Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Syn Landovského míří na ministerstvo: Jako nový náměstek Stropnického!

Autor: Jaroslav Šimáček - 
12. února 2015
22:51

Jeho táta hrál v Černých baronech nezapomenutelného majora Terazskyho. Jeho nový nadřízený hraje v Kriminálce Anděl, vedle toho však Martin Stropnický vede ministerstvo obrany. A právě tam možná poněkud překvapivě míří Jakub Landovský (ČSSD), pokračovatel slavného jména. Stane se náměstkem!

Mladý sociální demokrat Jakub Landovský je na rozdíl od svého hereckého otce právníkem. Má však i zkušenosti z politiky. Byl třeba asistentem Jiřího Dienstbiera (ČSSD) při prezidentské kampani. Už tehdy spojily síly známé rodiny. A teď tomu nebude jinak. Právě za sociální demokraty totiž mladý Landovský nastoupí jako politický náměstek na ministerstvo obrany k Martinu Stropnickému (ANO)!

„Pan Landovský mohl nastoupit už 1. února, ale požádal, aby mohl až 1. března,“ prozradil Právu ministr Stropnický. Právě kolem politických náměstků se přitom přely v koalici ANO a ČSSD. Andrej Babiš stál o to, aby politický náměstek vycházel ze stejné strany jako ministr. Nakonec ustoupil.

Dořešil se tak spor, do kterého se loni snažil zasáhnout z jiné pozice i prezident Zeman. Ten totiž politické náměstky zcela odmítal a označoval je za „budižkničemy“. Vládní koalice si však politické náměstky prosadila, a tak nyní může zamířit Landovský na obranu na uvolněné místo po Jakubu Kulhánkovi (ČSSD). Ten pro změnu zamířil na ministerstvo zahraničních věcí.

Jakub Landovský je přitom vystudovaný právník. Jeho otec Pavel Landovský zemřel loni v říjnu. Odešel tak někdejší chartista, disident a velký herec, který strávil část normalizace v zahraničí.

„Táta neemigroval. Poté, co ho komunisté zavřeli a nechali vyhodit z divadla, přijal pozvání rakouského Burgtheatru na hostování. Brzy se chtěl s platným pasem vrátit do Československa, ale na hranicích ho nepustili. Takže byl vyhnanec, ale ne emigrant! Teprve pak byl na příkaz ministra Obziny soudem zbaven občanství. Rakousku byl ale vděčný, protože mohl hrát divadlo v tamním ekvivalentu Národního divadla a také s rakouským pasem poznat svět,“ říkal loni po smrti otce Jakub Landovský Blesku. Táta ho prý naučil nikoho se nebát a řešit i nepříjemné věci zpříma.

Co měli společného? „Herectví. Vystupovat před soudem nebo přednášet studentům je něco jako divadlo bez opony, kde si sám píšete texty,“ dodal Jakub Landovský. S ministrem Stropnickým, který stále hraje i v novácké Kriminálce Anděl, by tak mohl snáze najít společnou řeč. Navzdory tomu, že jsou každý z jiné politické strany.

verasum ( 11. března 2015 16:31 )

Bendu mi ani nepřipomínej, to je veš,která kdyby ho fotr nenatáhl do politiky, nevydělal si ani na slanou vodu.Zbytečné, ošklivé, blbé prase...

verasum ( 11. března 2015 16:28 )

Jakub je chytrý kluk a v pohodě?? Na funkci na min.obrany by to chtělo především odborníka ne???

podlesni ( 24. února 2015 19:31 )

Ten nos je celej Lanďák. Jestli je tak přímej jako byl otec,tak držím palce....

salto ( 13. února 2015 13:54 )

Ale to bylo jedno z hesel v 89. Dělník - MPSV, ekonom - MF atd. Do vlády jenom odborníci...Kdyby to nebylo k pláči, smál bych se až bych se za břicho popadal

salto ( 13. února 2015 13:51 )

Nesouhlasím!!! V oblastních divadlech se jistě taky najde řada schopných komediantů. Pryč s pragocentrismem!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa