Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Přispíváme na větší šperky pro Moniku Babišovou! Kalousek se pustil do Babiše kvůli biopalivům

Miroslav Kalousek se pustil do Andreje Babiše. A zapojil do toho i Moniku Babišovou
Miroslav Kalousek se pustil do Andreje Babiše. A zapojil do toho i Moniku Babišovou  (Autor: Foto Blesk - Ladislav Křivan, Jan Tůma)
Autor: Jaroslav Šimáček - 
20. března 2015
15:27

Miroslav Kalousek se ostře pustil do Andreje Babiše. „Pan továrník“ a jeho Agrofert si prý přijdou díky prodloužení státní podpory biopaliv na miliardy. Návrh půjde do Poslanecké sněmovny, Kalousek varuje, že Babiš vše zařídil tak, aby těžil především on. A že každý přispějeme Babišovi pětistovkou. Na větší šperky pro Moniku Babišovou!

Biopaliva jsou v Česku daňově zvýhodněna. A pokud projde návrh, který předkládá ministr zemědělství Jurečka (KDU-ČSL), bude to platit i po dalších pět let. Jenže za touhle novelou podle exministra Miroslava Kalouska stojí jeho nástupce Andrej Babiš! „Andrej Babiš si dotyčný zákon napsal tak, aby to vyhovovalo výlučně jeho výrobkům,“ tvrdí Kalousek. „Než se stal Andrej Babiš ministrem, nikdo nepochyboval, že to v roce 2015 skončí,“ dodává exministr.

Daňovým zvýhodněním biopaliv si přijde Agrofert a jim podobní na 9 miliard korun, upozorňuje Kalousek. Částku vyčetl z veřejně dostupných výpočtů ministerstva financí. Zhruba 5 miliard pak podle Kalouska připadne Agrofertu, protože se jeho firmy podílejí zhruba padesátiprocentním podílem na výrobě a distribuci biopaliv, uvedl exministr financí v Právu.

Babiš bez reakce: Nestojí mi to za to

„Továrník Babiš nebude muset zaplatit 5 miliard ministru financí Babišovi, který je bude muset vybrat od někoho jiného než od sebe. Má přitom drzost tvrdit, že on z toho vlastně skoro žádnou výhodu nemá,“ napsal Kalousek na Facebooku. V rozhovoru pro týdeník Echo Kalousek dodal: „Já se ptám ČSSD, jestli chtějí s oligarchizací bojovat tak, že vytáhnou každému z kapsy pět stovek, abychom přispěli na větší šperk Moniky Babišové?“

Andreje Babiše nechal tenhle útok klidným. „Nechci na to reagovat. Nestojí mi to za to,“ řekl Blesk.cz. Již dříve se nechal slyšet, že přepravci z jeho firmy budou mít výhodu v řádech desítek milionů korun, nikoli miliard. 

Co jsou biopaliva

Kapalná biopaliva první generace se v ČR přimíchávají k běžným motorovým palivům. Bioetanol v max. 5 % do automobilových benzinů a bionafta v max. 7 % do nafty. Bioetanol se vyrábí z rostlin, jako je cukrová třtina, cukrová řepa, kukuřuce, obilí. Bionafta se vyrábí z jakéhokoliv rostlinného oleje – v ČR je to olej z řepky olejné.

Biopaliva druhé generace se vyrábí zkapalněním z nepotravinářské biomasy. Jejich výroba je zatím v pokročilé fázi výzkumu, v Česku se nepoužívají. Technologie výroby je v tomto případě složitější. O nasazení biopaliv druhé generace se tak zatím vedou debaty napříč EU a reálné je v horizontu deseti let.

Video Babiš versus Kalousek: Takhle se v Blesku porafali o prachy! - Vera Renovica,Petr Soukup
Video se připravuje ...

marmat ( 13. dubna 2015 12:37 )

To nejde ze dne na den, musí se na to napřed sehnat mladší a dynamické lidi a co nejrychleji osekat všechna chapadla chobotnici.Protože za 25 let už rozmotat nejdou!

marmat ( 13. dubna 2015 12:31 )

To si nelajsnul a teď to konečně použil

marmat ( 13. dubna 2015 12:29 )

Teď je opravdu načase, aby už se po vzoru Babiše vzdal SVÉHO CELÉHO POSLANECKÉHO PLATU i velmi dobře zajištěný Kalousek .... Málokdy se kdokoliv závistivý a zhrzený tak naivně předvádí a ztrapňuje, jako to umí Kalousek Jeho program je sebedestruktivní, protože je hloupý !

gargamel9090 ( 13. dubna 2015 12:05 )

To už fakt není možné,jak dokáže ochmelka a hulvát napadat všechny kolem sebe.Že už toho hulváta někdo nevezme pěstí po tom ožralém rypáku?! 

ostravan ( 22. března 2015 20:19 )

Kluci, to se nemůžete sejít někde "za bukem" a dát si konečně po tlamě?!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa