Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Okamura prý uzavřel smlouvu za 47 milionů sám se sebou. Je to komedie, brání se

Soumrak Úsvitu: Tomio Okamura vs. rebelové v čele s Markem Černochem a Petrem Adamem
Soumrak Úsvitu: Tomio Okamura vs. rebelové v čele s Markem Černochem a Petrem Adamem  (Autor: Foto Blesk - Ladislav Křivan, Zbyněk Pecák, ČTK)
Autor: ČTK - 
31. března 2015
14:52

Palácový převrat v Úsvitu pokračuje, Tomio Okamura se opět stal terčem rebelů v čele s Markem Černochem, kteří se postavili proti němu. Svého předsedu obvinili, že uzavřel nevýhodné smlouvy. Jednu dokonce sám se sebou a za 47 milionů. Některé smlouvy prý již byly vypovězeny, u jiných to má udělat Okamura. Pokud to neudělá, vyzývá ho vzbouřená část Úsvitu k osobní a hmotné zodpovědnosti. Okamura to označil za komedii.

Vedení opozičního hnutí Úsvit vypovědělo smlouvy firmám ATM a 10 minutes, které zajišťovaly marketingové služby předsedovi Tomiu Okamurovi, řekl dnes novinářům místopředseda Úsvitu Marek Černoch.

Členská konference podle něho navíc Okamuru zavázala k tomu, aby vyjednal ukončení smlouvy se společností Celsianus, jež zajišťuje hnutí řadu činností. „Pokud tak neučiní, konference vyzvala předsedu, aby převzal osobní a hmotnou odpovědnost za případné soudní spory a vzniklé náklady z vypovězení smlouvy se společností Celsianus, která je na dobu určitou a jež dle právních analýz byla Tomiem Okamurou uzavřena velmi nevýhodně bez řádné možnosti výpovědi,“ uvedl Černoch.

Konference podle výkonného tajemníka Úsvitu Jana Zilvara vyzvala Okamuru k úhradě 560 000 korun za dodání plánu kampaně do Senátu a evropských voleb. Okamura měl jednat z titulu funkce, a ne jako politický podnikatel, řekl Zilvar. Okamura znovu uvedl, že se jednalo o peníze, které dal na senátní kampaň před doplňovacími volbami ze svého, když Úsvit ještě neměl státní příspěvek na činnost. „Vyzývám předsedu, aby doložil ukončení smlouvy mezi předsedou hnutí Úsvit Tomiem Okamurou a fyzickou osobou Tomiem Okamurou na mediální služby za 47 milionů korun,“ řekl Zilvar.

Okamura: Je to komedie

Devítičlenné hnutí Úsvit je rozděleno na kritiky a zastánce předsedy Okamury. Vnitrostranické spory před týdnem vyústily dokonce ve vyloučení Okamury a poslance Radima Fialy ze sněmovní frakce Úsvitu. Lidé z Okamurova křídla ani předseda nebyli podle Černocha na dnešní členské konferenci přítomni.

Okamura dnes před novináři zopakoval, že nemá do účetnictví hnutí vůbec přístup a dohodu s firmou Celsianus se už dvakrát pokusil vypovědět. Neuspěl prý kvůli tomu, že je nutný podpis místopředsedy a tajemníka Zilvara. Navíc by podle Okamury stačilo, aby smlouvu zrušil další z „pučistů“, člen předsednictva hnutí Josef Pisak, jenž za firmou Celsianus stojí. Firma už podle Okamury dostala od Úsvitu 30 milionů a stejnou sumu ještě dostat má. Vyjádření svých odpůrců v této záležitosti Okamura označil za komedii.

Ve sporu padají i trestní oznámení. někdejší místopředseda hnutí Jaroslav Novák a Tomio Okamura je podali už dřív kvůli hospodaření Úsvitu. Sám Novák však nyní čelí oznámení pro podezření z pomluvy a vydírání, uvedli na tiskovce rebelové.

tgbg ( 31. března 2015 18:25 )

Pan Pitomio je velký japonský čaroděj.

prasulka ( 31. března 2015 17:35 )

moiaza ( 31. března 2015 16:11 )

Proč se zabývat jedním komediantem, když jich tam ve Strakovce sedí mračna. Když vidím toho populistu Černocha, jak se třepe na koryto, je mi k blití. Podobné typy jako Černoch jsou schopny prodat za prachy a koryto i vlastní rodiče!  

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa