Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Zjistili, kdo řekl „Hitler je gentleman“: Zemanův muž Ovčáček hledá dál!

Zemanův mluvčí Ovčáček dál hledá článek o Ferdinandu Peroutkovi
Zemanův mluvčí Ovčáček dál hledá článek o Ferdinandu Peroutkovi  (Autor: ČTK)
Autor: simao, vr - 
1. března 2015
23:01

Už měsíc hledá hradní mluvčí Jiří Ovčáček (36) ve volném čase článek „Hitler je gentleman“, o kterém mluvil jeho šéf, prezident Miloš Zeman (70), a který měl napsat Ferdinand Peroutka. Marně. Novináři hledali za něho a uspěli. Ale verdikt se mu nelíbil…

Legendární novinář Peroutka napsal do deníku Přítomnost ve 30. letech celkem 197 článků. Těmi už se dávno prokousali historici i experti a článek, který zmínil prezident, nenašli. Reportéři České televize ale formulaci „Hitler je gentleman“ odhalili v baťovském časopisu Svět. Vyšel 23. září 1942 a novináři v článku na straně 2 citují amerického geologa, který měl těmito slovy rozzuřit kalifornské občany.

„To skutečně neměl dělat počestným občanům známý geolog Walter Bergmann,“ předčítal citaci z článku moderátor pořadu Newsroom ČT24 a prozradil hradnímu mluvčímu Jiřímu Ovčáčkovi pokračování: „Dovolil si pronést mj. tuto větu: Hitler je gentleman, který chce jen dobro.“

Tohle prezident nečetl

Co na to Ovčáček, který do studia Newsroomu ČT24 přišel? „Nemyslím, že by prezident v 60. letech v Národní knihovně pročítal časopis Svět,“ kontroval. Dodal, že on sám bude dále pokračovat ve výzkumné činnosti a že o Peroutkově údajném selhání v době Mnichovské dohody našel důkazů mnoho, mimo jiné v odborné literatuře. „Stále jsem v roce 1938,“ uvedl Ovčáček s tím, že jde prý o velmi zajímavou výzkumnou činnost, kterou se chystá vyvíjet zhruba dalšího půl až tři čtvrtě roku, dokud nenajde... „To není soutěž v rychlosti, ale v přesnosti a pečlivosti,“ dodal mluvčí. „Především je třeba ty věci opravdu dávat do kontextu,“ pokračoval.

Moderátor opáčil, že hradní mluvčí žádný odborník ani výzkumník není. „Byl jsem tím panem prezidentem pověřen… Já sám se chci na vlastní oči přesvědčit, jaký je skutečný stav. Jestli tam ten článek je, nebo není,“ bránil se Ovčáček.

Video Zemanův mluvčí Ovčáček: jsem voják v první linii, ale nedělám to pro slávu - redakce Blesk TV
Video se připravuje ...

Čekání na Peroutku

Celý konflikt začal, když Zeman v lednu během oslav 70. výročí od osvobození likvidačního tábora Osvětim mluvil o antisemitismu a selhání předních českých novinářů včetně uznávaného Peroutky. Uvedl tehdy právě článek s názvem „Hitler je gentleman“. Historici ho vzali za slovo a řekli, že nic takového nenašli. Zeman navíc urazil i žijící Peroutkovy příbuzné. „Na vlastní oči jsem viděl článek Ferdinanda Peroutky, kde bylo napsáno ‚Hitler je přeci gentleman‘. Nevěřil jsem vlastním očím, ale chápu to jako úlet, kterého se dopustí každý z nás,“ řekl pak na to sám Zeman a dodal, že je povinností Hradu najít důkazy. Jasný termín ale nedal…

Do Zemana se v ČT24 ostře pustil současný vydavatel časopisu Přítomnost Martin Jan Stránský. „Tento článek neexistoval, neexistuje a nebude existovat. A to, že někdo tvrdí, že to přeci jenom musí existovat, tak něco není v pořádku,“ uvedl Stránský. „Prošli jsme každý článek, který Peroutka o Německu v Přítomosti napsal... Je to výmysl, kterému Miloš Zeman věří,“ dodal Stránský, podle kterého je Zeman osobností, „která se dostává do stavu, kde ztrácí sebereflexi“.

Video Ovčáček: proč má Miloš Zeman rád provokativní otázky? - Vera Renovica, Petr Soukup
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

rudyptak48 ( 3. března 2015 22:14 )

Ovčáček na hradě U koho se učil, ovčák pomocníček, u kterého učitele, mistra obezliček? Jak ochránit baču, před divokou zvěří, co se venku vzteká, a skáče do dveří? Náš bača je nespokojen, bouří se mu stádce, zbytečně tím zaměstnává, své odborné rádce. Chudák náš Ovčáček, má hrozně moc práce, jak má z toho vybruslit, a nebýt sám zrádce. Tohleto řemeslo je moc nebezpečné, pomluva a pravda, meče jsou dvousečné. Proč má náš prezident mluvčího Ovčáčka? Protože se točí, jak ta dětská káča.

jir.ass ( 3. března 2015 01:48 )

Co to meleš? Četl jsi to co tu postuješ? Rozumíš textu?

tgbb. ( 2. března 2015 14:55 )

Rádio Jerevan/pražský hrad/prosáklý becherovkou Milošem Zemanem citovaný článek, kde se píše Hitler je gentleman, skutečně existuje. Objevila ho Česká televize. Podle jejího zjištění se článek nejmenoval Hitler je gentleman, ale Nekamenujte proroky. Nevyšel ve 30. letech ale v září 1942. Nebylo to v Přítomnosti ale v časopise Svět. Nenapsal ho Ferdinand Peroutka, ale někdo, kdo se podepsal J. Hr. a citoval výrok amerického geologa Waltera Bergmanna z přednášky v Los Angeles.

plechac ( 2. března 2015 09:42 )

S tim trapnym prezidentem mas plnou pravdu uz to ma plne vychlastane v te jeho polici.

dzery ( 2. března 2015 08:49 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa