Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Válková o hořkém konci: Chtěli mě odstřelit! Na baru se sešla s Pelikánem

Autor: ČTK, simao - 
1. března 2015
19:54

Helena Válková dnes skončila ve funkci ministryně. Na celorepublikovém sněmu ANO však ještě měla příležitost zhodnotit od řečnického pultíku své působení. A hořký konec. Válková, která se na baru v zákulisí potkala i se svým nástupce Robertem Pelikánem, si povzdechla nad tím, že se za ni hnutí často nepostavilo. Vicepremiér Babiš s tím nesouhlasil...

Bývalá ministryně spravedlnosti Válková k dnešku rezignovala na vládní funkci. Na pražském sněmu ANO si však postěžovala, že jí velmi často chyběla veřejná podpora ze strany vedení hnutí. „Zmiňuji se o těchto věcech pouze proto, aby bylo zřejmé, jak obtížně se mi v takových podmínkách pracovalo a jak žádoucí – dovolte mi si teď doslova, do písmene povzdechnout – by byla veřejně vyjádřená podpora ze strany vedení hnutí ANO nebo některých členů vedení hnutí ANO mediálně, která mně však velmi často chyběla,“ uvedla Válková.

To poslanecký klub se prý za ni otevřeně stavěl, za což mu poděkovala. Podporu cítila i od prezidenta Zemana. Při hodnocení aktuální situace v justici Válková přidala varování: „Dynamicky narůstají počty vězňů, nechci vás teď děsit, ale pokud to tímto tempem bude pokračovat, tak se koncem roku dostaneme na stav před amnestií nebo blížící se ke stavu.“

Válková se prý v posledních dnech ve funkci snažila dělat vše pro to, aby její nástupce Pelikán dostal vše „na stříbrném podnose“. „Neházím mu do toho vidle,“ podotkla. Společně se prý dohodli, že Pelikán bude kontinuálně pokračovat v započatých reformách.

Válková: Výběr Marvanové byla chyba

Válková ve své zprávě delegátům na sněmu ANO připomněla, jakým personálním problémům na ministerstvu čelila. Připustila, že výběr Hany Marvanové na funkci první náměstkyně byl chybou. I proto, že Marvanová podle ní na ministerstvu udělala čistku, při které odešla řada odborníků. Hovořila i o konfliktu, po němž odešel další náměstek Pavel Štern.

Válková však kritizovala také to, co vnímala jako dlouhodobou mediální kampaň. A to dokonce ze strany médií, které vlastní šéf ANO Andrej Babiš! Jeden redaktor Lidových novin se podle ní dokonce veřejně pochlubil, že se mu „konečně podařilo odstřelit ministryni, na kterou publikoval více než 70 kritických příspěvků“.

Válková se od delegátů dočkala velkého potlesku. Vicepremiér Babiš sice tvrdil, že odchází dobrovolně, Válková však jeho slova popřela. „Já jsem se za paní Válkovou stavěl v každém konfliktu, ať už to byl konflikt se šéfem Vězeňské služby nebo s paní Marvanovou,“ uvedl šéf ANO Babiš na závěrečné tiskové konferenci.

Profesorka trestního práva Válková se chce nyní věnovat práci v ústavněprávním výboru Sněmovny, vrátí se také na akademickou půdu. Ministryně vydržela ve funkci 13 měsíců. Do doby, než prezident Zeman jmenuje nástupce Válkové ministrem, bude Pelikán řídit úřad z pozice prvního náměstka.

makmark ( 1. března 2015 22:29 )

 Paní Válková, přes ty velké průsery.. kdy například sama naběhla na vidle hajzlíkovi Danielu Kaiserovi z ECHO24 (vůbec nechápu, proč tomu antibabišovskému plátku dávala ta ženská ješita rozhovor..) a ten vypíchl jen její větu, že se Češi neměli za Hitlera zle ... se ji zastávali pořád, ale to ji asi nedocvakává

winklos ( 1. března 2015 20:11 )

Proste někomu vadila ale personální politika v ANO je velice podivná, chytří nemaji šanci ale Babis to ani netuší co se děje v regionech. Je to Škoda, toto uskupení mělo šanci něco udělat ale ne dopadne to dobře. A pan Babis by měl i přes nedostatek času občas mezi lidi ale ne mezi ty své pritakavace aby se něco dozvěděl. Když naslouchá jen svým kteří se chtějí zavděčit, nic o zivote a poměrech v hnutí se nedozví. Ja vím, je to času ale jinak to nejde když chce mít kvalitni lidi a ne jen prospechare. Ti se mu v hnutí mnozí a mnozí, u nás to je stejně.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa