Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Pohřeb Havlova kamaráda: Německá elita vzpomínala na jejich přátelství!

Autor: simao, ČTK - 
11. února 2015
15:36

S Václavem Havlem ho pojilo osobní přátelství. Havel označoval někdejší německou hlavu státu Weizsäckera za učitele svého prezidentství, za symbol rozumného člověka, který chce mír, je odvážný a říká i nepopulární věci. Na jejich přátelství zavzpomínali i přímo během smutečních řečí v Německu při státním pohřbu, kterého se zúčastnili prezident Gauck i kancléřka Angela Merkel.

Státní pohřeb exprezidenta Richarda von Weizsäckera, který zemřel 31. ledna ve věku 94 let, se uskutečnil v Berlíně. Současný prezident Joachim Gauck ve smutečním projevu označil Weizsäckera za morální autoritu, podle níž budou posuzovány všechny budoucí německé hlavy státu. „V ústavě není zakotveno, že prezident má být morální autorita. Richard von Weizsäcker to ale zvládl suverénně, přátelsky a samozřejmě. Stanovil tak měřítko pro vykonávání prezidentského úřadu,“ řekl Gauck. Podle něj se tak Weizsäcker stal pro většinu Němců ztělesněním prezidentství a Němci se díky němu naučili znovu mít rádi vlastní národ.

Weizsäcker proslul tím, že označil 8. květen 1945, tedy den německé porážky ve druhé světové válce, za „den osvobození Německa od nelidské nacistické diktatury“. Za tento výrok u příležitosti 40. výročí konce války si vysloužil celosvětové uznání. Usiloval také o sjednocení obou německých států. Německým prezidentem byl Weizsäcker od července 1984 do června 1994.

Rozloučení s bývalým prezidentem v Berlínském dómu se zúčastnila celá německá politická elita. Kromě Gaucka vystoupil s projevem také ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier. V lavicích na shromáždění zasedla i kancléřka Angela Merkel, která ještě v úterý byla na pracovní návštěvě Kanady a dnes odpoledne by měla v Minsku jednat o zastavení bojů na Ukrajině.

Weizsäcker se angažoval i v otázce urovnání česko-německých vztahů, což ve smutečním projevu připomněla i bývalá místopředsedkyně Spolkového sněmu Antje Vollmer. Spolu s Václavem Havlem patřil k iniciátorům smlouvy mezi Československem a Německem o dobrém sousedství podepsané v roce 1992.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

mememumu ( 11. února 2015 17:44 )

No a co bys s nima chtěl dělat? Vyvraždit? Vem si, že třeba lidi, co museli odejít kvůli lustracím a podobně se uchytili v soukromé sféře a nakonec se vloupali oknem přes ekonomickou moc.

tgbg ( 11. února 2015 17:21 )

No jo pane Havle. Revoluce proběhla,ale komunisti zůstali.???????

mememumu ( 11. února 2015 16:25 )

Není nad to svádět vlastní neschopnost na jakousi kategorii země.

koko365 ( 11. února 2015 16:20 )

 Západní Německo utopilo bilióny Marek na zkulturnění východních regionů. DDRoni by bez pomoci velkého bratra dopadli s stejně blbě jako my. Rozkradená země plná nasr@nejch občanů Německo země 1. Kategorie chodíš do práce máš dost peněz na auto dovolenou atd. Česko země 2. Kategorie chodíš do práce a tak tak stačí na inkaso. Ukrajina země 3. Kategorie chodíš do práce když už jí náhodou máš ale za 200 dolarů na měsíc máš hodně hluboko do kapsi.

lunatic ( 11. února 2015 15:50 )

Cituji z článku:"V ústavě není zakotveno,že prezident má být morální autorita." ... a s dovolením doplňuji:..."není tam zakotveno,že má chodit rovně,bez podpírání,není tam ani to,že by uměl bez pomoci a sám vystoupit z auta,není tam ani požadavek na střízlivé,umírněné pití alkoholu,ba ani to,že mu má oblek slušet,atd. "... čili - je to O.K. a tak prezidentem může být prakticky kdokoliv,kdo je řádně zvolen ... a voliči se rekrutují z občanů ČR o kterých a nejen o nich=o všech populacích obecně sociologové netaktně shrnuli:"V každé společnosti žijí cca 2/3 obyvatel,které dosahují stěží průměrných hodnot IQ." To by však do ústavy dát mohli ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa