Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Klaus o milionech na Kovarčíkově kontě: To je jako s „mojí“ švýcarskou vilou!

Václav Klaus patřil mezi blízké přátele Petera Kovarčíka.
Václav Klaus patřil mezi blízké přátele Petera Kovarčíka.  (Autor: P. Machan, M. Hykl, M. Sekanina, P. Novotný)
Autor: vr - 
27. března 2015
13:38

Na švýcarském kontě, k němuž měl práva nedávno zesnulý Peter Kovarčík (†61), prý přistálo 600 milionů korun jako revanš od tunelářů, které propustila amnestie. Co na to prezident Václav Klaus (73), který ji vyhlásil?

Odmítl, že podnikatel a jeho dlouholetý osobní přítel Kovarčík měl s kontroverzní amnestií cokoliv společného. „Pan Kovarčík se o amnestii mohl dozvědět až ve stejnou chvíli jako miliony našich spoluobčanů, tedy z mého novoročního projevu 1. ledna 2013 ve 13 hodin. Do té chvíle se nikdo nepovolaný o chystané amnestii dozvědět nemohl. Nikdo proto ani nemohl žádnou korupci organizovat,“ napsal Klaus v prohlášení.

Poprvé se také vyjádřil ke smrti svého kamaráda. „Je podlé a odporné, že se takové ničím nepodložené pomluvy vynořují jen pár dní po smrti pana Kovarčíka, který se již nemůže bránit. To považuji za mimořádně odsouzeníhodné,“ míní. Zmínil i někdejší reportáž, která tvrdila, že je Klaus majitelem luxusní vily v Davosu. „Celá akce mi až příliš připomíná mou údajnou švýcarskou vilu. Tehdy jsem se před pomluvami bránil právní cestou, tentokráte o tom uvažuji také,“ napsal. Tehdy se však s televizí, která reportáž odvysílala, dohodl mimosoudně.

S informací o podezřelém kontě přišel roku 2013 Nadační fond proti korupci. Informoval o něm v dopise švýcarskou prokuraturu, která po dvou letech šetření zkontaktovala Česko. Na Kovarčíka, který měl mít k tučnému fondu dispoziční právo, se tak podle informací Práva chystala protikorupční policie. V pondělí byl ale nalezen ve svém bytě mrtev. Údajně narazil při pádu v koupelně hlavou do umyvadla a to ho stálo život, nalezli ho až po čtyřech dnech. Policie zatím vyloučila cizí zavinění a čeká na výsledky pitvy. Osobitý názor má ale na věc prezident Miloš Zeman (70). „Konstatuji, že jsem se zatím nesetkal s případem, že by se někdo pádem zabil o umyvadlo,“ řekl totiž Blesk.cz.

Video  Úplatky za amnestie? Víme, že v tom jel Kovarčík i Klaus, říká šéf protikorupční nadace  - David Vaníček, Lukáš Červený, Petr Soukup
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

123automobil ( 1. dubna 2015 10:35 )

stanislavhahn ( 28. března 2015 06:56 )

OPRÁTKU NA ZLODĚJSKÉ HRDLO.

pixlax ( 28. března 2015 00:49 )

Nemůže se bránit , a Havel se může bránit,když ho teta Kikina napadá?Na každého jiný metrKlausi?

vladimir1950 ( 27. března 2015 23:47 )

Ani bych se nedivil, že v tom má Kikina-Klaus prsty, ta amna byla ušita některým darebákům přímo na míru. A souhlasím se Zemanem, že ta Kovarčíkova smrt je podezřelá a pro aktéry přišla hodně vhod.. Nicméně si myslím, že to dopadne jako v tom italském filmu "vyšetřování skončilo, zapomeňte".. Sice předjímám výsledek, ale nejspíš to vyšumí do ztracena, což je hodně špatné.

gogo ( 27. března 2015 22:18 )

Proč naivní ?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa