Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

40 % žen na kandidátce. Je to cesta do hrobu, říká o schválení nových stanov ČSSD Dienstbier

Autor: ČTK - 
14. března 2015
13:29

Sociální demokraté dnes na pražském sjezdu rozhodli o změně stanov. Na kandidátkách pro krajské a sněmovní volby bude muset nově být nejméně 40 procent žen. Debata o stanovách se ale neobešla bez kontroverzí. Změny učiněné na poslední chvíli tvrdě kritizoval ministr pro legislativu a lidská práva Jiří Dienstbier.

Nové stanovy, pro něž se dnes vyslovila jasná většina 604 delegátů, obsahují řadu změn, zásadní jsou ale dvě. První zásadní změna stanoví, že na výběru kandidátů ČSSD do voleb se příště mají podílet všichni straníci, nikoliv jen špičky strany; druhou zásadní změnou je právě to, že na kandidátkách pro krajské a sněmovní volby bude nejméně 40 procent žen.

Ve stanovách se k prvnímu z těchto bodů vztahuje text: "O konečné podobě kandidátní listiny pro volby do zastupitelstva obce, města, kraje, Senátu a Poslanecké sněmovny rozhodnou v přímém hlasování všichni členové ČSSD v příslušném obvodu". Pokud jde o druhý bod, určují stanovy: "Alespoň 40 procent všech kandidátů na kandidátkách do zastupitelstva kraje a Poslanecké sněmovny musí tvořit osoby opačného pohlaví".

Návrh stanov měl jasnou podporu předsedy sociální demokracie a premiéra Bohuslava Sobotky, který před hlasováním varoval, že jeho neschválení by bylo pro stranu neúspěchem. "Pokud dnes nezapíšeme do stanov rozhodnutí naší členské základny, tak už nám nikdy naši členové neuvěří," řekl delegátům s tím, že je nutné výsledky vnitrostranického referenda respektovat.

Ještě během sjezdu debatovaly kraje s vedením strany o některých změnách. Právě ty dnes napadl Dienstbier, protože jdou podle něj proti výsledkům referenda. "Je to naprosté vykostění toho principu, který byl v polovině loňského roku (ve stranickém referendu) schválen," varoval delegáty.

Podle Dienstbiera budou nyní o kandidátkách spolurozhodovat konference a výkonné výbory na všech úrovních, a ne členové ČSSD, jak si odhlasovali v referendu. "Pokud schválíme to, co tady bylo načteno, celé je to jenom naoko a je to popření vnitrostranického referenda a jeho výsledku. V tom případě to celé byla šaškárna, která nás stála nějaké miliony korun," prohlásil ještě před hlasováním. "Pár bafuňářů nějakých krajských mafií a bratrstev si tady o všem rozhoduje. Pokud takovouto cestou půjdeme, tak je to cesta do hrobu sociální demokracie," dodal.

Kritizoval také návrh, aby předsednictvo strany mohlo například na základě návrhu grémia ČSSD vyškrtávat kandidáty z kandidátních listin. Ten nakonec neprošel.

Sobotka se svým vládním kolegou nesouhlasil. "Já bych požádal o to, abychom zachovali klid, abychom zachovali pevné nervy," uvedl. Strana podle něj stanovy už několikrát změnila a vždy to přežila.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

lobotom ( 15. března 2015 01:22 )

 Ještě jste zapomněli na minimální procenta homoklád, zygánů, vietnamců, ukrajinců, slováků, atd. Případně ještě minimální počet zprzněných feministických jmen.

marie60 ( 14. března 2015 19:43 )

..může se klidně vrátit do USA.

marie60 ( 14. března 2015 19:42 )

marie60 ( 14. března 2015 19:31 )

marie60 ( 14. března 2015 19:30 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa