Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Čecha a Rakušana unesl Islámský stát, tvrdí Vídeň. Zaorálek zná všechna jména!

Ministr zahraničí Zaorálek varoval Čechy před oblastmi jako je Libye
Ministr zahraničí Zaorálek varoval Čechy před oblastmi jako je Libye  (Autor: Archiv Blesku, ČTK)
Autor: ČTK, simao - 
9. března 2015
13:03

Na mimořádném jednání se sešla česká vláda, aby probrala situaci kolem Čecha uneseného v Libyi patrně ozbrojenci z Islámského státu, jak tvrdí rakouští diplomaté. Premiéra a ministry obeznámil se současnou situací ministr zahraničí Zaorálek. Identitu Čecha zná, kde se v současné době nachází, to však nikoli. Zaorálek však upozornil, že Češi zbytečně riskují, když jezdí do podobných oblastí.

„Za těch 60 hodin bohužel stále platí to, že vám nemohu definitivně říci, kde se nachází český občan, ani v jakém je stavu,“ uvedl po jednání Sobotkova kabinetu Lubomír Zaorálek.

Ministr zahraničí přitom varoval před pobytem v takových oblastech. „Všichni víte, že to místo je poměrně odlehlé v tom středu Libye a podle mého názoru i nebezpečné. Byla to poslední ropná pole, která ještě jakž takž kontrolovala vláda z Tobrúku,“ uvedl Zaorálek. „Je chyba, pokud čeští občané takto riskují pobytem v podobných prostorách, kde jsme v podmínkách země, která je rozbita, kde není centrální vláda a kde nemáme ani zastupitelský úřad. Navíc v ní působí velmi nebezpečné skupiny,“ uvedl Zaorálek a poukázal mj. na libyjskou odnož Islámského státu.

Právě ta podle rakouských diplomatů Čecha, Rakušana a další zaměstnance unesla. „Obraz těch událostí, toho začátku, není v těchto chvílích úplně stoprocentní. Jsem v kontaktu s ministrem Rakouska panem Sebastianem Kurzem. Budu jednat také s filipínským ministrem zahraničí,“ řekl dále Zaorálek. Mezi pohřešovanými by měli být i 4 Filipínci. „Je předpoklad, že došlo k zabití některých strážců a ten počet je zřejmě 9 pohřešovaných. Jejich identitu máme víceméně zmapovanou,“ tvrdil Zaorálek.

Sobotka: S rodinou jsou úřady v kontaktu

V Libyi se více snaží zjistit první z vyslaných českých diplomatů, druhý je na cestě. „Je tam ten jeden, ten druhý tam teprve bude... Orientuje se, dává dohromady kontakty,“ dodal Zaorálek. Také Filipínci prý Čechům potvrdili, že za únosem stojí právě Islámský stát. „Ty informace, které jsme dostali z filipínské strany, potvrzují tuto verzi. Ale opakuji, pro nás to je stále ještě verze, i když její pravděpodobnost roste,“ uvedl Zaorálek a rodině uneseného Čecha vzkázal: „Rád bych ujistil rodinu, že děláme, co je v našich silách.“

„České úřady jsou s rodinou pohřešovaného občana v kontaktu. Současně bych chtěl důrazně požádat všechny naše občany, aby se chovali odpovědně, respektovali doporučení ministerstva zahraničí a necestovali do zemí, kde jejich pobyt znamená permanentní ohrožení života,“ poznamenal po jednání vlády premiér Bohuslav Sobotka.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

tgbb. ( 9. března 2015 15:21 )

Taorálek, jako vševědoucí komouš t.č. v oranžovém to přeci musí vědět.

janejaneja ( 9. března 2015 14:11 )

aronak: toto, co se mu stalo, je holt daň za "velké peníze", které si tam jistě vydělal.. Ale k čemu mu teď vlastně jako budou ?? Lidé se nemají vůbec rádi a v této drsné době vůbec nepřemýšlí- co by- kdyby..

bandour ( 9. března 2015 13:58 )

aronak ( 9. března 2015 13:56 )

spíš mám obavy, že za pár dnů pojede další výprava zachránit toho dobrodruha, co ho chce vysvodobdit

janejaneja ( 9. března 2015 13:56 )

bandour: Ale měla jsem dobrý návrh, né ?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa