Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Shon v paláci jordánského krále Abdalláha II.: Sežeňte řád pro Zemana! Zn. rychle!

Autor: Vera Renovica - 
12. února 2015
08:58

Prezident Miloš Zeman (70) ještě před odletem na státní návštěvu Jordánska oznámil, že králi Abdalláhovi II., který svádí krutý boj s teroristy Islámského státu, udělí nejvyšší státní vyznamenání - tedy Řád bílého lva. Když se jordánská strana dozvěděla, jaká to je čest, honem rychle přemýšleli, jak se odvděčit, a dost možná vysmýčili každý trezor v paláci.

Jak setkání Zemana s Abdalláhem II., který byl prohlášen za nejmocnějšího muslima na světě, probíhalo, prozradil Blesk.cz ředitel hradního protokolu Jindřich Forejt.

Jak moc spontánní byla výměna řádů mezi prezidentem a jordánským králem?

„Když jsme oznámili Jordáncům, že prezident přiveze Řád bílého lva jako ocenění postoje a odvahy krále Abdalláha II., možná to vnímali jako formalitu. Ale dozvěděli se, že je to poprvé po strašně dlouhé době, kdy vůbec hlava arabského státu to nejvyšší vyznamenání dostane. Král proto až v úterý ráno, tedy v den návštěvy, rozhodl, že udělí českému prezidentovi nejvyšší jordánský řád.”

Video Vítr nezbeda: Královna vítala Zemana roztančenou sukní! - Vera Renovica, Petr Soukup
Video se připravuje ...

Nebyla to jenom zdvořilostní reakce?

„Šlo o vzájemné ocenění stanovisk i přátelství a vážně to nebyla žádná formalita.”

Prezident Zeman dostal řád Husajna bin Alího. Jak moc je prestižní?

„Oni mají ty řády, které dávají zahraničním hlavám státu dva. Tento, který udílejí poměrně málo, a druhý, který se dává častěji. A je na rozhodnutí krále, který z těchto řádů vybere.”

Jak probíhalo setkání prezidenta a krále za zavřenými dveřmi?

„Zafungovala tam mezi nimi osobní chemie během setkání. Bylo to spontánní a vyměnili si rozety svých domácích řádů a připnuli si řád toho druhého. Takže pan prezident přijížděl do paláce s rozetou bílého lva a odjížděl s rozetou jordánskou.”

Prezident vyzval krále, aby otevřel v Praze jordánské velvyslanectví a aby hlavní město České republiky navštívil. Přijal?

„Král dostal od Hradní stráže důstojnický kord, což byla svým druhem také pozvánka do Prahy, protože mu pan prezident tlumočil, že má navštívit Hradní stráž. Její Veličenstvo (královna Rania, pozn. red.) navíc v Praze nikdy nebylo, takže je to velmi pravděpodobné.”

Video Zeman na cestách: Krteček, cigárko a drsná slova o teroristech! - Vera Renovica, Petr Soukup
Video se připravuje ...

V úterý večer přeletěl Zeman s první dámou Ivanou do Spojených arabských emirátů, konkrétně do Abú Dhabi. Bude zde pokračovat v další dvoudenní státní návštěvě. Co má v programu? Například setkání s korunním princem, šejchem Mohamedem Bin Zájidem, slavnostní recepce na pláži, na kterou si ale prý kraťasy nevezme, a také návštěva protiteroristického centra Hedayah. A Blesk.cz je u toho!

kung-fu-jane. ( 12. února 2015 16:21 )

Séru na medajle prezidente, řeště voly ve vládě, Zavoral už má dost

kung-fu-jane. ( 12. února 2015 16:20 )

Chápete? Tenhle způsob, kterým se prezident Spojených států obrací na chudé vesnice v Africe a v Asii a říká - tam jsou ti, kteří vytvářejí univerzalitu a cenné hodnoty, na kterých doufáme svět bude stát - to je skutečně pro mě humanistický pohled. A ne pohled někoho, kdo tady vystoupí a řekne - my tady jsme ten pupek, který jediný obnovil hodnoty světa, a my se musíme před těmi ostatními zločinnými barbary opevnit. To je špatná představa a já ji tady odmítám. (Potlesk z levé strany.)

kung-fu-jane. ( 12. února 2015 16:19 )

Vize, kterou tady pan Kalousek předvedl, že my, Západ, jsme ten poslední, kdo má ty hodnoty neuniverzální, jenom naše, jenom západní, my jsme ten poslední, kdo je drží, říká pan Kalousek, tak je musíme teď opevnit. Musíme zřejmě vybudovat nějaké kvalitní zdi a nejlépe se úplně odizolovat. Já vás chci ujistit, že v celé historii, kterou pan Kalousek zřejmě příliš nezná, všechny pokusy vytvářet tyto zdi ztroskotaly. Každé zdi byly probořeny. Vždycky se našli barbaři, kteří těmi hradbami vtrhli a zničili tu civilizaci, která si myslela, že se takto uzavře sama do sebe. Já jsem přesvědčen, že bychom neměli být takto pyšní, jak jsme tady slyšeli, a tvrdit, že stojíme nad ostatními, protože když se za sebou ohlédneme, tak zjistíme, že bychom se měli často stydět za to, co jsme tady dopustili. Zároveň si myslím, že máme povinnost o hodnotách, které máme, se bavit s ostatními, protože bychom si měli přát, aby je sdílel i svět kolem nás. Já vás ujišťuji, že si myslím, že ve všech koutech světa existují lidé, kteří jsou připraveni se s námi o tom bavit a kteří dokonce věří, že je něco, co nás může spojovat.

kung-fu-jane. ( 12. února 2015 16:17 )

Ty stovky let evropské historie, to jsou také stovky let likvidace menšin. Vzpomeňte si na španělskou reconquistu v 16. století. Vzpomeňte si, jak se tam zacházelo s Židy, jak se tam zacházelo s muslimy. To je historie Západu. Historie agrese dokonce v Jižní Americe a v dalších zemích. Celá historie Západu je prostě plná krve. Ale k čemu já bych se tady rád přihlásil, vážení kolegové - k tomu, co Evropa vyvodila z této své historie po druhé světové válce, když si prostě v Evropě tady někteří lidé uvědomili, že takhle to dál nejde, že ty potoky krve, milióny mrtvých, žen a dětí, je něco, co neseme jako odpovědnost s sebou, že dokonce my jako Západ máme odpovědnost za plynové komory, ve kterých jsme dokázali trávit lidi jako králíky, to jsme my dokázali jako Západ.

kung-fu-jane. ( 12. února 2015 16:17 )

Stenografický záznam celého Zaorálkova projevu: Děkuji, pane místopředsedo. Já se tedy pravděpodobně také pokusím zareagovat na probíhající rozpravu. Na začátku bych ale rád řekl, že já vůbec nesdílím takový pyšný a arogantní pojem Západu, jaký tady předvedl pan poslanec Kalousek. Já mám dojem, že já vidím historii úplně jiného Západu než on. Já vůbec nevím, že bychom my jako představitelé toho Západu, ke kterému on se hlásí, se měli tvářit jako nějaká vyvolená civilizace. Dovolte, abych vám připomněl, že ten Západ, o kterém pan Kalousek zřejmě mluví, uspořádal ve dvacátém století dvě nejstrašnější světové války, ve kterých zahynuly milióny lidí. Já bych vám rád řekl, že ty války, které tady byly a které způsobily smrt desítek miliónů lidí, desítky miliónů obětí, nezpůsobil nikdo východní, to nezpůsobil nikdo zdaleka, ale my sami. A holokaust je dokonce v něčem jakoby vyvrcholení historie Západu. Chápete?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa