Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Chládek zachraňuje univerzitu celebrit: Studenti jsou ohroženi existenčně!

Autor: simao, ČTK - 
20. února 2015
15:15

Ministr školství Marcel Chládek (ČSSD) se osobně vydal na „univerzitu celebrit“ UJAK, která tone v problémech. Akreditační komise jí nechce prodloužit akreditaci pro jeden z klíčových studijních oborů. Ministr proto společně s rektorem největší soukromé VŠ hledá řešení. Především proto, aby stávající studenti dostudovali. Podle Chládka jsou existenčně ohroženi!

Chládek prý chtěl vědět, jak pokračují jednání mezi Akreditační komisí a univerzitou. A také jednání se státními školami, které nabídly při dostudování studentů pomoc. „Drtivá většina studentů, kteří jsou ohroženi odebráním této akreditace, tak jsou ohroženi i existenčně. Protože to je většina studentů, kteří jsou z praxe a plní si zákonem stanovenou kvalifikaci, která platí od 1. 1. letošního roku,“ uvedl na dnešním brífinku Chládek.

UJAK má přitom problémy především kvůli nedostatku vyučujících. Zato studentů má spousty. Navštěvuje ji kolem 5500 studentů, přitom na obor speciální pedagogika, který má problémy s akreditací, je jich zapsáno 1418. Akreditační komise „univerzitě celebrit“, na které v minulosti studovaly třeba Iva Kubelková či Ivana Gottová, vyčítá právě příliš vysoký počet studentů, který neodpovídá počtu vyučujících. Řadu závěrečných prací na škole vedou externisté.

„Jsem rád, že univerzita dělá maximum proto, aby všechny výtky i argumenty Akreditační komise nejen vyvrátili, ale pokud tam budou i nějaká úskalí, aby je odstranili. A za pomoci pedagogických fakult mohli personálně posílit vzdělávání na této škole,“ řekl dnes Chládek.

Ministr se sešel nejen s rektorem Chaloupkou, ale i se zástupci studentů – ukázali mu petici, která se na UJAK připravuje. Má prý dnes více než 5 tisíc podpisů. „Je to určitá morální a psychická podpora těch studentů, že v tom nejsou sami," uvedl Chládek. „Jako ministr chci garantovat, byť to není zákonná povinnost naše, dostudování studentům, protože ti jsou v té situaci nevinně a za tu skutečnost nemohou,“ upozornil Chládek.

Jeho resort navrhuje i další krok – aby u státnic na UJAK byl přítomný nezávislý zástupce za ministerstvo školství. „Měl by to být nezávislý zástupce, odborník, který bude dohlížet na průběh státních závěrečných zkoušek,“ řekl ministr. Rektor Chaloupka mu za jeho návrhy a snahy poděkoval. „Já bych chtěl poděkovat především jemu s ohledem na to, že se ujal této iniciativy. Především, ve vztahu ke studentům, aby se tato zapeklitá situace vyřešila,“ řekl rektor, který je zároveň majitelem UJAK.

Matka samoživitelka: Mohu sem chodit o víkendech

Spolu s ministrem a rektorem na brífinku vystoupila i zástupkyně studentů Lenka Klárová. Upozornila na to, že pochází z praxe, která je poměrně bohatá. Vystudovala přitom veřejnou VŠ v Hradci Králové. Jenže zjistila, že nesplňuje kvalifikaci pro obor Speciální pedagogika. „Je to jediná VŠ, která v tomto příslušném programu, tedy Speciální pedagogika-učitelství, umožňuje studium o víkendech. Všude je kombinace všední den - víkend,“ postěžovala si matkou dvou dětí. „Jsme převedeni do neučitelského oboru, takže přestáváme plnit podmínku kvalifikačního studia. Bojíme se o svá místa. Jsme přesvědčeni, že studium na UJAku není jiné než na jakékoliv jiné vysoké škole,“ dodala Klárová.

Problémy UJAK jsou však hlubší. Na dubnovém zasedání bude kvůli dlouhodobým výtkám vůči UJAK Akreditační komise projednávat rovněž podnět k odebrání státního souhlasu k činnosti této vysoké školy. To by mohl být začátek procesu, který by mohl vést až k zániku této největší soukromé vysoké školy v republice!

tgbb. ( 24. února 2015 09:23 )

Zvládla to správně, po socanském způsobu. Dluhy sanují daňoví poplatníci.

tgbb. ( 24. února 2015 09:22 )

Komoušská pakáž v oranžovém si nenechá zavřít tiskárnu na diplomy!

hejhej ( 23. února 2015 17:15 )

dzelo:Naprostý souhlas Máme hodně absolvetů VŠ, ale málo chytrých lidí

gabreta ( 20. února 2015 19:00 )

Neblbněte, rušit takovou školu! Například její absolventka Kačenka Neumannů manažersky parádně zvládla MS v Liberci a to je nějaká reference!!

tgbg ( 20. února 2015 16:10 )

Nemáte pravdu!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa