Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Kvůli téhle ženě chtějí sesadit Krnáčovou! Primátorka s ní jednala o miliardovém nájmu za Škodův palác

Primátorka Krnáčová má problémy kvůli rozhovoru s Abigail Schaeffer, zástupkyní majitele Škodova paláce
Primátorka Krnáčová má problémy kvůli rozhovoru s Abigail Schaeffer, zástupkyní majitele Škodova paláce  (Autor: Foto Blesk - Martin Přibyl, Petr Novotný)
Autor: Matěj Smlsal - 
3. dubna 2015
05:00

O Škodově paláci, ale i konci primátorky se začalo vášnivě diskutovat poté, co vyšlo najevo, že primátorka Adriana Krnáčová (ANO) se sešla s Abigail Schaeffer. Jednatelka společnosti Copa Retail nyní dala rozhovor Blesk.cz. S touto firmou přitom vede Praha spor o nájemné ve Škodově paláci, které činí 200 milionů ročně! Může za to nevypověditelná smlouva z éry primátora Pavla Béma.

Hlavní město má šanci získat slevu za nájem ve Škodově paláci. Místo více než čtyř miliard, které má celkem během 20 let zaplatit, by mohlo utratit o 500 milionů méně. Firma Copa Retail, která palác vlastní, má ale podmínku. Ze smlouvy zmizí, že Praha pak bude mít na palác předkupní právo.

Schaeffer zároveň Krnáčové řekla, že město musí vyměnit právníky, jinak ke snížení nájmu nedojde. Zároveň jí některé doporučila, z nichž jedna advokátní kancelář nakonec zakázku opravdu získala. A to vzbudilo pochybnosti. „Právní společnosti, které jsem doporučovala, jsem vybírala z ročenky Chamber and Partners, kde jsou uvedeni špičkoví a kompetentní právníci. Do výběru jsem nezahrnovala právní kanceláře, které s námi spolupracovaly,“ říká v rozhovoru pro Blesk jednatelka Abigail Schaeffer.

Video Tahle žena málem svrhla Krnáčovou! Kvůli Škodově paláci! - Matěj Smlsal, Petr Novotný, Vera Renovica
Video se připravuje ...

Komunikovala jste s primátorkou poté, co v pondělí vyšlo najevo, že jste se sešly a vy jste jí řekla, ať vymění právníky?

Naše kancelář kontaktovala jejich úřad s tím, že je nám líto, jaká mela se kolem toho strhla.

Proč tvrdíte, že chcete Praze pomoci, aby ušetřila? Pro vás by přece bylo nejlepší, kdybyste až do roku 2026 inkasovali 200 milionů ročně, jak to stojí ve smlouvě.

Upozorňuji, že my jsme tu smlouvu nepodepisovali, my jsme Škodův palác zakoupili společně s nájemní smlouvou. Městu nabízíme možnost ušetřit 500 milionů korun během následujících 11 a půl roku. A to odstraněním nezvyklých ujednání, která v nájemní smlouvě jsou a na kterých Praha trvala.

Jakých ujednání?

Například je zde předkupní právo. Praha si ho vyhrazuje v období pěti let před skončením nájemní smlouvy. Staví nás jako pronajímatele do riskantní pozice, protože se neví, za jakou cenu by město Škodův palác odkoupilo.

Ta cena není vůbec nikde stanovená?

Ne. Zřejmě by to vyústilo do nějakého většího konfliktu a pravděpodobně by se to zase řadu let řešilo u soudu.

Chcete si tedy Škodův palác poté, co v něm magistrátu v roce 2026 skončí nájemné, nechat?

Prostě pouze nechceme, aby město mělo možnost si nemovitost odkoupit v době, o které nevíme, a za cenu, o které také nevíme. Kdybyste si koupili dům, tak byste asi nechtěli, aby si ho někdo jiný od vás mohl odkoupit za cenu, kterou nemůžete ovlivnit.

Jaké obstrukce dělali původní právníci, že jste primátorce řekla, aby je vyměnila, pokud má dojít ke smíru?

Oni s námi nevedli žádná jednání. Pouze vždy čekali, až my učiníme nějakou nabídku, a tu potom odmítli. S takovou protistranou se vyjednávat nedá.

Je ale normální, aby jedna strana sporu doporučila právníky té druhé?

Samozřejmě že jedna strana nikdy nevybírá právní zastoupení druhé, nicméně my jsme doporučili Praze, aby změnila své právní zástupce vzhledem k tomu, že předešlí nebyli kvalitní. Taková změna právních zástupců s sebou nese určité náklady, a proto jsme se rozhodli také nabídnout, že tyto náklady Praze uhradíme. Nicméně ona náš návrh nereflektovala. Právní společnosti, které jsem doporučovala, jsem vybírala z ročenky Chamber and Partners, kde jsou uvedeni špičkoví a kompetentní právníci. Do výběru jsem nezahrnovala právní kanceláře, které s námi nebo našimi financujícími bankami v minulosti spolupracovaly.

Vy byste si vzala právníky, které by vám doporučil konkurent a ještě by vám je platil? Věřila byste jim, že pracují ve vašem zájmu?

Jde o situaci, která je běžná. My zde nejsme v konkurenci. Je to vztah pronajímatel-nájemce a my chceme dosáhnout smírného řešení. Taková praxe se běžně uplatňuje například při financování nákupu nemovitosti prostřednictvím bankovního úvěru, kdy vám banka doporučí určité právní zastoupení, které pro vás odvede práci, a vy pak platíte jak za služby svých právních zástupců, tak těch banky.

Vy jste doporučila primátorce několik advokátních kanceláří, jednu z nich magistrátní komise nakonec vybrala. Když se to provalilo, Praha se rozhodla, že teď vybere novou. Když nebude z vámi doporučených, bude to problém pro další jednání?

My jsme připraveni jednat a diskutovat s kýmkoliv, koho Praha vybere.

V čem se liší přístup Adriany Krnáčové od předchozího primátora Tomáše Hudečka?

Adriana Krnáčová je prvním primátorem, který se rozhodl tuto věc s námi řešit. Nalezla odvahu a myslím si, že za to jí náleží uznání. Od roku 2011 jsme se snažili setkat s primátorem, ale nikdy k tomu nedošlo.

Jak budou vypadat další jednání s primátorkou?

Ještě není vůbec jisté, jestli nějaká další jednání budou, protože to vypadá, že paní primátorce jsou házeny do cesty překážky. Město jí žádným způsobem nepomáhá. V první řadě je potřeba, aby jí vůbec umožnili získat mandát s námi jednat. S veškerou úctou si myslím, že opoziční politici by se měli k nějakému návrhu vyjadřovat, teprve když jim bude předložen ke schvalování.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa