Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Tzatziky pro Rusy? Řecký premiér s prosíkem u Putina. Zruší Řekům sankce?

Autor: ČTK, simao - 
8. dubna 2015
16:53

Řecko nyní žije od jedné splátky dluhu ke druhé a peníze na jejich úhradu získává stále obtížněji. Řecký premiér se proto vydal až do Moskvy, aby situaci projednal s prezidentem Putinem. Ten mu slíbil, že Řecku pomůže. Jak?

Ruský prezident Vladimir Putin dnes v úvodu ostře sledované schůzky s řeckým premiérem Alexisem Tsiprasem naznačil, že Rusko by mohlo vyjmout Řecko ze zákazu dovozu západních potravin. Moskva toto embargo zavedla loni v létě v reakci na západní sankce, vyhlášené kvůli ruské anexi Krymu a kvůli podpoře, kterou Rusové poskytují separatistům na východě Ukrajiny.

„Ještě nedávno bylo Rusko hlavním obchodním partnerem Řecka, zaujímali jsme první místo... Ale loni se najednou obchod zmenšil o 40 procent. Vaše návštěva by měla přispět k analýze, co bychom s tím mohli udělat,“ řekl Putin během přivítání řeckého hosta v Kremlu.

Západní věřitelé těžce zadluženého Řecka, závislého od roku 2010 na masivní zahraniční pomoci, na Tsiprasovu návštěvu v Moskvě hledí jako na další pokus Atén využít vztahů s Ruskem jako potenciálního trumfu při vyjednávání o splácení dluhů. Někteří analytici hledí na Tsiprase jako na možného „trojského koně“ Moskvy v Evropské unii.

Tsipras s Putinem řešili i protiruské sankce. Řecko bylo v rámci EU nuceno vyhlásit sankce proti Rusku a není naší vinou, že jsme museli odpovědět stejně, konstatoval Putin. Sankční válku je třeba ukončit a s ní skončí i ruská omezení, dodal. Vedle toho Putin s Tsiprasem podepsali společné prohlášení, v němž podle agentury TASS „vyzvali ostatní země, aby se v mezinárodních vztazích zdržely použití síly nebo hrozby silou“.

Podle Tsiprase jsou sankce celoevropský problém, který musí být v rámci celé Evropy i vyřešen, prohlásil premiér na tiskové konferenci. Řecké hospodářství odvetnými ruskými sankcemi velmi utrpělo, pokračoval premiér. „Byla to ruská odpověď na sankce EU, s nimiž nesouhlasíme,“ připomněl stanovisko řecké levicové vlády, která sankční spirálu opakovaně označuje za slepou uličku evropské diplomacie.

Ohledně případné ruské finanční pomoci podlomené řecké ekonomice Putin prohlásil, že žádná podobná žádost z řecké strany dnes nepřišla. jenže proč by pak Tsipras do Ruska jezdil...

Podle Putina má přitom Rusko zájem finančně podpořit řecké projekty, jejichž výnos by mohl přispět k umoření existujících řeckých dluhů. Snad na oplátku by přitom Řecko mělo podpořit plány na ruský plynovod do Turecka Turkish Stream (Turecký proud), který by měl vést přes Černé moře, informoval dnes bruselský web EUObserver.

ypologistis ( 10. dubna 2015 00:50 )

Tzatziki a ne tzatziky (τζατζικι) A jelikoz obsahuje hodne cesneku je treba si vyplachnout usta roztokem a potom mluvit o Recku.

japos22 ( 9. dubna 2015 14:52 )

Češka nejsi, tak neduř palce a nepiš přesně tak - a zmizni opruze

japos22 ( 9. dubna 2015 14:47 )

Táhni domů, tam rozdávej rozumy a nesmraď tady

anka ( 9. dubna 2015 01:01 )

kobyla neni cech, ale rusak, ktery tu neustale propaguje Putinovu propagandu....tak podle neho prosim neposuzuj cesky charakter.....cesky charakter ukazal co si mysli, kdyz americti vojaci projizdeli CR - i presto, ze se tu vsichni propagandiste tak moc snazili...

pgga ( 8. dubna 2015 23:21 )

Ridic kamionu pouziva mozek? VZDY nezapomene pripomenout ze se zivi jako ridic v UK a HLAVNE kolik za to bere..

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa