Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Soumrak Úsvitu: Okamurovu hnutí hrozí rozpad jako Véčkařům!

I ty, Brute? Proti šéfovi Úsvitu se údajně postavila skupina poslanců stranického klubu v čele s místopředsedou Markem Černochem (vlevo)
I ty, Brute? Proti šéfovi Úsvitu se údajně postavila skupina poslanců stranického klubu v čele s místopředsedou Markem Černochem (vlevo)  (Autor: ČTK)
Autor: simao, ČTK - 
10. února 2015
10:10

Nad Okamurův Úsvit se přihnala pořádně temná mračna. Hrozí, že se část poslanců z klubu tohoto opozičního hnutí rozhodne obejít se bez Okamury a vytvořit vlastní stranu! Podobně, jako tom usvého času bylo u Věcí veřejných. Kdo vzbouřence vede? 

Mají celkem 9 členů, v poslaneckém klubu pak 14 poslanců (tedy dalších pět nezařazených). Úsvit však nové členy přijímat zrovna dvakrát nechce, na což Blesk upozornil již v minulosti.

I to patrně bylo předmětem údajné výměny názorů na jednání stranického poslaneckého klubu, o kterém informuje dnešní Právo. Část poslanců z klubu Úsvitu má prý jasno – chce se trhnout a vytvořit svou vlastní stranu! „K těmto krokům dochází, protože poslanci definitivně pochopili, že hnutí Úsvit žádné členy nepřijme, což na poslaneckém klubu opakovaně zaznělo,“ citovalo Právo z návrhu.

Kdo revoltu proti Okamurovi vede? Podle všeho stojí v centru „rebelů“ Marek Černoch, který byl teprve nedávno zvolen novým místopředsedou hnutí. Právě Černoch se přitom účastnil demonstrací hnutí Islám v ČR nechceme. Není tak příliš překvapivé, kde hledá vnější podporu – chce prý spolupracovat s O.K. stranou exposlance ODS Jiřího Janečka, která kritizuje islamizaci, a na dálku i s francouzskými nacionalisty, vedenými Marine Le Pen.

Ještě v pondělí si přitom šéf hnutí Tomio Okamura pochvaloval, jak jeho straně rostou preference. „Posilujeme! Hnutí Úsvit má podle nejnovějšího průzkumu podporu 6,5 % občanů,“ napsal na Facebooku Okamura ke grafu, podle kterého vede ANO (23,5 %) před ČSSD (18,6 %) a komunisty (16,5 %). Vnitřní problémy Úsvitu by však mohly s preferencemi nepěkně zamávat.

Podle průzkumu CVVM navíc zaznamenal právě Okamura v posledním šetření největší propad důvěry z politiků – společně s prezidentem Zemanem (nyní 40 %). Z kraje roku Okamuru kladně vnímalo 34 % respondentů. Na podzim však měl důvěru 39 % a loni v březnu dokonce 47 %. Podle tohoto průzkumu se největší důvěře těší Andrej Babiš (ANO, 59 %).

Okamurovi podle posledních zvěstí přímo z Úsvitu přestávají věřit i poslanci klubu. „Poslancům došla trpělivost s tím, jak byli pořád stavěni před hotovou věc. S podporou vraha Pechance, s kauzou černých ovcí či s textem o venčení prasat u mešit,“ tvrdí zdroj Práva.

Pokud skutečně dojde na soumrak a rozpad Úsvitu, připomene to někdejší situaci kolem strany Věci veřejné. S tím rozdílem, že se Véčkaři dostali dokonce do vlády. Odtrhla se však od nich frakce "odpadlíků" v čele s Karolínou Peake a založili své vlastní hnutí LIDEM.

e.44 ( 10. února 2015 15:05 )

e.44 ( 10. února 2015 15:04 )

Zkus něco nového. Tohle už je okoukané

e.44 ( 10. února 2015 15:04 )

Okamura byl profláknutý kecal už před volbami. Proto Úsvit volilo tak málo lidí.

e.44 ( 10. února 2015 15:00 )

Pokud vycházím z méně "chaotického" článku na novinkách.cz "Poslanci a předsednictvo hnutí Úsvit se v úterý dohodli na založení nové strany. Má jít o platformu hájení národních zájmů, která hodlá spolupracovat mimo jiné s francouzskou krajně pravicovou Národní frontou vedenou Marine Le Penovou. Šéf hnutí Tomio Okamura se tiskové konference nezúčastnil...........Ideovým východiskem nové strany má podle něj být pozitivní, nepopulistická ochrana národních zájmů........Černoch odmítl, že by šlo o puč proti Okamurovi. I on se podle něj může stát členem nové strany. .............." je jasné že jde o vznik nové strany, kterou nebude srážet k zemi Okamurovo populistické žvanění a prd dělání. Na kolik tato nová strana splní co si předsevzala, nakolik uspěje, to ukáže čas......ale předem bych jí nezatracovala.

lukreciaborgia ( 10. února 2015 13:25 )

marie60-nebýt pana Okamury,nikdo nevěděl kdo je Marek Černoch.To je teda podraz!!Zalíbilo se jim ve funkcích,platu i pravomocí a hlavně mohou být v médiích!Já v každém případě volím Okamuru,ať je v jakékoliv straně.Myslím,že ti jeho podrazáci už nemají šance.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa