Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zeman hlásil smrt abstinentům: Po tragédii v Brodu nevhodné, míní odborník

Autor: Jaroslav Šimáček - 
26. února 2015
15:11

Zemanův bonmot "Smrt abstinentům a vegetariánům" pobouřil řadu lidí. Prezident jej pronesl v dobrém rozmaru, když na Hradě oceňoval nejlepší vinaře ČR. Jenže zároveň v době, kdy Česko truchlí pro oběti tragédie v restauraci v Uherském Brodu. Co na Zemanova slova odborníci?

Prezident Zeman se o slabosti k alkoholu či zabijačkovým pochoutkám netají. Kontroverzní bonmot "smrt abstinentům a vegetariánům" pronesl s pozdviženou sklenkou ve společnosti vítězů soutěže Salon vín. Jenže...

"Já to považuji za velmi nevhodné, zejména v kontextu tragické události, ke které došlo předevčírem," reagoval pro Blesk.cz špičkový odborník v oblasti léčby závislosti na alkoholu Petr Popov, primář Kliniky adiktologie Všeobecné fakultní nemocnice v Praze a předseda Společnosti pro návykové nemoci. Zeman se takto nešťastně vyjádřil v době, když Česko truchlí pro oběti nesmyslného činu v Uherském Brodu. Osm mrtvých, které zabil v restauraci Družba šílený střelec.

Zeman se do Uherského Brodu osobně chystá v pátek. Na Moravě patrně již zůstane, o víkendu bude mít v Osvětimanech svatbu jeho kancléř Vratislav Mynář. A Zeman mu jde za svědka. Užije si tak patrně i svého milovaného vína. K Zemanovu bonmotu "smrt abstinentům" Popov dodává: "Co se týče vyjádření obsahu, jde o obraz toho, co pan prezident preferuje, na rozdíl od jiných prezidentů, které tato země měla - např. Masaryka a Beneše, kteří naopak abstinenty podporovali."

Zeman však na Hradě přidal i další vyjádření. "Dobře jim tak," vzkázal Pražákům, kteří od vinařů kupují "druhák", tedy méně kvalitní víno. A lidu obecně vzkázal: „Člověk, který nikdy nenavštívil sklípek, který nikdy neslyšel cimbálovou muziku, není plnohodnotným člověkem.“ O tomto vyjádření si primář Popov myslí své: "To ukazuje na preference pana prezidenta, co považuje v životě za důležité a kam doporučuje obracet pozornost i ostatním občanům, a je na soudných občanech, aby si vybrali podle sebe."

Prezident Zeman v dobrém rozmaru s vinaři na Hradě při ocenění vítězů soutěže Salon vín Prezident Zeman v dobrém rozmaru s vinaři na Hradě při ocenění vítězů soutěže Salon vín | ČTK

Prezident Zeman se přitom v minulosti stal terčem kritiky i za jiné přinejmenším nešťastné vyjádření, když propagoval kouření cigaret "až" od 27 let. Spekuluje se občas, jakým vzorem je Zeman pro mládež. "Pokud portrét pana prezidenta má viset ve školních třídách, tak by to měl být takový pan prezident, který je opravdu vzorem, a měl by to být člověk, který reflektuje situaci České republiky. A situace v ČR je taková, že patříme mezi země s nejvyšší spotřebou alkoholu v Evropě a na světě a patříme mezi země s vysokou frekvencí kuřáctví a mezi země, kde děti začínají se zkušenostmi s těmito návykovými látkami i s pravidelnou konzumací alkoholu i tabákových výrobků velmi brzy. Myslím si, že je velmi nevhodné s ohledem na tyto skutečnosti toto bagatelizovat, když už tomu nevěnuje náležitou pozornost. Měl by se naopak zasadit pro to, aby se tato negativní situace změnila," upozornil doktor Popov ze Společnosti pro návykové nemoci.

Prezident byl v povznesené náladě...

Blesk.cz oslovil i zástupce druhé Zemanem "napadené" skupiny – vegetariánů. "Já si myslím, že mu to uletělo, že byl v povznesené náladě, což by asi bylo dobré, kdyby prezident nebyl," reagoval na Zemanova slova nad sklenkou vína Jaroslav Škvařil, místopředseda České společnosti pro vegetariánství. "Určitě by se neměl na veřejnosti prezident takto vyjadřovat. Ale nemyslím si, že kdybychom se setkali a bavili se, tak bude mít takový názor. On sám se stravuje tak, jak se stravuje. Ale co ho znám, když by viděl odborná stanoviska, tak nebude mít problém je uznat... Ale pan prezident, i když je prezident, nemůže všemu rozumět," dodal Škvařil.

abyss ( 27. února 2015 12:10 )

U dementa je normální, že kašle na mínění lidí ale žádná bžunda to není.

salto ( 27. února 2015 11:54 )

Já slyšel, že v 89 cinkal klíčema jako divý a že pomáhal zakládat OF

salto ( 27. února 2015 11:53 )

Největší bžunda je, že Zeman má všechny tyto "mravokárce" na háku a královsky se baví jak se jakéhokoliv jeho výroku chytnou jako ho.no košile

tgbg ( 27. února 2015 07:55 )

Arogantnímu a cynickému alkoholikovi z hradu je ovšem úplně jedno, že komunistický imbecil vystřílel hospodu. Hlavně, že má chlast.

gabreta ( 27. února 2015 00:57 )

A až bude znovu zvolenej, tak tobě rupne cévka!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa