Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Livia Klausová na Slovensku skončí? Kvůli věku a služebnímu zákonu

Autor: ČTK, simao - 
19. února 2015
14:49

Slovenská mise velvyslankyně Livie Klausové se údajně chýlí ke konci. Odejít by měla již na konci roku, uvedlo Echo24.cz! A to prý kvůli svému věku, který v tomto případě hraje důležitou roli – bývalé první dámě je 71 let.

Narodila se 10. listopadu 1943 v Bratislavě jako jedno z pěti dětí do rodiny učitelky a právníka Štefana Mištiny, který za druhé světové války pracoval podle LN jako vedoucí cenzurního oddělení Ústřední státní bezpečnosti. 

Na Slovensko se bývalá první dáma ČR Livia Klausová vrátila po éře svého manžela na Hradě. Jako česká velvyslankyně nastoupila na konci roku 2013. A již v této funkci oslavila 71. narozeniny. Jenže služební zákon podle Echo24.cz obsahuje pasáž, která stanoví horní věkovou hranici pro úředníky na 70 let!

Ministerstvo zahraničí o problému ví a snaží se ho řešit. Kromě Klausové se z velvyslanců věkové omezení zákonem týká šéfky ambasády v Sýrii Evy Filipi. Samotná Klausová byla podle serveru se situací srozuměna a čeká prý na výsledek právních rozborů, které by mohly její misi případně prodloužit. Ministerstvo zahraničí by totiž mělo dostat přesný výklad jednotlivých ustanovení služebního zákona, který připravuje ministerstvo vnitra.

Kníže to říkal

Podle náměstka ministra zahraničí Lukáše Kauckého nemůže Černínský palác s koncem služebního poměru obou diplomatek nic dělat. „Snažíme se najít řešení, aby to bylo co možná nejméně bolestivé. Určitě ještě budeme jednat o tom, zda neexistuje nějaké jiné řešení,“ řekl serveru.

Od 1. července vstoupí do služebního poměru všichni diplomaté, služební zákon proti jiným zemím EU pro ně nepočítá s žádnými výjimkami. Kaucký tak upozornil na to, že v budoucnu nebudou diplomaté mířící do zahraničí smět být starší než 65 let, aby na ambasádě mohli vydržet předpokládané čtyři roky.

Klausovou do Bratislavy prosadil nástupce jejího manžela na Hradě Miloš Zeman. Proti tomu se původně postavil tehdejší ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09), který argumentoval mimo jiné vysokým věkem Klausové... Kromě Klausové se Schwarzenberg stavěl proti vyslání Vladimíra Remka jako ambasadora do Moskvy.

brunos ( 22. února 2015 13:45 )

Teď by mohla do Anglie zaskocit za Loch Nesskou příšeru ta nenažraná hydra !

auslak ( 20. února 2015 10:19 )

tak to musí dopadnout , když starodůchodce obsadí místo mladším

tupka.jentakjen. ( 19. února 2015 22:53 )

bambini deAllah

tupka.jentakjen. ( 19. února 2015 22:53 )

st.rec ( 19. února 2015 22:34 )

To vypadá že s koncem imunity přijde Mírov za všechny dozorčí rady a Venda bude mít klid na svoje letušky s ptákama?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa