Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Ministryně je znechucená a nemocná: Válková mluvila se Zemanem o rezignaci!

Autor: simao, ČTK - 
9. února 2015
18:35

Ministryně spravedlnosti Helena Válková prý začíná být z dění kolem své osoby znechucená. V pondělí vyrazila na Hrad za prezidentem Zemanem, kterého ještě před jeho odletem do Jordánska informovala o dění ve svém resortu. I přesto, že je dle svých slov patrně nemocná a má možná zápal plic. Bavili se prý o možné rezignaci. S jakým závěrem?

Ministryně spravedlnosti Válková (za ANO) probírala s prezidentem budoucnost resortu i svou vlastní. Zda či případně kdy ve vládě končí, ale po schůzce na Pražském hradě neprozradila.

Válková dlouhodobě čelí kritice kvůli neplnění legislativního plánu i své personální politice. Již v pondělí dopoledne však novinářům řekla, že začíná být děním okolo své osoby znechucená. Premiér Sobotka (ČSSD) k dalšímu osudu Válkové uvedl, že o něm musí rozhodnout hnutí ANO. On sám prý žádný návrh na odvolání ministryně nedostal.

„Samozřejmě jsem se dostala i k otázkám své rezignace,“ řekla Válková novinářům na Hradě po setkání se Zemanem, které trvalo zhruba půl hodiny. Vyslechla si prý prezidentovy názory, bavili se i o platech soudců, ale nejen o nich. „Pak jsem ho informovala o pracích v resortu (...), o tom, co je tam třeba ještě dokončit,“ doplnila Válková.

Další svůj program Válková zrušila s tím, že je nemocná a má podezření na zápal plic. Tiskové konference po zasedání vlády se tak Válková již nezúčastnila.

Už dopoledne Válková uvedla, že při přebírání funkce slíbila hnutí ANO, že v čele resortu vydrží minimálně rok, a ten nedávno uplynul. Ještě před ministryní jednal se Zemanem i vicepremiér a šéf ANO Andrej Babiš, který se k setkání s prezidentem nevyjádřil. Dle spekulací je možným nástupcem Válkové (pokud by opravdu v čele resortu skončila) její první náměstek Robert Pelikán. Dříve působil na Babišově ministerstvu financí.

Předseda Nejvyššího správního soudu (NSS) Josef Baxa neví o žádné fatální chybě ve vztahu k justici, kvůli níž by měla ministryně Válková odejít z funkce. Označil ji za korektní a kultivovanou političku. „Jistě ten její nástup byl spojen s některými nešikovnými kroky, spíš v rámci ministerstva spravedlnosti, ale navenek vůči justici si vůbec neuvědomuji nějakou fatální chybu, která by měla vést k tomu, aby z těchto důvodů opustila svůj úřad,“ řekl ČTK Baxa.

lunatic ( 9. února 2015 19:21 )

Politiku vnímám již mnoho let jako pouhou recesi ;je přeci legrační sledovat,jak mnozí znova a znova věří těm "svým" politikům,že za ně budou "kopat" - jsme správnej tým ... a jiná hesla.Politika funguje jako kterýkoliv jiný komerční druh lidské činnosti-namátkou zde uvedu prostituci,anebo bankovnictví - banka Vám nepůjčí proto,že se jí jedná o Vaše dobro,ale proto aby Vás dostala do ekonomického otroctví,ženy se s Vámi nestýkají jen tak,ani si jen tak nepořizují děti - vzniká Vám tím závazek ... no-a politiky si volíte proto,abyste je posléze mohli živit a oni Vás za to ignorují ...není to samo o sobě zábavné - nechoďte do kina,anebo do kavárny - TV je zdarma a se skleničkou koňaku se pobavíte na cizí účet - na účet těch,kteří politikům věří ...

lunatic ( 9. února 2015 19:10 )

Chováš seb ke mě,jako bych s tebou pásl dobytek ...

moiaza ( 9. února 2015 19:10 )

Miliardy soudcům a politikům? Chodil jsem poctivě k volbám. Bohužel, chodil. Tím, že jsem poctivě chodil volit, volil jsem tu nenažranou pákáž! Je mě dnes hanba. U voleb mě už nikdo neuvidí.

smrk ( 9. února 2015 19:04 )

Č.u.r.á.k.u. negramotnej.

lunatic ( 9. února 2015 18:55 )

Kéž by letadlu vysadily motory ...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa