Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Sobotka: Zemanovi v cestě do Moskvy bránit nebudeme! Cestu mu proplatí

Vláda podle Sobotky nebude Zemanovi bránit v cestě do Moskvy
Vláda podle Sobotky nebude Zemanovi bránit v cestě do Moskvy  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK - 
18. března 2015
22:22

Vláda nebude prezidentovi Milošovi Zemanovi bránit v jeho cestě do Moskvy na oslavy 70. výročí konce druhé světové války. Premiér Sobotka to řekl novinářům po středeční schůzce s prezidentem na Hradě. K Zemanově cestě se vyjádřil i exprezident Klaus. A značně nesouhlasně také Miroslava Němcová, která navrhovala, aby Zeman letěl za Putinem za své! 

Proti Zemanově účasti na květnové oslavě se stavěla zejména ODS, podle níž by vláda neměla krýt náklady na tuto cestu. "Já jako premiér, ani jako vláda nebudeme problematizovat účast prezidenta republiky při této konkrétní slavnostní příležitosti v Moskvě," řekl Sobotka. Již dříve uvedl, že ruští vojáci, kteří padli při osvobozování Československa, nemohou za politiku současného ruského prezidenta Vladimira Putina.

Odmítnutí účasti na oslavě by stejně jako prezident považoval Sobotka za urážku padlých. Opět ale zdůraznil, že Zemanova cesta do Moskvy nic nemění na postoji jeho kabinetu k ukrajinské krizi, který je shodný s postojem Evropské unie.

Němcová: Rusko porušuje mezinárodní právo

Podle poslankyně Miroslavy Němcové (ODS) ale akce v Normandii a v Moskvě nelze porovnávat. "V Normandii se vzpomínalo na 'Den D', na vylodění spojenců: Velké Británie, Kanady a USA. Žádná z těchto zemí neporušuje mezinárodní právo jako Rusko," napsala v dnešním prohlášení. Němcová v pondělí premiéra vyzvala, aby se Zemanem o jeho cestě do Moskvy ještě jednal. Poukazovala na to, že oslav se zúčastní i severokorejský diktátor Kim Čong-un. Rusko podle ní navíc není v současné době důstojným místem pro takovou oslavu, protože na Ukrajině porušuje mezinárodní právo a ohrožuje bezpečnost v Evropě.

Němcová vyzvala Sobotku k tomu, aby v případě, že Zeman na oslavu pojede, vláda nekryla náklady na tuto cestu. Vicepremiér a šéf lidovců Pavel Bělobrádek ČTK sdělil, že by byl raději, kdyby se Zeman zachoval podobně jako německá kancléřka Angela Merkelová. Ta pojede do Moskvy uctít památku padlých vojáků, ale nezúčastní se vojenské přehlídky. Škrtání peněz prezidentovi na zahraniční cesty ale Bělobrádek nepovažuje za dobrý nápad. "To, že mám poněkud jiný názor než prezident, pro mě není důvodem k tak bezprecedentnímu kroku, jakým by bylo neproplacení jeho oficiální zahraniční cesty," podotkl.

Klaus: Je třeba respektovat pozitivní roli SSSR

Podle Zemanova předchůdce v prezidentské funkci Václava Klause je rozhodnutí v takové věci osobní a osobnostní otázkou pro konkrétního politika. "Každý ten politik si to musí vyřešit, tuhletu konkrétní otázku, sám," řekl Klaus v České televizi. Otázku, zda by jel, pokud by byl ještě prezidentem, ponechal bez odpovědi. Podle Klause je ale třeba respektovat pozitivní roli, kterou Sovětský svaz ve druhé světové válce sehrál.

Moskevské oslavy se rozhodla bojkotovat řada západních státníků, dnes se k nim přidal i slovenský prezident Andrej Kiska. Protestují tak proti ruské anexi Krymu a podpoře, kterou Moskva poskytuje východoukrajinským povstalcům. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov naopak v úterý oznámil, že oslav se zúčastní zástupci Řecka, Srbska a Číny.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

cid2000 ( 10. dubna 2015 13:00 )

Jsem netušil, že si musí Prezident země a vrchní velitel ozbrojených sil žádat a schvalovat zahraniční nebo jiné pracovní návštěvy,jednání a žádat o dovolení použití vládního letadla,auta atd?Já měl zato, když je velitel a řekne připravte letoun nebo kolonu aut s doprovodem a jedeme/letíme, že se to připraví bez reptání?Nebo mu to mohou úředníci,politici zakázat?Pokud to lze zakázat, tak potom není vrchním velitelem ozbrojených sil tím pádem chápuli dobře?Jak to je?

koko365 ( 20. března 2015 20:33 )

 Ať žije Cccp

koko365 ( 20. března 2015 20:32 )

 Miloš bude na tribůně příjet vodku s Kimem, Gorbim a s Putině na zdar nového sovětskému svazu.

suov ( 19. března 2015 19:08 )

Ty smradlavý pravičáku to tě se.e že tam není ten tvuj šišlavý Blekota, rozhodli občané, hno.u,,,

suov ( 19. března 2015 19:02 )

Ty jsi asi mentálně narušený,,,

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa