Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Primátorko, odstupte! Do Krnáčové se pustili kvůli tajnému výběru právníků

Primátorka Adriana Krnáčová čelí kritice. A dokonce i výzvám k odstoupení!
Primátorka Adriana Krnáčová čelí kritice. A dokonce i výzvám k odstoupení!  (Autor: Foto Blesk - Martin Přibyl)
Autor: ČTK, mts, simao - 
30. března 2015
13:45

Adriana Krnáčová se ocitla pod palbou kritiky. TOP 09 ji dokonce vyzývá k odstoupení z funkce! Hrubě podle nich porušila zákony i zájmy hlavního města tím, že vybírala právníky ve sporu o pronájem Škodova paláce. Navíc prý jednala za zády rady. Co na to primátorka?

Předseda klubu TOP 09 Václav Novotný dnes uvedl, že možná na Krnáčovou podají trestní oznámení. „Primátorka Adriana Krnáčová pletichařila ve věci jednání o nájmu Škodova paláce s protistranou a na základě zákulisních dohod vybrala k zastoupení města právní kancelář, kterou jí doporučila a slíbila financovat protistrana tohoto závažného a dlouhotrvajícího soudního sporu,“ tvrdí Novotný. Primátorka podle něj navíc jednala bez vědomí zastupitelstva i Rady a její postup by zůstal utajen, kdyby mailovou korespondenci nerozeslala omylem i jiným adresátům, než chtěla.

K výzvě na odvolání Krnáčové se podle zastupitelky Alexandry Udženiji připojuje i ODS. Kvůli údajnému postupu Krnáčové se dnes odpoledne mimořádně sejde klub Trojkoalice, řekl na dotaz ČTK náměstek Matěj Stropnický (SZ/Trojkoalice). Náměstek Petr Dolínek (ČSSD), kterého citoval server Neovlivní.cz, považuje situaci za absurdní a vážnou. „Absolutně jsem to netušil, o tom nás paní primátorka tedy rozhodně neinformovala,“ uvedl.

Internetový deník Neovlivní.cz napsal, že Krnáčová tajně jednala se zástupkyní vlastníka Škodova paláce Abigail Schaeffer. Na schůzce i v emailech s ní podle serveru detailně řešila výměnu právníků a rovněž mechanismus, jak celá věc projde vedením města. Manažerka v korespondenci jasně říká, že Praha musí vyměnit právníky, jinak se novým vedením radnice preferovaný smír konat nebude. Pražští radní pak 10. března schválili smlouvu s právní kanceláří Kocián Šolc Balaštík. Stejnou kancelář zařadila v mailu pro Krnáčovou mezi „vhodné právníky“ i Schaeffer, tvrdí Neovlivní.cz.

„Naprosto odmítám kritiku, která zaznívá z úst představitelů opoziční TOP 09 a NEZ, ve věci jednání o výši nájemného ve Škodově paláci. Výběr právní kanceláře proběhl naprosto transparentním způsobem. Já jako primátorka jsem do něj nijak nezasahovala a zasahovat ani nemohla. Uvedená kancelář byla vybrána v souladu s Pravidly pro zadávání veřejných zakázek, kdy byly osloveny tři advokátní kanceláře s žádostí o předložení nabídky. Nezávislá výběrová komise následně na základě nejvýhodnější cenové nabídky jednu z nich vybrala. Komise o výsledku řízení obeznámila Radu včetně mé osoby na řádném jednání, ta následně vítěze na její doporučení schválila,“ reagovala Krnáčová na kritiku pro Blesk.cz.

Případ Škodova paláce spočívá v tom, že město se u soudu dožaduje snížení údajně předraženého nájemného za palác. Za budovu v centru města platí ročně 200 milionů korun. Soud už dvakrát žalobu města zamítl. V éře někdejšího primátora Pavla Béma (ODS) se do Škodova paláce sestěhovala většina úředníků magistrátu. Původně politici odhadovali, že sestěhováním a pronájmem uvolněných budov ročně ušetří desítky milionů korun. Po uplynutí dlouhodobého pronájmu by ale celková částka vyplacená městem převýšila 4,4 miliardy. V minulosti přitom podle kritiků byla možnost koupit budovu za 1,5 miliardy korun.

„Pracuji v zájmu města, ne v jeho neprospěch... Mým cílem je najít cestu, jak ušetřit peníze, které Prahu zavázal platit v nevýhodné smlouvě Pavel Bém a jeho následovníci Svoboda a Hudeček s tím nedokázali nic udělat. Jestli k tomu pomůže má e-mailová komunikace s jednatelkou paláce, budu tak činit i nadále,“ vrací úder Krnáčová.

Video Ledová královna? Krnáčová chystá drsnou čistku mezi úředníky! - David Vaníček, Jan Jedlička, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

tgbb. ( 3. dubna 2015 12:12 )

Krnáčovou je potřeba sesadit. Moc nám, oranžovám zlodějům, kouká pod prsty. A moc šťourá v tunelování tunelu Blanka.

salto ( 31. března 2015 08:42 )

Prázdný sud nejvíc duní

salto ( 31. března 2015 08:41 )

Ano, krásný a tak trochu sexy

moiaza ( 30. března 2015 18:15 )

Umíš i nějaké slušné slovo? Zřejmě tak říkaval otec Tvé matce.

moiaza ( 30. března 2015 18:13 )

Já se jen směji. Všechny strany obsazuji na důležitá místa ty nejlepší odborníky. No a ti pak baví celý stát. Byla by to docela sranda, kdyby všechny ty jejich přehmaty a lumpárny neplatil daňový poplatník.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa