Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Komentář: Okamurovy dva blafáky jednou ranou

I ty, Brute? Proti šéfovi Úsvitu se postavila skupina poslanců stranického klubu v čele s místopředsedou Markem Černochem (vlevo)
I ty, Brute? Proti šéfovi Úsvitu se postavila skupina poslanců stranického klubu v čele s místopředsedou Markem Černochem (vlevo)  (Autor: ČTK)
Autor: Petr Holec, autor je redaktorem týdeníku Euro - 
11. února 2015
10:05

Celé to začalo pohádkově. Nejdřív lidé udělali Tomia Okamuru na internetu prezidentem, pak se stal senátorem, až s vlastním hnutím Úsvit přímé demokracie usedl ve sněmovně. Teď se mu jeho vlastní poslanci a členové Úsvitu odvděčili pučem, když oznámili založení vlastní „národní“ strany. „Zcela jasně celý proces chápu jako pokus o převzetí vedení Úsvitu a jeho likvidaci,“ řekl k tomu Okamura.

Mediální lídr akce Marek Černoch v tom sice puč nevidí a věří, že Okamura vstoupí do nové strany, ten však trvá na tom, že zůstane v Úsvitu. Aby ne: Úsvit postavil na vlastním kultu a svým jménem ho dostal i do sněmovny. Navíc diktátorsky sedí na milionech, které jeho hnutí dostalo za volby. A že nejde o drobné; za čtyři roky celkem 122 milionů korun, což z devítičlenné party činí nejbohatší stranu na hlavu. Ostatně Okamura cenu peněz dobře zná: sotva lidem slíbil, že jeho zvolením ušetří, protože se v Parlamentu vzdá platu, začal hnutí posílat milionové faktury. V hokeji se tomu říká blafák.

Okamura musel tušit, že se něco chystá. Poslední předzvěstí bylo sesazení jeho věrného stínu Radima Fialy (ten s ním také zůstává v Úsvitu) z funkce šéfa poslaneckého klubu, jímž se stal právě Černoch. Navíc dlouho čelil tlaku, aby aspoň trochu otevřel jak partajní peněženku, tak i hnutí novým členům. Nic z toho nesplnil. Místo toho Úsvitu spadly preference pod hranici volitelnosti a jeho politika zajímá 4 procenta voličů. Něco se logicky muselo stát, i politici mívají pud sebezáchovy.

I když možná ne. Okamura je bez strany ve sněmovně vyřízený, stejně jako jsou bez Okamury vyřízení jeho zbězi. Vzájemně se ale drží v šachu: všichni sice se dušují, že nejde o peníze, protože o nich ale rozhoduje předsednictvo Úsvitu, plánují teď zakladatelé nové strany, že zůstanou členy Úsvitu a do své strany se nechají jen kooptovat – kdyby náhodou. Tomu se říká dva blafáky jednou ranou.

nackobijec ( 11. února 2015 13:58 )

 At tahnou do ***e oba . Jen cucaj prachy ze systemu.

geroj1 ( 11. února 2015 13:15 )

Já fandím Černochovi a spol. a snad každý, kdo nezobe z ruky populistům musí taky

havran2 ( 11. února 2015 12:55 )

BEZ OKAMURY SE ZRUŠÍ JAKO VV.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa