Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Úsvit zablokoval jednání Sněmovny: Pohodlně se usaďte, budeme tu dlouho

Úsvit bez Okamury: V čele „vzbouřenců“ stanul Marek Černoch, jeho pravou rukou je místopředseda Petr Adam
Úsvit bez Okamury: V čele „vzbouřenců“ stanul Marek Černoch, jeho pravou rukou je místopředseda Petr Adam  (Autor: Foto Blesk - Zbyněk Pecák)
Autor: simao - 
1. dubna 2015
14:37

Pustili se do řečnění, způsobili průtahy ve Sněmovně a nakonec si vzali dvouhodinovou přestávku. Poslanci rozklíženého hnutí Úsvit, kterému již nevládne Tomio Okamura, narušili projednávání vládní novely energetického zákona. 

Středeční jednání Sněmovny se přerušilo, o novele se už dnes hlasovat nebude. „Zatím to předběžně vypadá, že bychom se k tomu vrátili od pátku za týden,“ řekl České televizi ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD). Bude kvůli tomu muset zkrátit pracovní cestu do Turecka. To, že by se o zákonu hlasovalo ještě dnes, podle něj není technicky možné.

Poslanci Úsvitu dopoledne projednávání zdržovali. Místopředseda Úsvitu Petr Adam uvedl: „Pohodlně se usaďte, nebudeme tady úplně krátce.“ A předčítal a komentoval některé pozměňovací návrhy, kterých se sešlo několik stovek. Do debaty byli přihlášeni další poslanci z klubu. Zákonodárci Úsvitu patřili i při druhém čtení k hlasitým kritikům předlohy. Jejich projevy tehdy také prodlužovaly projednávání.

Poslanec Ivan Adamec (ODS) v reakci na počínání Úsvitu uvedl, že „tady dnes budeme od úsvitu po soumrak“. Podle poslanců z klubu Úsvitu není norma dotažená, zdraží energie a oseká pravomoci Energetického regulačního úřadu (ERÚ). Šéf klubu Marek Černoch řekl, že v dnešní přestávce proto Úsvit pro své kolegy uspořádal seminář o dopadech normy, aby je přesvědčil. Hnutí organizovalo pro poslance už tři semináře, účast ale byla neslavná, postěžoval si Černoch.

„Celý energetický zákon je zmetek. Nahrává monopolům a energetické lobby. Všechny lumpárny, které se do budoucna projeví, zaplatí spotřebitelé, tedy obyčejní lidé,“ uvedla poslankyně Olga Havlová (Úsvit). Podle ní novela energetický úřad zpolitizuje a tohoto „hlídacího psa vykostí“.

Ministr Mládek řekl, že nemohl vyhovět všem připomínkám ERÚ, protože byly například v rozporu se stanoviskem Legislativní rady vlády. Pokud by se zákon nestihl projednat včas, mohly by nastat komplikace, uvedl. Předloha má podle něj například ulehčit průmyslu a také reaguje na změny vyvolané novým občanským zákoníkem. „Je to samozřejmě také otázka transpozice evropských předpisů,“ podotkl. Už dříve řekl, že energetický zákon a jeho změny vždy budily pozornost a emoce.

Novela mimo jiné mění způsob platby poplatku za elektřinu vyrobenou z obnovitelných zdrojů. Nově už se nemá platit v ceně elektřiny, ale podle kapacity hlavního jističe odběratelů. Změna zákona má také umožnit rozvoj střešních fotovoltaických elektráren s instalovaným výkonem do deseti kW. Pro jejich instalaci už nebudou domácnosti potřebovat licence. Vůči novele má značné výhrady Energetický regulační úřad. Ministerstvo podle něj například nespočítalo její dopady. Zákon také zřizuje Radu ERÚ, která má úřad řídit. Předsedkyně úřadu Alena Vitásková se ale obává, že úřad spíše zpolitizuje.

aaobcanka ( 7. července 2015 21:18 )

Zuzana Olejníková, Toto panoptikum ÚSVIT s Černochem může podporovat jen zoufalec. Copak tyhle lze považovat za nějaký příslib do budoucna? To je fakt děsné.

henryj ( 1. dubna 2015 15:19 )

Žádný "SAMURAJ" to není.Kdyby byl,už dávno by spáchal "HARAKIRI" jak by mu velela samurajská čest.Vzhledem k tomu,že to byl a je obyčejný prodavač hamburgerů,nic světoborného nelze očekávat.Je to pouhý vy čuránek,kterému skočili na péro naivní posluhovači a "PITOMIOVÉ".

jura1 ( 1. dubna 2015 15:17 )

Pán Bůh zaplať, že ve Sněmovně již nesedí jen hlasovací roboti, kteří zvedají ruce i pro to o čem nemají ani ponětí. Předvádějí nám to přenosech ze Sněmovny, jak některým ruku zvedají nebo naopak. Kdyby jich byla polovina, ještě by byli přemnožení na počet obyvatelů této zemičky.

tubka.jentak.jen. ( 1. dubna 2015 15:03 )

 jak je vidět, je dobře, že toho samuraie ogimuru kopli do pr.dele,

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa