Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Válková má zápal plic a končí! Z bláta do louže, kritizuje Kalousek jejího nástupce

Autor: Jaroslav Šimáček - 
10. února 2015
12:28

Ministryně spravedlnosti již předala Andreji Babišovi demisi! Podle šéfa hnutí ANO Válková, která ulehla na nemocniční lůžko se zápalem plic, svou misi splnila. Opozice však kritizuje ANO za to, že mění již třetího ministra – po Jourové a Prachařovi. Nezamlouvá se ani volba nástupce Válkové. „Z bláta do louže,“ myslí si o Pelikánovi Miroslav Kalousek.

Ministryně spravedlnosti Helena Válková podle šéfa hnutí ANO Andreje Babiše sama dospěla k názoru, že splnila úkol. „Myslím, že to není o odvolání, ale o tom, že ona sama dospěla k tomu názoru, že tu svoji misi splnila,“ uvedl ČTK Babiš.

Úterní tiskovka se kvůli onemocnění Válkové musela obejít bez končící ministryně. „Původně se měla naší tiskové konference zúčastnit i paní ministryně Válková. Bohužel má zápal plic a dochází do nemocnice. Před chvílí jsem s ní mluvil a domluvili jsme se, že písemně oznámí svojí rezignaci k 1. březnu 2015. Musím říct, že jak pro mě, tak hlavně pro paní ministryni platilo, že vstup do funkce ministra ve státní správě je pro toho, kdo to nikdy nezažil, velký šok,“ uvedl Babiš. 

Podle Babiše resort nyní potřebuje pevnou ruku a tah na branku. Válková je podle něj „pedagožka, odbornice na trestní právo“, ale nemá manažerský přístup. „Má přátelský přístup, ale ten ministr musí ten resort řídit,“ uvedl na brífinku Babiš. „Já bych jí chtěl poděkovat, bylo to pro ni skutečně velmi náročné,“ zopakoval ministr financí, podle kterého Válková být ministryní původně vůbec nechtěla. „Už při nástupu mě informovala, že to nechce dělat dlouho... Šla do té funkce s limitovaným obdobím,“ dodal vicepremiér s tím, že Válková měla být ve funkci pouze rok. „Nebyla odvolána, ale sama podala demisi,“ zopakoval Babiš.

Kalousek: Z bláta do louže

K personální rošádě v čele ministerstva spravedlnosti, kam by měl usednout první náměstek Válkové Robert Pelikán, se zdráhavě vyjádřil i premiér Sobotka (ČSSD). „To je věc, kterou musí vyřešit ANO, je to problém hnutí ANO a je potřeba, aby si hnutí ANO ten problém vyřešilo,“ komentoval situaci předseda vlády.

Z řad opozičních politiků však zní silná kritika. „První náměstek, který má ministryni nahradit, nese výraznou spoluzodpovědnost za neutěšený stav... Ono to spíš vypadá jako krok z bláta do louže,“ řekl ČT místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Podle Andreje Babiše je však Robert Pelikán dobrou volbou. "Myslím si, že pan Pelikán má dobré renomé... Pan Pelikán byl ten, který pana Kalouska kritizoval za jeho korupční manýry a chápu, že pan Kalousek tak reaguje," odvětil Babiš.

Stanjura: „Skvělý“ personalista Babiš

Předmětem kritiky se však stalo i to, že končí již třetí ministr z hnutí ANO – po šéfce místního rozvoje Věře Jourové a ministrovi dopravy Antonínu Prachařovi. U sociálních demokratů a KDU-ČSL se zatím v Sobotkově kabinetu žádný ministr nevyměnil. „To bylo řečí o příchodu skutečných odborníků,“ poznamenal šéf poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura s tím, že je podle něj Babiš opravdu „skvělý personalista“.

Překvapení kolem odchodu Válkové i volby jejího nástupce se však ozvalo i z řad koaličních partnerů ANO. Odchod Válkové podle ČTK vcelku mrzí ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD). V ministryni prý viděl enormní zájem věci zvládat. Nahrazení ministryně právě Pelikánem pak nepokládá za žádnou změnu Jan Chvojka (ČSSD). „První náměstek jako přímý podřízený ministryně odpovídá za neduhy resortu stejně jako ministryně,“ napsal na svém Facebooku.

endynka47 ( 13. února 2015 17:36 )

Kalous at drží tu svou nevymáchanou hubu člověku je z něj na blití,jen ho slyší,natož vidíTo tam nemáte lepší a slušnější ksicht?,než toho pablba kalouse?

winklos ( 10. února 2015 16:09 )

Ti co nadávají na Kalpuska a jsou krytí anonymi ví proste ze je zloděj. Zajimave, ze do oči by to neřekli , pak by se neuplatili nemaje dukazy. Hrdinove. A Babis nemá s personální politikou šanci něco dokazat, proste to děla špatně, měl se držet svých firem.

mazd ( 10. února 2015 16:01 )

Skončí a skokem

mazd ( 10. února 2015 16:00 )

Doufám,že brzy skočí min.práce a soc.věcí.

sores ( 10. února 2015 15:38 )

Hlavně by byla velká úleva pro Česko kdyby už konečně vypadl z politiky hnu.sný Kalous. Ta jeho mluva a arogance včetně hlasu je k p.oblití.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa