Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Okamura o puči: Chtějí převzít a zlikvidovat Úsvit! Podraz kvůli milionům?

Autor: Jaroslav Šimáček - 
10. února 2015
12:53

Sbohem, Tomio. Řada členů poslaneckého klubu Úsvitu se rozhodla jít dál bez svého předsedy. V čele s Markem Černochem vyhlásili, že zakládají novou stranu. Za Okamurovými zády! Česko-japonský podnikatel to považuje za obrovské lidské zklamání. Podraz, puč, podpásovku. Pokus o likvidaci! O ničem prý nevěděl.

Okamurova opoziční strana je v naprostém rozkladu! Poslancům z klubu Úsvitu se podařilo stranického šéfa dokonale překvapit. Před novináře vystoupili dnes ti, kteří se rozhodli hodit Okamuru přes palubu. Jde mj. o místopředsedy Úsvitu Marka Černocha a Petra Adama. Poslanci a předsednictvo hnutí Úsvit se dohodli na založení nové strany. Okamurovi předem o ničem neřekli. A postavili ho před hotovou věc. „Poslanecký klub hnutí Úsvit pověřuje své nezávislé poslance a aparát klubu založením nové politické strany, která kooptuje do svých politických orgánů poslance hnutí Úsvit a Věcí veřejných,“ potvrdil Adam.

Okamura: Pokus o likvidaci!

Šéf hnutí Tomio Okamura na tiskovce chyběl. Svolal však později svou vlastní. Postup jeho kolegů ze strany podle něj „de facto znamená zrušení Úsvitu a zbavení jeho vlivu“. „Nesouhlasím s plánem hnutí zrušit,“ uvedl Okamura a trvá na svolání řádné členské schůzce. „Zcela jistě celý proces chápu jako pokus o převzetí Úsvitu a pokus o jeho likvidaci,“ dodal Okamura na tiskovce. Postup kolegů považuje za podraz. „Poté, co jsem se já za jejich osoby před voliči zaručil svým jménem, je pro mě obrovské lidské zklamání, že jim je mé jméno dnes na obtíž,“ dodal zhrzený Okamura. „Z celé republiky se mi teď ozývají lidé a dávají mi najevo svou podporu,“ tvrdí.

Šlo o počet členů a miliony?!

Jedním z hlavních důvodů založení nové strany je podle Černocha to, že hnutí Úsvit zatím nemůže přijímat nové členy. Má jich pouze 9! V poslaneckém klubu je přitom 14 poslanců, tedy i pět nezařazených. Nová strana chce podle Černocha fungovat na standardních demokratických principech, bez členské základny to prý nejde.

S tím však souvisí i příjem Úsvitu za volby a poté za příspěvky, které strana dostává každý rok za své poslance. Méně členů ve straně znamená přístup užšího kruhu lidí ke stranickým financím. Patrně proto se Úsvit rozšíření členské základny dlouho bránil. Až některým členům došla trpělivost. Za rok 2013 přitom devítičlenný Úsvit utržil 39 milionů korun dle výroční zprávy Poslanecké sněmovny, čistý zisk činil 26 milionů, uvedl iDNES.cz. Výroční zpráva za rok 2014 zatím není známa.

Stálý roční příspěvek na fungování stran je ale určen zákonem – činí 6 milionů pro všechny strany, které ve volbách přesáhnou 3 %. Za každých dalších 0,1 % hlasů obdrží strana ročně 200 000 Kč. Obdrží-li strana více než 5 % hlasů, příspěvek se dále nenavyšuje. Za jeden mandát poslance nebo senátora však dostává další příspěvek 900 tisíc korun ročně. Ve stranách se tak točí desítky milionů!

Jednali za Okamurovými zády

Pro usnesení založit novou stranu prý hlasovalo deset ze 12 přítomných poslanců. V poslední době se přitom objevovaly i nesouhlasné reakce na Okamurovu poměrně ostrou rétoriku a kontroverzní výroky např. o islamistech. „Poslancům došla trpělivost s tím, jak byli pořád stavěni před hotovou věc. S podporou vraha Pechance, s kauzou černých ovcí či s textem o venčení prasat u mešit,“ tvrdil zdroj Práva. „Jsem si vědom, že pro mnoho kolegů jsem příliš protiislámský,“ reagoval dnes Okamura. „Sám jsem byl z toho vývoje překvapen, bylo to zcela za mými zády,“ uvedl svržený šéf Úsvitu. „Jsem ale rád, že stále mám po boku dost přátel, kteří nemají ohebnou páteř,“ komentoval Okamura stranický puč.

Na slova Marka Černocha, že dostal nabídku pokračovat případně v nové straně, Okamura reagoval: „Nedostal jsem žádnou nabídku přejít do nějaké strany. S Markem Černochem jsem naposledy jednal v pátek večer, seděli jsme spolu dvě hodiny... Nejsem přeběhlík, nebudu zrazovat občany. Neplánuji pracovat nikde jinde než v Úsvitu přímé demokracie,“ uvedl Okamura, který má v plánu zeptat se, kdo zůstává věrný Úsvitu.

Okamury se přitom na tiskovce zastal jeden z mála věrných – exposlanec za ODS Fiala. „Podle mého názoru kolegové jednají zkratkovitě... Zapomněli na podstatnou věc, že Tomio Okamura je ústředním nositelem myšlenek hnutí a není šachovou figurkou,“ vzkázal Radim Fiala, kterého nedávno podobným zákulisním tahem zbavili funkce předsedy poslaneckého klubu Úsvitu, do které byl dosazen právě Černoch. Odpadlíci od Úsvitu nyní chtějí založit svou vlastní platformu, údajně pro „nepopulistické“ hájení národních zájmů. Tím jasně vzkázali, co si o Okamurovi myslí. Populista... Spolupracovat chtějí s Věcmi veřejnými a na evropském poli s francouzskou krajně pravicovou Národní frontou, kterou vede Marine Le Pen.

geroj1 ( 11. února 2015 13:13 )

Asi tak. Jsem rád, že tam v tom Úsvitu je pár poslanců, co to mysleli vážně a ne jako Okamura

uzmineni20 ( 11. února 2015 13:11 )

Okamura mluví a nic se neděje. Kdo alespoň trochu sleduje Úsvit, tak ten ví, že práci poslance ve skutečnosti dělali jen ti, co jsou teď rebely

ninunka ( 10. února 2015 23:51 )

nechápu, proč Okamura odmítal vehementně nabírat do strany nové členy I jeho vystoupení u psychopata Konvičky Islám nechceme (já to také v ČR nechci), nebylo dvakrát dobré, protože právě hnutí Islám v ČR ne- je na black listu BIS- takže také nic moc

blooroses ( 10. února 2015 23:16 )

K čemu je politik co mluví jako ty a nic nedělá?

blooroses ( 10. února 2015 23:15 )

Zbavit se brzdy a přítěže je hajzlovství? Já to tedy tak nevidím, stejně jako většina lidí, co Okamuru už dávno prokoukli jako populistického mluvku za kterým nejsou vidět žádné výsledky. I totální propadák při volbách toho je důkazem.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa