Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zemanův Ovčáček pod palbou kritiky i vtípků: Psal pro komunisty, stále jde po Peroutkovi

Prezident Zeman a jeho „voják“ v první linii Jiří Ovčáček na titulce Reflexu
Prezident Zeman a jeho „voják“ v první linii Jiří Ovčáček na titulce Reflexu  (Autor: ČTK, Reflex)
Autor: red - 
20. března 2015
02:00

Stal se Zemanovou hlásnou troubou. Mluvčím prezidenta na 120 procent a v těch málo volných chvílích historickým badatelem, který pátrá po Peroutkově článku, jaký svět neviděl. Jiří Ovčáček to nevzdává, jenže nehoní se jen za přeludem? Svou usilovnou snahou nalézt článek „Hitler je gentleman“ nahání Ovčáček vodu na mlýn kritikům. A také vtipálkům. Po Twitteru již koluje řada narážek na Zemanova Ovčáčka. A přisadil si i aktuální Reflex.

Michael Žantovský a Ladislav Špaček (za Havla), Tomáš Klvaňa, Petr Hájek a Radim Ochvat (za Klause)... A nyní Jiří Ovčáček. To jsou mluvčí dosavadních českých prezidentů. Ovčáček na svůj post nastoupil v prosinci 2013. A jak sám říká, stal se vojákem v první linii a je připraven na to, že bude karikován. A to se také děje.

Na moment, kdy mu prezident Zeman dal nabídku na práci na Hradě, přitom Ovčáček vzpomínal v pořadu ČT Hyde Park. „Ve své podstatě jsem neuvažoval o jiné možnosti než ji přijmout. A pokud jde o motivaci, já se domnívám, že pan prezident chtěl zúročit ty zkušenosti, které mám z médií,“ uvedl Ovčáček v televizi. Jeho mediální zkušenosti přitom zahrnují především působení v komunistických Haló novinách. A právě kvůli nim se občas stává terčem kritiky. Objevila se i v aktuálním vydání časopisu Reflex.

„Názorové texty nepsal; nejvíc srdíčka ze sebe vydoloval v několika profilech popisujících komunistické poslance jako báječné kluky a holky,“ píše se v Reflexu, který se pozastavuje i nad tím, jak Ovčáček profesně vyrůstal. Začíná vlastně již od jeho studia na arcibiskupském gymnáziu, kde si v 16 letech nechal lehce demonstrativně obarvit vlasy na zeleno... V novinářské branži se pak přebarvil do ruda. V Haló novinách má na kontě Ovčáček 443 článků, spočítal Reflex.

Ovčáček však nezahálí ani jako prezidentův mluvčí. Podle analýz je nejcitovanějším tiskovým mluvčím v zemi! „Kouzelník Ovčáček si obdivuhodně rychle osvojil všechny potřebné triky. Umí vypouštět mlhu. Polidšťuje netvora. Vybírá žumpu, do které nadělal někdo jiný. Má suverénně nejvíc citací ze všech tiskových mluvčích za rok 2014 – třináct tisíc devět set dvacet sedm,“ nebere si Reflex servítky vůči mluvčímu prezidenta.

Na Ovčáčkovu hlavu se přitom kritika snáší i na sociálních sítích. Řada tweetů se v poslední době věnuje především jeho snaze najít článek „Hitler je gentleman“, který podle prezidenta napsala novinářská legenda Ferdinand Peroutka (ač se později ukázalo, že text s tímto spojením napsal v roce 1938 Jan Stránský pod pseudonymem Petr Bílý). Ovčáček se nevzdává, i když... „Já vůbec v tuto chvíli nevím, zda ten článek naleznu, nebo jestli tam bude nějakou jinou formou, nebo to bude nějakou jinou formulací, to nedokážu opravdu říci,“ přiznal v Hyde Parku Ovčáček a dodal: „O závěru svého bádání chce Ovčáček informovat na tiskovce. „Tak já myslím, že to určitě nebude v polovině roku, ale bude to dříve. Ale opravdu si nechci dávat nějaký přesný časový rámec.“

 

Video Přetěžovaný mluvčí Ovčáček: Prozradil výši svého platu! - redakce Blesk TV
Video se připravuje ...

Video Zemanův mluvčí Ovčáček: Jsem voják v první linii, ale nedělám to pro slávu - redakce Blesk TV
Video se připravuje ...

tgbg ( 20. března 2015 18:33 )

Vrána k vráně sedá, bolševik k bolševikovi, pravdoláskař čtveráček k pravdoláskaři chrchlovi.

ingmarie ( 20. března 2015 11:00 )

 Submisivní blb slouží ještě většímu -s elegancí uslintaného ratlíka !

salto ( 20. března 2015 10:23 )

Když zjistili, že se Zemanem nehnou, tak to zkoušejí přes Ovčáčka. Vzpomínám na již pozapomenutý výrok prvního Havlova mluvčího Žantovského: "Vašku tak jim něco plácni"... Už tehdy bylo zřejmé co si o nás ta vypečená parta myslí

honzina ( 20. března 2015 07:42 )

TO měla být reakce na nick "turan".

honzina ( 20. března 2015 07:41 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa