Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Ministr Ťok má na krku skandál: Odmítá, že ve Skansce vyvedli miliony na úplatky!

Autor: simao, ČTK, simao - 
19. března 2015
16:00

Ministr dopravy Dan Ťok hasí první větší požár od svého nástupu do funkce. Nesouvisí však s problémy na ministerstvu, ale s dobou, kdy vedl stavebního giganta – českou pobočku Skansky. Z ní mělo být vyvedeno 100 milionů korun na úplatky. Premiér Sobotka chce vysvětlení, Ťok se brání, že ho chce někdo poškodit. A že bylo vše čisté. Křišťálově?

Skanska čelí podezření, že její česká pobočka vyvedla v roce 2011 nejméně 100 milionů korun na úplatky v zakázce na dostavbu silnice R7. Tuto zakázku Skanska vyhrála, o procenta z ní se však dělila s dalšími dvěma firmami. Jedna z nich – firma Geosan Group – od Skansky získala po počátečním rozdělení procent ze zakázky další část zakázky navíc. Skanska tím přišla o cca 360 milionů. Následně si však její partner najal právě Skansku na stavební práce.

V souvislosti s těmito čachry kolem zakázky údajně objevili švédští auditoři stamilionové nesrovnalosti, uvedl tento týden Český rozhlas – a padlo podezření na vyvedení peněz na úplatky. "Tam nešlo o žádné vyvedení z hospodaření Skansky. Byla to dohoda obou stran," řekl Blesk.cz Ťok, který tehdy českou Skansku vedl. "Nevýhodné to nebylo. Já jsme se ptal kolegů, jestli je to v pořádku, a oni řekli, že ano," pokračoval ministr za ANO.

Pro korupční spekulace má Ťok vlastní vysvětlení. Jako ministrovi dopravy mu někdo chce nyní uškodit. Ale kdo? "Buď někdo chce poškodit pana Babiše, nebo chce poškodit přímo mě," myslí si Ťok. "My dneska řešíme mýto, centrální registr vozidel a další. Já říkám, chci férovou soutěž, transparentní prostředí. Od doby, co jsem nastoupil, mi známí říkali, na tebe už se chystají kauzy. Po sto dnech vylezla první," dodal Blesk.cz.

O žádné korupci prý Ťok neví. Také stavební společnost Skanska na spekulace reagovala tím, že by se v případě podezření z korupce zachovala rázně. Interní auditor, který provedl audit projektu dostavby R7, prý ale žádnou informaci o vyvedení peněz vedení nehlásil. V prohlášení Skansky to uvedl předseda představenstva Skanska AB Stuart Graham.

Sobotka: Vysvětlovat teď musí Ťok

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) již vyzval ministra Ťoka, aby vše vysvětlil a vyvrátil veškeré pochybnosti. "Myslím si, že teď je ten míč na straně pana Ťoka. Je důležité, aby tu situaci podrobně popsal, aby objasnil svoji roli v celé záležitosti, kterou tam hrál. Aby dal na stůl maximum informací," reagoval Sobotka. Premiér upozornil, že téma bude určitě zmíněno příští týden při jednání vlády, hovořit o něm chce i s vicepremiéry Babišem a Bělobrádkem. "Své vyjádření k této údajné kauze již ministr dopravy premiérovi odeslal písemně a je samozřejmě připraven mu podrobně vše vysvětlit i osobně," řekl ČTK mluvčí ministerstva Tomáš Neřold.

antiall ( 19. března 2015 19:37 )

 Pan Ťok toho opravdu hodně dokázal, o tom žádná, proto je tam kde je. Položme si otázku, pro či blaho to dokázal. Tak přestaňte blabolit o poctivosti politiků, ja jeho chleba nejedl. ..

10122527 ( 19. března 2015 19:20 )

člověk až žasne jak se k sobě chováte, osočujete sebe i lidi které neznáte. Pan Ťok je velice seriozní, vdělaný , pracovitý a poctivý člověk, který již něco dokázal. Vím o ´čem píšu, neboť byl našim ředitelem v JMP Brno. Jeho přístup k zaměstnancům i těm nejnižším, tak i k jeho podřízeným byl příkladný. Vždy věděl co říká - nemluvil nikdy žádné plané bláboly a co řekl to splnil. Myslím si, že i za tu krátkou dobu co je ministrem už ukázal, že je na pravém místě. Docela se o něj bojím, aby ho tato odporná novinářská a politická hrůza nesemlela a neodradila od úkolů , které si nandává a mohly by být dobré především pro nás všechny.

kapturek ( 19. března 2015 16:36 )

Ťok je poctivy uz od pohledu, clovek nemusi rozumet staveni aby pochopil ze takove firmy kter ejedou v miliardovych zakazkach jedou prave kvuli uplatkum , a na druhou stranu kdo z ANO neni zlodejska svine? zacina to Babisem a konci opet Babisem, zlodejske zasrane ku.rvy

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa