Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Babišovo ANO: Uvažujeme o snížení poplatků pro Českou televizi!

Babišovo ANO zvažuje snížení koncesionářských poplatků pro Českou televizi.
 (Autor: ČTK/ČT)
Autor: ČTK - 
20. března 2015
08:07

Hnutí ANO uvažuje o snížení koncesionářských poplatků pro Českou televizi. Některým lidem by jejich placení mohlo být odpuštěno úplně. Podle plánů hnutí by se také na první program ČT měla vrátit reklama, informovaly Hospodářské noviny.

ANO tvrdí, že nejprve potřebuje rozkrýt rozpočet ČT, a tak zjistit, kolik peněz skutečně potřebuje. „Nejde o nějaký záměr. Jen vyjadřujeme názor, že sedmimiliardový rozpočet je obrovský a hospodaření ČT dnes nemůže de facto nikdo kontrolovat,“ řekl HN předseda ANO Andrej Babiš.

Poplatky představují zhruba 90 procent příjmů televize. Podle experta hnutí ANO na média Martina Komárka by kromě snížení poplatku mohli být placení zcela zproštěni lidé s nízkými příjmy. ČT by naopak měla příjem z reklamy, která z ČT1 zmizela v roce 2012. „Zákaz reklamy na jedničce nám přijde absurdní, když její program je komerční,“ řekl deníku Komárek.

Babišova firma Agrofert si v tomto týdnu stěžovala na několik reportáží ČT. Televize podle stížnosti tvrdila, že Babiš je ve střetu zájmů a že podnik díky jeho vlivu získal postavení, které by jinak neměl. Ani jedno není podle Agrofertu pravda. Českou televizi v minulých dnech kritizoval i prezident Miloš Zeman, podle něj neplní svoji veřejnoprávní funkci.

Zeman podpořil návrh, aby občané peníze určené na koncesionářské poplatky mohli věnovat na obecně prospěšné účely. Senát pak měl ve středu jednat o novele zákona o koncesionářských poplatcích, která by měla od jejich placení na pět let osvobodit ty, o nichž Česká televize či Český rozhlas zveřejnily nepravdivou informaci. Schvalování horní komora ale odložila.

Autor novely, předseda Strany práv občanů Jan Veleba, žádost o odklad odůvodnil mimo jiné kontroverzností návrhu. Chce proto, aby téma bylo předmětem veřejného slyšení v horní komoře, než jej Senát znovu zařadí na některou z příštích schůzí.

janakveton ( 2. listopadu 2019 18:34 )

Kecy, kecy, kecy a skutek utek'! Nic se neděje a jak to tak vidím, tak se ani nic dít nebude! Ničeho se v této věci nedočkám(e)!!!

alenam ( 20. března 2015 14:07 )

S koncesionářskejma poplatkama už se mělo něco udělat dávno, ne až teď jako vyřizování osobních účtů a lovení sympatií hloupých voličů, co žerou Babišovy lži a nejsou schopni si zjistit, co je to za grázla a nejsou schopni vidět jak tuhle zem ničí a klidně jí kvůli vlastním ziskům i úplně zničí, jelikož je to gauner neskutečnej, kterej všechny současný i předešlý gaunery strčí s přehledem do kapsy. Vážně nechápu blbost těch, co se daji koupit za koblihu a nic si o tomhle mafiánovi nezjistěj.

jikar ( 20. března 2015 13:21 )

Nejde ani tak o poplatky jako o to, že sdělované informace veřejnoprávních medií nejsou v souladu s názory prezidenta republiky a lidové vlády.

renataren ( 20. března 2015 13:16 )

Kdyby udělali poplatek třeba 50,- Kč, platit by mohli všichni...

egyptanka ( 20. března 2015 12:44 )

Nevím jestli se ČT začala rejpat v křivárnách pana Babiše,protože televizi nesleduji,ale souhlasím,že by se s koncesionářskými poplatky mělo něco udělat ve prospěch občanů. Jinak pana Babiše si vážím a znám jiné šmejdy v naší politice.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa