Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Nečas musel na policii: Vypovídal kvůli úniku informací!

Autor: ČTK - 
4. března 2015
11:22

Expremiér Petr Nečas byl vypovídat na policejním oddělení na pražské Letné. K tomu, proč si jej policie předvolala a v jakém procesním postavení, se při odchodu ze služebny odmítl vyjádřit. Jeho advokát Josef Lžičař na místě řekl, že policisté prověřují únik informací ze spisů.

Nečas figuruje jako obviněný v kauze údajných trafik pro trojici exposlanců ODS, jeho žena Jana pak také v případu údajného zneužití Vojenského zpravodajství a vyzrazování utajovaných zpráv Bezpečnostní informační služby.

Nečas byl předvolán na místní oddělení letenské policie, které sídlí v ulici Františka Křížka, tedy nedaleko ministerstva vnitra. Na otázku, proč byl expremiér vypovídat právě tam, Lžičař uvedl, že neví. Nečas nechtěl k okolnostem výpovědi nic prozradit.

Jeho právník to vysvětlil tím, že je vázán povinností mlčenlivosti. Domnívá se, že policie si bude ve věci postupně předvolávat i další osoby, které se vyskytují v kauzách kolem Jany Nečasové, dříve Nagyové.

Nečas a jeho manželka čelí obvinění z podplácení exposlanců, kteří získali funkce v podnicích se státní účastí údajně výměnou za domluvené hlasování ve Sněmovně. Jana Nečasová je pak obžalovaná z toho, že zneužila Vojenské zpravodajství ke sledování Nečasovy někdejší manželky Radky.

Expremiér je v této kauze v procesním postavení svědka, před soudem by měl vypovídat příští týden. V tomto týdnu proti Nečasové přibyla další obžaloba, tentokrát v případu údajného úniku informací z BIS. V této kauze je podle dřívějších zpráv obviněn i lobbista Ivo Rittig. Policie Nečasovou také prověřuje kvůli možnému krácení daně.

Bývalá šéfka Nečasova kabinetu čelí podezření, že z drahých šperků a kabelek, které dostávala, neodvedla daň. V případě obvinění jí může hrozit až osm let vězení. Kauzy kolem Nečasové doprovázely úniky informací ze spisů do médií.

Zveřejnění přepisů odposlechů mezi ní a Nečasem v deníku Mladá fronta Dnes zkritizovala nezisková organizace Iuridicum Remedium, která nedávno udělila vydavatelství Mafra anticenu Big Brother v kategorii firemní slídil. Porota soutěže upozornila, že i politik má právo na své soukromí, které by měla média respektovat.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

verasum ( 5. března 2015 15:16 )

 Ten debil vypadá jako když Šmudla čuchne do smetí...

japome ( 4. března 2015 13:41 )

japome ( 4. března 2015 13:40 )

tak jsem si hloupě myslil, že když bude v Praze paní Bradáčová, že to bude fičák na lumpy a ono prd - to snad kdejaká bába na vsi udělala víc

salto ( 4. března 2015 13:00 )

Tak to dopadá, když ódeesák je navíc praktikujícím katolíkem

lalia ( 4. března 2015 11:48 )

Nečas si zaslouží potrestání,hodně nám ublížil,jen tím,že podepsal církevné restituce.Propuštění vězňů při odchodu Klauze z funkce presidenta a ty jeho sliby a síťovky,lhaní nám všem a co za to dostal od klauze a církve a co si nakradl.?Za to musí být trest a spravedlivý.Ukázal se,podváděl manželku a svoje děti s dominou.Fuj. Trafik měl na svém kontě mnoho.!!!! Využíval své funkce v náš neprospěch.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa