Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Uspořádat akci na mou podporu? To chce odvahu! Zeman byl nadšený ze zelených karet

Autor: shp, ČTK - 
7. března 2015
16:21

Miloš Zeman si v sobotu pořádně hověl. Stovky lidí mu totiž v Praze na Hradčanském náměstí přišly vyjádřit podporu. Po vzoru jeho odpůrců si příznivci vzali do rukou karty, ale zelené barvy. Prezident ocenil odvahu organizátorů akci uspořádat právě v hlavním městě Česka. Praha byl totiž jediný kraj, kde v prezidentských volbách zvítězil jeho protikandidát Karel Schwarzenberg.

Na Hradčanském náměstí v Praze se odpoledne sešlo několik set příznivců prezidenta Miloše Zemana, aby mu před druhým výročím jeho nástupu do úřadu vyjádřili podporu. Nad hlavami nesou transparenty a symbolické zelené karty. Akce se zúčastnil Tomio Okamura i Vojtěch Filip.

Z pódia k nim promluvil i Jan Veleba, předseda organizátora akce Strany práv občanů. Následně ho vystřídal Zeman, který krátce předtím položil u pomníku Tomáše Garrigua Masaryka věnec k 165. výročí jeho narození.

Právě o Masarykovi mluvil prezident i před svými příznivci. Připomněl jim jeho odvahu, kdy nebyl uctívaným prezidentem, ale byl opovrhovaný veřejným míněním kvůli tomu, že mimo jiné vystupoval v případu Leopolda Hilsnera odsouzeného za vraždu švadleny Anežky Hrůzové na jeho obranu a požadoval revizi procesu.

Mnohokrát se mu (Masarykovi) stalo, že mu dav vytloukl okna a studenti mu pískali u přednášek. Pak odešel do exilu a vrátil se jako prezident,“ řekl účastníkům demonstrace Zeman současně poděkoval svolavateli akce Velebovi za odvahu, že shromáždění zorganizoval v Praze, tedy v jediném kraji, kde prezidentské volby vyhrál jeho protikandidát Karel Schwarzenberg. „To chce taky kus odvahy,“ ocenil v této souvislosti Velebu Zeman.

Vystoupení na pódiu mohli účastníci akce sledovat i na velkoplošné obrazovce. Zemanovy příznivce bylo možné poznat mimo jiné podle placek, které měli připnuté na kabátech a bundách a na kterých byl prezidentův portrét a nápis „Stojím za svým prezidentem“. Zemanův portrét bylo vidět i na zelených kartách, které jim rozdali organizátoři akce a které mají být protiváhou červených karet, které vystavují Zemanovi jeho kritici.

Na transparentech, které se objevily nad hlavami demonstrujících, bylo možné číst nápisy jako „Miloš Zeman – záruka české státnosti“, „Podpora Zemana – podpora demokracie“ nebo „Demokracie končí tam, kde začíná signál České televize“. Mezi příznivci Zemana se ale objevilo i pár jeho kritiků, z nichž jeden do davu vykřikl „Miloše do koše“.

Zeman se stal prezidentem v první přímé volbě hlavy státu, dříve ji vybírali poslanci a senátoři. Lidé mu dali v hlasovacím finále přednost před předsedou TOP 09 Schwarzenbergem. Už toto klání společnost rozdělilo. A ačkoli Zeman v inauguračním projevu zdůraznil, že chce být prezidentem všech občanů, stále proti němu stojí značná skupina odpůrců.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

salto ( 11. března 2015 11:18 )

andreslawicky je v odmašťováku, takže nemá přístup k PC

tgbb. ( 9. března 2015 01:06 )

Tady se prezidentovým odpůrcům jen nadává do blbečků. V Putinově Rusku je už rovnou střílejí na ulici. U nás jim zatím prezident jen nadává a zatím je nenechává střílet. Zatím.

pepazdp ( 8. března 2015 20:47 )

kverul, píšeš blbosti Kdyby tu nevládli komunisti, tak by sice nepostavili D1 ani nic jinýho ale ti co by tu v té době vládli místo nich by stejně jako v jiných svobodných zemích v té době vybudovali infrastrukturu na mnohem vyšší úrovni. Kdyby tu nikdy nevládli komunisti, nebyl by tu ani ten současný politický marast, i politika by tu byla na úrovni okolních svobodných zemí.

pepazdp ( 8. března 2015 20:41 )

A kdo je nejvíc posránej z EU? Zeman. Jsou země v EU, které mnohá nařízení odmítly nebo na ně zkrátka kašlou a ten debil Zeman vyvěsí na Hradě vlajku EU a vleze jim přímo do pérdele

pepazdp ( 8. března 2015 20:38 )

Snad když někomu fandim a upřímně ho podporuju, tak jde o někoho koho beru takovýho jakej je se vším všudy včetně toho jak vypadá, ne? Tak mi k čertu někdo vysvětlete, jak mám tu podporu zelenokartářů brát vážně, když je na těch jejich kartách Zeman vylepšenej - vyretušovanej k nepoznání. Vždyť už jenom z těch karet je jasný že se za něj styděj a že to celý je jenom Hradem zorganizovaný dívadlo

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa