Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Babišovy nové tváře ve vedení ANO: Dvě ženy, dva muži! O koho se jedná?

Autor: simao, ČTK - 
1. března 2015
05:09

Hnutí ANO miliardáře a ministra financí Andreje Babiše si zvolilo nové vedení. 100 % hlasů dostal předseda Babiš, jen o něco málo méně 1. místopředseda Faltýnek, který nakonec také neměl protikandidáta. Bitva se tak nakonec strhla až o pozice řadových místopředsedů. Kdo je zabral? Dvě dámy - Kleslová a Jermanová. A dva pánové - Volný s Vokřálem.

"Jak říká Karel Gott: To jsem fakt nečekal," pobavil Andrej Babiš svým komentářem spolustraníky, když bylo jasné, že bude pokračovat dál jako předseda ANO. Neměl protikandidáta, navíc dostal sto procent platných hlasů. Jediný hlas byl neplatný - ten Babišův.

Babišovým prvním místopředsedou nadále bude šéf poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek. Řadovými místopředsedy sněm zvolil Petra Vokřála, Jaroslavu Jermanovou, Radmilu Kleslovou a Jana Volného. Ten byl jako jediný zvolen až ve 3. kole, ostatní již v prvním. Volný porazil poslankyni Radku Maxovou. Neuspěli poslanci Ivan Pilný ani Martin Komárek. Ten dostal jen 37 hlasů ze 188 odevzdaných.

Kdo jsou noví místopředsedové ANO

Hnutí přitom nemělo do nynější volby ani jednoho místopředsedu. V uplynulém období čtyři rezignovali. Objevovala se zdůvodnění poukazující na údajnou nedemokratičnost hnutí.

Jaroslava Jermanová (44) - Místopředsedkyně Sněmovny a předsedkyně středočeského ANO. Do roku 2011 byla v ODS, v roce 2012 vstoupila do ANO. Dříve působila např. coby starostka obce Krhanice na Benešovsku, ale také v několika firmách na referentských pozicích. Věnovala se mimo jiné personalistice. Pracovala i jako manažerka maloobchodní nábytkářské sítě. Je svobodná, má syna.

Radmila Kleslová (51) - Starostka Prahy 10 a od února 2014 šéfka pražského ANO. V letech 1993 až 2014 byla členkou ČSSD. Před rokem 1989 pracovala v podniku zahraničního obchodu Centrotex a poté na ředitelství podniku Zelenina Praha. V letech 1988 až 1992 byla zaměstnána na federálním ministerstvu vnitra, později působila jako advokátka a lobbistka. Zasedala v předsednictvech řady firem včetně Kosteleckých uzenin, byla však i viceprezidentkou Česko-izraelské smíšené obchodní komory a členkou správní rady VZP. Podle týdeníku byla Kleslová za minulého režimu pod dívčím jménem Bartheldyová podporučicí rozvědky. Odmítá to. Je vdova, má dceru.

Petr Vokřál (51) - Primátor Brna. Pracoval ve Výzkumném ústavu inženýrských staveb (1982 až 1991), poté na odboru životního prostředí brněnského magistrátu, odkud se přesunul do soukromého sektoru - propracoval se až na generálního ředitele pro střední a východní Evropu ve firmě zabývající se nakládáním s odpady a poskytováním komunálních služeb. Má zkušenosti z manažerského studia na Univerzitě St. Gallen ve Švýcarsku. Je rozvedený, má čtyři děti.

Jan Volný (55) - Od října 2013 je poslancem ve Sněmovně, zastává funkci místopředsedy rozpočtového a zemědělského výboru. Je předsedou krajské organizace ANO v Plzeňském kraji. V minulosti byl starostou městyse Chodová Planá. Pracoval jako vedoucí chovu drůbeže v Oborovém podniku Tachov, působil i v logistické firmě Hopi. Je podruhé ženatý, má čtyři děti. Je bývalým reprezentantem ve skoku vysokém.

Video Skončil celorepublikový sněm ANO: Jak dopadl? - Tomáš Polák, Eva Pospíšilová, Tomáš Sovinský
Video se připravuje ...

Do předsednictva hnutí ANO pak zamířili ministři Richard Brabec a Martin Stropnický, kteří svorně vzdali boj o místopředsednická křesla. A také neúspěšný Martin Komárek, bývalý novinář. Členů předsednictva mělo být původně osm. Delegáti ale nakonec rozhodli o jejich snížení na sedm potom, co se jim jedno místo nepodařilo obsadit ani ve 3. volebním kole. Dalšími členy předsednictva jsou poslankyně Margita Balaštíková, předseda jihlavského ANO Radek Popelka, náměstek pardubického primátora Jana Řehounek a Radek Hloušek z ANO Jižní Čechy. 

Sněm ANO v neděli pokračuje schvalováním úprav stanov a také např. zprávami ministrů o jejich činnosti.

ninka64 ( 1. března 2015 17:10 )

Babiši sliby, chyby! Už jsme toho slyšeli moc, ale skutek utek. Vše při starém.

vladimir1950 ( 1. března 2015 14:34 )

Lze jen souhlasit. Když vím,co po sobě nechala za bordel v TI, totéž lze očekávat ,že provede i v Praze. Potěš Pánbu! A Jermanová? Každé slovo o její hlouposti je slabé. Lidi,o dalších volbách se nenechte zmanipulovat! ANO má jediný cíl, napakovat se na nás, které považuje za"ovčany". Já byl na začátku v ANO taky,ale když jsem zjistil, kam směřuje, dal jsem mu vale..A,bohužel,došlo na má slova. Je to spolek jednoho muže a kejvalů-nenažranců, kterým chutná moc..

koko365 ( 1. března 2015 11:25 )

 Babiš : zavedeme znovu vládu jedné strany a všem zaměstnancům , pardon obyvatelům ČR dáme... No prostě něco dáme a bude to zdarma

moiaza ( 1. března 2015 10:47 )

 Jsem rád, že i v mafii jsou nové tváře. Dobře si je prohlédněte.

bissla ( 1. března 2015 08:48 )

Krnáčová svým projevem jen odhalila, že v Praze zatím "prostě" zařídila velké NIC. Rozvědčice Kleslová=vrána k NeBurešovi sedá... A Jermanová - té chybí všechno kromě sebevědomí. Stínová ministryně zahraničí - vtip roku! ANO jen svádí své neúspěchy na ostatní v koalici v Praze i v celé ČR. Jen kecy a oblbování.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa