovi  (Autor: Foto Blesk - Zbyněk Pecák, ČTK)
Autor: ČTK, simao - 
8. dubna 2015
18:28

Jsou jako dva boxeři. Úder střídá úder, který z nich se však déle udrží na nohou? Andrej Babiš se pustil zostra do Miroslava Kalouska, označil ho tentokrát za demagogického lháře. A navrch přidal srovnání s nacistou Josephem Goebbelsem.

„Stokrát opakovaná lež se stává pravdou. Tím se řídil Goebbels a teď se tím řídí Kalousek. Kalousek je demagogický lhář,“ napsal Právu Andrej Babiš. Rozlítila ho další kritika ze strany exministra Kalouska. Ten Babišovi vyčítá, že se chce „nakapsovat“ na novele zákona na podporu biopaliv. Podle Kalouska bude z novely těžit hlavně Babišův Agrofert.

„Chápu, že pravda je panu ministrovi nepříjemná, to ale neznamená, že to není pravda. Nemá argumenty, tak se uchyluje k zoufalým urážkám. Budu říkat pravdu dál a těšit se na další zoufalé výkřiky,“ vykryl Babišův útok Miroslav Kalousek. Do kritiky Babiše se pak pustil i na dnešním jednání Sněmovny. Babiš při něm nevystoupil.

Agrobaron Babiš

Kalousek tvrdí, že Babišova skupina Agrofert získá díky daňové podpoře biopaliv první generace pět miliard korun. „Má to jediný smysl. Nakrmit nenažranou bestii jménem Agrofert, která si ten zákon sama napsala, což je arménský, nikoli demokratický model,“ řekl Kalousek iDNES.cz. Babiš se ale hájí tím, že daňově jsou zvýhodněni nikoliv výrobci, ale spotřebitelé, například dopravci.

Kalousek označuje Babiše za agrobarona a pozastavil se i nad tím, že návrh týkající se podpory biopaliv předkládá Sněmovně ministr zemědělství, ačkoli spadá do kompetence ministra financí a také ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO). Babiš ale tvrdí, že závazky ohledně biopaliv spadají pod Jurečkovu pravomoc.

Pokračování daňového zvýhodnění biopaliv do roku 2020 umožňuje novela zákona o spotřebních daních. Návrh má ale řadu kritiků. Upozorňují zejména na to, že ministr financí Babiš je ve střetu zájmů. Jeho firmy jsou totiž předními producenty biopaliv. „Tady žádný konflikt zájmů neexistuje,“ tvrdil však České televizi druhý muž ANO Jaroslav Faltýnek. Předseda ODS Petr Fiala na adresu Babiše řekl, že jde o zneužití politického postavení pro vlastní ekonomické zájmy. Vyzval poslance ANO, aby si uvědomili střet zájmů a zdrželi se hlasování o zákonu.

Jurečka: Česku hrozí sankce od EU

Kvůli biopalivům dnes uspořádal tiskovku i ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). A zastal se Babiše. Bez schválení zákona o podpoře biopaliv by podle Jurečky Česko nenaplnilo unijní požadavky na jejich podíl v pohonných hmotách a hrozila by mu za to sankce.

Česko se podle Jurečky zavázalo k navýšení podílu biopaliv v pohonných hmotách před rokem 2010. „Zavázali jsme se jako členský stát k tomu, že chceme v roce 2020 mít deset procent obnovitelných zdrojů v palivech, která se využívají v dopravě,“ uvedl Jurečka. Požadavek je podle něj definován v evropské směrnici.

Pro výrobu biopaliv se používá především tzv. metylester řepkového oleje (MEŘO), který se přidává do nafty, a hlavně z cukrové řepy vyráběný bioetanol.

Týdeník Dotyk minulý týden napsal, že společnost Preol ze skupiny Agrofert zůstala jediným tuzemským výrobcem bionafty pro státního distributora paliv Čepro a má téměř polovinu domácího trhu. „Čepro biopaliva nakupuje v pravidelných měsíčních tendrech od toho, kdo je nejlevnější. Nemůžu za to, že jedna z kapacit Agrofertu vyrábí efektivně. Co bychom s tím měli dělat? Můžeme tu fabriku zbourat a propustit stovky lidí, dovézt metylester řepkového oleje z Německa a dát práci německým sedlákům. Naši zemědělci za to určitě budou panu Kalouskovi tleskat,“ reagoval pro ČT Faltýnek. Podle ministra Jurečky by však Čepro mělo spadat pod jiný resort, než je Babišovo ministerstvo financí.

Video Babiš versus Kalousek: Takhle se v Blesku porafali o prachy! - Vera Renovica,Petr Soukup
Video se připravuje ...

japos22 ( 9. dubna 2015 15:37 )

Sorry, katolík

japos22 ( 9. dubna 2015 14:50 )

Kalous je fakt kolík

japos22 ( 9. dubna 2015 14:43 )

Nastav si nové tisíciletí

salto ( 9. dubna 2015 12:00 )

Budu mluvit pravdu...Lidi to je výrok desetiletí... Ten Kalousek má snad těžkou kocovinu a neví co říká

alisy ( 8. dubna 2015 22:48 )

Přesně tak!!!! Ten národ j plnej stupidních idiotů. A ještě ta široká mediál. Babišovká cenzura. Babiš je novej korupční BARON a dost nebezpečnej pro ČR. Ps. Ale Kalousek je taky pořádnej zloděj!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa