Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zeman poletí do Moskvy: Putin má inteligence dost, útok na Pobaltí by byla sebevražda!

Prezident Zeman promluvil o Putinovi a jeho údajných plánech
Prezident Zeman promluvil o Putinovi a jeho údajných plánech  (Autor: ČTK, Reuters)
Autor: Jaroslav Šimáček - 
12. března 2015
19:10

Kvůli krizi na východní Ukrajině panují obavy, zda se ruské neoznačené jednotky nepřesunou časem "o dům dál". Britský ministr obrany i český generál Petr Pavel varovali před možným útokem v Pobaltí. Prezident Zeman to odmítá: Pro Vladimira Putina by podle něj šlo o vojenskou sebevraždu. Zároveň je Zeman jediným lídrem z EU, který se zatím chystá na oslavy do Moskvy!

"Je to vážná hrozba. Způsob, jakým uplatňuje svou zahraniční politiku a deklaruje permanentní válku, nás nemůže nechat v klidu. Rusko není důvěryhodný partner," uvedl náčelník generálního štábu Petr Pavel v nedávném rozhovoru pro magazín HN Ego!. A upozornil na problém Pobaltí, kde žije 20 a více procent ruské populace. Vyjádřil obavu, aby se neopakoval scénář Krymu, který se rozhodl prezident Putin získat zpět. "Věděli jsme – z otevřených i zpravodajských zdrojů –, že Rusko se angažuje na Krymu, ale válka nebyla vyhlášena, žádný ruský voják v označené uniformě nepřekročil hranici. Agrese nabývá jiného významu," řekl Pavel.

Prezident Miloš Zeman s ním nesouhlasí. "Útok na baltské země by pro Rusko byla politická i vojenská sebevražda a prezidentu Putinovi můžeme vytýkat mnohé, ale rozhodně ne nedostatek inteligence," reagoval Zeman v aktuálním rozhovoru pro iDNES.cz. Upozornil na to, že pokud jde o země NATO, platí článek 5 Severoatlantické smlouvy. A sice společný postup proti agresorovi, který napadne jednu ze zemí.

"Získání Krymu ... je jistá epizoda, ze které ale nelze odvozovat, že by Rusko mělo šanci napadnout jakoukoli členskou zemi NATO, včetně České republiky," myslí si Zeman, který Petra Pavla odvolá z čela české armády dříve, než se původně čekalo. Generál plánoval odejít na konci května, Zeman chce Pavlova nástupce Josefa Bečváře jmenovat již na konci dubna. Generál Pavel se chystá přesunout na pozici 2. nejvyššího muže NATO jako šéf Vojenského výboru.

Zeman poletí do Moskvy: Jako jediný z lídrů EU?

Miloš Zeman je přitom momentálně jedinou hlavou státu v rámci EU, která potvrdila účast na vojenské přehlídce v Moskvě, upozornil dnes web EUObserver. Akce se koná na Rudém náměstí 9. května u příležitosti 70. výročí konce druhé světové v Evropě. Zemanovu účast v reakci na tuto zprávu vysvětloval na Twitteru hradní mluvčí Jiří Ovčáček. Ten uvedl, že by Zeman považoval neúčast za urážku Rusů, kteří padli při osvobozování Československa. 

Řada zemí však již potvrdila svou neúčast. Do Moskvy nepoletí německá kancléřka Angela Merkel ani britský premiér David Cameron. Důvodem jsou patrně zásahy Ruska na Ukrajině. K bojkotu moskevské akce se pak připojilo třeba i zmiňované Pobaltí - tedy Estonsko, Lotyšsko a Litva.  

9rot6 ( 14. března 2015 07:34 )

ˇA,pozor pan puntičkář,že se tedy neuvádí,že ve spojeneckých armádách US ARMY, bojovali kanaďané, indiáni, australané,novozélanďané a další národnosti,pravda je akorát to, že to nebylo Rusko, ale SSSR,ale Ruská federace je následníkem SSSR, to tedy máme na jeden den vytvořit SSSR aby jste byl spokojen?Zapomínáte také na dohody z Jalty, kde už byly zóny tehdejší Evropy rozděleny mezi tehdejší mocnosti, a ty se také více či méně dodrželi, stačí to takto vysvětlit, když ne požádejte portál Google,nebo dokonce akademii věd ČR, aby jste byl spokojen!

123automobil ( 13. března 2015 20:07 )

123automobil ( 13. března 2015 20:06 )

123automobil ( 13. března 2015 20:05 )

marais ( 13. března 2015 14:47 )

přesně, PUTIN Pobaltí nepotřebuje... tam nemá jeho flotila základnu, ani tam nežije většina Rusů...tak neblbněte...nakonec stejně jako se v r. 1989 otřásla změnami Evropa a Němci se spojili, stejně tak Putin připojil Krym po souhlasu jeho obyvatel k RF a nemusí UA platit za pronájem miliardy!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa