Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Úplatek za amnestii? Klaus se brání a nabízí imunitu. To ale nemůže

Václav Klaus patřil mezi blízké přátele Petera Kovarčíka.
Václav Klaus patřil mezi blízké přátele Petera Kovarčíka.  (Autor: P. Machan, M. Hykl, M. Sekanina, P. Novotný)
Autor: vr - 
2. dubna 2015
11:22

Naštvaný, pobouřený. Takový je v posledních dnech exprezident Václav Klaus (73). V médiích se totiž spekulovalo o tom, že za kontroverzní amnestii putovalo 600 milionů korun na švýcarské konto náležející jeho příteli, nedávno zesnulému Peteru Kovarčíkovi (†61). A bývalá hlava státu se brání!

Dnes totiž Klaus zveřejnil otevřený dopis pro nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana a vyzval ho, ať zjistí, kde je takzvané »jádro pudla«. I kdyby ho to mělo samotného potopit! Napsal, že doufá, že státní zastupitelství prověřuje jak možnost »spáchání trestného činu přijetí úplatku«, se kterým ho spojují odpůrci amnestie, tak i možnou pomluvu. Podle všeho tak Klaus útočí na Nadační fond proti korupci, který informaci o údajném švýcarském kontě novinářům Práva sdělil.

Bývalý prezident jde i o krok dál. „Podle Ústavy ČR se na mé jednání vztahuje imunita. Přesto… jsem připraven poskytnout vyšetřujícím orgánům veškerou součinnost a pomoc k rychlému a efektivnímu odhalení pachatelů trestné činnosti, jejich usvědčení a postavení před soud,“ píše. Imunita se totiž vztahuje na vše, co Klaus udělal v době výkonu funkce prezidenta, tedy i amnestii, a mohla by ho chránit i před tím, aby ve věci jakkoliv vypovídal. Podle odborníků na ústavní právo, které Blesk.cz kontaktoval, je to ale jinak spíš symbolické gesto. Imunity se Klaus nemůže vzdát, ani kdyby náhodou chtěl.

Pokud bude Nejvyšší státní zastupitelství na Klausovu výzvu kladně reagovat, případně už se věcí zabývat začalo, dočká se možná republika konečně odpovědi na to, jak a proč vznikla kontroverzní amnestie z roku 2013. Zatím se totiž ani pořádně neví, kdo byl jejím autorem, a příslušné dokumenty se záhadně nedaří dohledat. Veřejnost nejvíce zasáhl článek amnestie, který rozhodl o zastavení dlouholetých stíhání a očistil české tuneláře.

Video  Úplatky za amnestie? Víme, že v tom jel Kovarčík i Klaus, říká šéf protikorupční nadace  - David Vaníček, Lukáš Červený, Petr Soukup
Video se připravuje ...

 

bagrr ( 8. dubna 2015 14:07 )

přesně tak

bagrr ( 8. dubna 2015 14:06 )

řídil. na hlupáka si jen hraje, je to král zlodějů

bagrr ( 8. dubna 2015 14:00 )

je to ukrajinec - Otec byl ukrajinský komunista a matka učitelka ruštiny. Před přestěhováním do Prahy si změnili příjmení z Pružinskij na Klaus

mirkazam ( 2. dubna 2015 18:44 )

politikus...co to tady meleš za bláboly ??? Nemusíš se opakovat,ale tvůj blbý příspěvek mluví za vše

akko ( 2. dubna 2015 17:08 )

Ten udelal ostudu CR v celem svete...Z.M.R.D..

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa